Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Suludere mevkiinde dere yatağına atılan yaklaşık 30 varil, kaymakamlık ve il özel idaresi ekiplerini harekete geçirdi. Kimyasal ya da fabrika atığı olduğu düşünülen atıkların dere yatağından temizlenmesi için çalışma başlatıldı.
Alaplı’ya bağlı Suludere Mevkiinde dere yatağındaki siyah malzeme ile dolu varilleri gören vatandaşlar konuyu Alaplı kaymakamlığına bildirdi. Konuyu değerlendiren Alaplı Kaymakamlığı İl Özel İdaresi ekipleri ile birlikte dere yatağı alanında inceleme yaptı. Malzemeden örnekler alarak incelenmesi için laboratuara gönderen ekipler, dere yatağının temizlenmesi için de çalışma başlattı. İl Özel İdaresine bağlı iş makinesi ile varillerin atıldığı alana gelen ekipler ilk olarak suyun akış yönünü değiştirdi. Daha sonra da lastikli kepçe bekleyen ekipler, çalışmaların tamamlanmasının ardından dere yatağını eski haline getirecek.
ATIKLARIN HANGİ FİRMAYA AİT OLDUĞU TESPİT EDİLECEK
Konuyla ilgili olara açıklama da bulunan Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç, dere yatağına atılan malzemenin kimyasal ya da fabrika atığı olduğunu düşündüklerini söyledi. "Perşembe günü itibari ile bize gelen bilgi üzerine ilgili arkadaşları hemen yönlendirdim. Jandarma ve toplum sağlığı merkezimizden çevre sağlığı teknisyen arkadaşlarımızı gönderdik. Onlara bir ön tespit yaptırdık. Orada gerçekten arzu etmediğimiz şekilde muhtemelen kimyasal veya fabrika atığı tarzında 25–30 kadar varilin dere kenarına döküldüğü ve dereyi kirletmeye uygun bir ortamın olduğu tarafıma iletildi. Dün itibari ile kendimde gittim. Orada ilk olarak dereyi kurtarma ile ilgili bir kanaat oluşturduk. Bugün sabah itibari ile arkadaşlarımız varillerin alınması için çalışma başlatıldı. Atıkların temizlenmesinin ardından atıkların hangi firmaya ait olduğunu tespit etmek için çalışmalar yapılacak." dedi.
5 KÖY, DERE SUYUNU KULLANIYOR
Dere yatağından gelen suyun Karadeniz’ e kadar uzandığını ve teniz olan dere suyunu 5 köyün kullandığını anlatan Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç, "Bu dere bağlantısı Karadeniz’ e kadar uzanıyor. O güzergâh üzerinde buluna 5 köyümüz var. Beş köyün insanları bu dere suyunu içme, çamaşır yıkama, tarla sulama ve hayvanların sulanmasında kullanıyor. Tertemiz bir suyumuzdur. İnsanlar gönül rahatlığıyla bu suya giriyorlar. Ancak dünkü hadise de kendimde gittikten sonra elimi suya sokup yıkamaya çekindiğim bir durumla karşılaştım." diye konuştu.
Söz konusu dere yatağındaki varil ve varilden sızan atıkların İl Özel İdare deposunda toplanacağı belirtildi.
CİHAN