Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) hazırladığı ve tartışmaya açtığı proje üzerinde profesyoneller 5 aydır çalışıyor. Futbolun sahiplerinin, yayın hakkına da sahip olmasını amaçlayan TFF yönetimi, "Kulüplerin kendi malını kötülemeyeceği" düşüncesinden hareketle Türk futbolunda daha sağlıklı bir yapı oluşacağını öngörüyor. Proje kapsamında sadece LİG TV'ye değil, Digiturk'e de talip olunacağı, böylece platformun mali değeri korunurken TMSF'nin ve dolayısıyla devletin zarar etmesinin önüne geçileceği belirtildi.
DEMİRÖREN-BAYKAN ZİRVESİ
Projeyi hayata geçirmek için anonim bir şirket kurulacak. Ancak şirket ortakları sadece Süper Lig kulüplerinden oluşmayacak. PTT 1. Lig, İkinci Lig ve Üçüncü Lig kulüplerinin de paydaş olacağı bir şirket planlanıyor. TFF'nin hedefi, son ihale sonrasında Digiturk'ün Türk futboluna aktardığı 400 milyon dolarlık değeri, daha üst noktalara çekmek. Şimdi gözler projenin olgunlaşmasına çevrildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Rekabet Kurulu ve TMSF'nin henüz konuyla ilgili görüşü olmadığı belirtildi. Ancak Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'in Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ile yemekte bir araya geldiği ve burada konunun konuşulduğu öğrenildi.
İKİ TALİBİ DAHA VAR
Digiturk'le sadece TFF'nin değil, iki uluslararası şirketinde ilgilendiği öğrenildi. Şirketlerin Digiturk hakkında yetkili makamlardan bilgi aldığı ve bir tanesinin ciddi olarak platforma talip olduğu belirtildi.
İNGİLİZ MODELİ OLSUN
Kulüpler Birliği toplantısı öncesinde G.Saray'ın başını çektiği Bursa ve Kasımpaşa'nın da içinde yer aldığı grup, Türk futbolunun, İngiliz modeliyle yönetilmesi fikrini gündeme taşıdı. Oluşumun içinde yer alanların, kulüp başkanlarına "Futbolun sahibi bizleriz ancak yönetiminde söz hakkımız yok. En uygun model, kulüplerin bizzat söz sahibi olduğu İngiliz modelidir" dedikleri öğrenildi. TFF Başkanı Yıldırım Demirören'in ise kulüplere, "Bu model Türk futbolu için sağlıklı değil. Bunu fazla gündeme getirmeyin" telkininde bulunduğu ileri sürüldü. Bu arada Trabzon Başkanı Hacıosmanoğlu, "Türk futbolunun sorunu Digiturk'un alınması değil. Önce Profesyonel Futbol Kulüpler Birliği kurulmalı. Bunun en önemli örneği İngiltere'de" diye konuştu.
YA ZARAR EDERSEK!
Kulüp yöneticileri, şu aralar harıl harıl, Digiturk'ün satın alınmasının getiri ve götürülerini tartışıyor. Cevap bekleyen başlıca sorular şunlar:
1- Digiturk'ün sahibi olduğumuzda zarar edersek ve yayın haklarından kaynaklanan gelirleri ödeyemezsek ne olacak? Olası bir kötü senaryoda büyük bir geliri kaybedeceğimiz gibi, borçlanma sıkıntısı ile karşı karşıya kalmaz mıyız?
2- Kurulacak şirkette kulüplerin pay oranları nasıl olacak? Üst ligdeki kulüp, alt liglere düşerse ya da tam tersi gerçekleşirse, payları sabit mi kalacak. Büyük kulüplerle, diğer kulüpler arasındaki pay dağılımı nasıl gerçekleşecek?
3- Satın alma nasıl gerçekleşecek? Rekabetin olmadığı yerde gelirimizi nasıl artıracağız? İhale olması durumunda ortaya çıkan maliyeti karşılamak zorlaşmayacak mı?
FEDERASYON'LA GÖRÜŞMEDİK!
Kulüpler Birliği Vakfı dün Ankara'da toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan birlik başkanı İlhan Cavcav, "Yayıncı kuruluşa talip olunması konusunda federasyonun bizimle görüşmesi olmadı. Bunu sadece basından duyduk. Digiturk'e 18 kulüp olarak biz talibiz. Ancak konu aceleye getirilmemeli" dedi. Cavcav, toplantıda birkaç seyircinin yaptığı kötü tezahürat nedeniyle kulüplere verilen ağır para cezasının hafifletilmesini federasyondan istediklerini de vurguladı.
'E-BİLET' UYGULAMASI ERTELENSİN
Kulüpler Birliği toplantısında e-bilet uygulamasının da gündeme geldiğini belirten İlhan Cavcav, "Proje 14 Nisan'da hayata geçirilecek. Ancak biz Futbol Federasyonu ile görüşüp, önümüzdeki sezona ertelenmesini talep edeceğiz" dedi. Cavcav, yabancı kontenjanı hakkında ise "Yabancı futbolcular tribünde değil, sahada ve kulübede olmalı. Bu konuyu kısa sürede açıklığa kavuşturacağız" ifadesini kullandı. Bu arada toplantıya F.Bahçe'den hiçbir katılım olmadı.