Diyarbakır’da Ticari Araç Şoförleri Bilgilendirildi

Diyarbakır’da düzenlenen Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi Toplantısı'nda şoförlere hız sınırlarına uyma ve emniyet kemeri takmanın hayati öneme sahip olduğu vurgulandı.

Diyarbakır’da düzenlenen Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi Toplantısı'nda şoförlere hız sınırlarına uyma ve emniyet kemeri takmanın hayati öneme sahip olduğu vurgulandı. Ölümlü kazalarının birçoğunun aşırı hız ve dikkatsizlikten kaynaklandığı belirtilen toplantıda araç kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde duruldu.

    Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi Toplantısı'nın 18.si Diyarbakır’da Green Park Otel'de düzenlendi. Toplantıya Diyarbakır Vali Yardımcısı Mustafa Can, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, Diyarbakır Trafik Denetleme Şube Müdürü Seyit Cingöz ve çok sayıda şoför katıldı.

    Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, geçmiş yıllarda Diyarbakır ve Siirt’te göre yaptığını söyledi. Diyarbakır’da aşırı yolcu alma, duble parklar, lüzumsuz parklamalar, trafikte sürat, tehlike araç sürüşlerinin şehirde sorun olduğunu görmekten dolayı büyük mutluluk yaşadığını söyleyen Güven, “Bir emniyet müdürü olarak 5 yıl daha önce Diyarbakır’da görev yapmıştım. 2 yıl Siirt’te de görev yaptım. Trafik sorunun birinci sorun olarak bana ifade edilmesi meslek hayatımın en mutlu sürecinin başladığının göstergesidir. İnşallah hep böyle kalır.” dedi.

    Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, şehir içi ve şehirlerarası yük ve yolcu taşıması, öğrenci ve işçi taşımacılığında çalışan şoförlerin oranının yüzde 80’ler seviyesinde olduğunu söyledi. Geriye kalan yüzde 20’siin ise araçların mal sahipleri olduğunu dile getiren Apaydın, “Bu nedenle şoförün mesleki eğitimi ve meslek standartlarının belirlenmesi de çok önemlidir. Bu kapsamda en önemli şoförlük meslek standardının hazırlanması ve uygulanmaya konulma çalışmaları resmen başladı. Mesleki yeterlilik kurumu nezdinde Türkiye Esnaf ve Sanatlar Konfederasyonu ile birlikte başlatılan bu çalışmalarda taksi şoförü meslek standardı, minibüs şoförlüğü meslek standardı, kamyon şoförlüğü meslek standartı ve okul servis aracı şoförlüğü meslek standartıyla ilgili çalıştaylar yapıldı. Taslak raporlar hazırlandı.”diye konuştu.

    Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, Birleşmiş Milletlerin trafik kazalarındaki artışı gördüğünden dolayı 2010 yılından itibaren trafik kazalarının azaltılması yönünde çalışma başlattığını söyledi. Türkiye’nin bu çalışmada aktif olarak yer aldığını dile getiren Avan, “2010 yılında benimsenen bir kararla tüm dünya ülkeleri belirli bir çaba serf ederek bu ölümleri 2020 yılına kadar yüzde 50 oranında bu azaltmayı hedefliyor.”dedi. Tavsiye niteliğindeki bu kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bir genelgeyle bütün kamu kuruluşlarına gönderdiğini dile getiren Avan, 2020 yılıa kadar ölümlerin yüzde 50 oranında azalması için büyük ilerleme kaydedileceğini ifade etti. Avan, bu kararın doğru bir şekilde işletilebilmesi için toplumun bütün kesimlerine büyük görevler düştüğünü kaydetti.

    Ölümlerin azaltılması için hız kurallarına ve emniyet kemeri takımına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Avan, “Bu hız sınırlarına uyulduğu takdirde geçtiğimiz yılların istatistikleri bize gösteriyor ki trafik kazalarında yüzde 40 oranında azalma meydana gelir. Ölümlerde aynı şekilde 40-45 oranında bir azalma geleceğini bu rakamlar bize gösteriyor. Emniyet kemeri takılması durumunda ise yüzde 50 oranında ölümlerde azalma olacağını gösteriyor. Biz hiçbir şey yapmadan sadece belirlenen kurallara uysak kazaların yüzde 40 oranında azalmış oluyoruz.” diye konuştu. CİHAN