Doğaka 7. Kalkınma Kurulu Osmaniyede Toplandı

Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerini kapsayan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) 7.

Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerini kapsayan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) 7. Kalkınma Kurulu, Osmaniye’de toplandı.

Büyük Osmaniye Oteli’nde gerçekleştirilen toplantıya, DOĞAKA Kalkınma Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu ve kurul üyelerinin yanı sıra Ajans Yönetim Kurulu adına Osmaniye İl Genel Meclisi Başkanı Selçuk Acar ile Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Teke katıldı.

Gündem öncesi yapılan açılış konuşmalarında DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, ajansın faaliyetlerine başladığı 2010 yılından bu yana geçen 3 yıllık süre içerisindeki çalışmalar hakkında genel bilgiler verdi.

DOĞAKA’nın destek programları, eğitimler, araştırma ve planlama çalışmaları, proje uygulama ve izleme faaliyetleri, yatırım destek faaliyetleri ile oldukça geniş bir yelpazede başarılı çalışmalara imza attığını vurgulayan Yıldız, "Ajansımız, başta Yönetim Kurulu ve Kalkınma Kurulu olmak üzere bölgedeki tüm paydaşların katkıları ile bu başarılarına yenilerini ekleyerek hizmetlerine devam edecektir." dedi.

2010–2013 yılları arasında büyük ölçekli 9 adet mali destek programının bölgeye kazandırıldığını ifade eden Onur Yıldız, destek programları dışında da Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerine yönelik turizm stratejisi ve eylem planları, tarım ve kırsal kalkınma stratejik planları, lojistik master plan, zeytincilik ve mobilyacılık sektör araştırmaları gibi çalışmalarının tamamlandığını ve çeşitli eğitim programları kapsamında bölge genelinde 15 bin kişiye eğitim verildiğini belirtti.

Daha sonra söz alan Kalkınma Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu ise kalkınma ajanslarının faaliyet bölgelerinde, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek ve ulusal kalkınma planı ve programları ile uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmekte olduğunu belirtti.

Balcıoğlu, "Bu kapsamda DOĞAKA geride bıraktığımız 3 yıllık dönem içerisinde, bu amaca yönelik çalışmalarını değişik platformlarda yoğunluğunu artırarak devam ettirmiştir. Kalkınma ajanslarının en önemli fonksiyonlarından birinin de katılımcılığı esas alan bir yapıya sahip olmalarıdır. Bölgenin en önemli kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının en üst düzeyde temsil edildiği Kalkınma Kurulu'nun, katılımcı anlayışın temsilcisi olarak önemli bir misyonu üstlendiğini biliyoruz." dedi.

DOĞAKA Yönetim Kurulu adına toplantıya katılan Osmaniye İl Genel Meclisi Başkanı Selçuk Acar ise konuşmasında; kalkınma ajanslarının, ilgili mevzuatı gereği faaliyet bölgelerindeki tüm kesimlerin temsil edildiği istisnai bir yönetim yapısına sahip olduğunu belirterek il valileri, belediye başkanları, il genel meclisi başkanları ve ticaret ve sanayi odası başkanlarından oluşan Yönetim Kurulu’nun; merkezi idare, yerel yönetimler ve özel sektör temsilcilerine yönetimde temsil hakkı sağlayarak, etkin bir karar alma mekanizmasına ve geniş bir temsil yeteneğine sahip olduğunu ifade etti.

Kalkınma Kurulu ile bu temsilin daha da yaygınlaştığını ve aynı zamanda kalkınma ajansı çatısı altında kamu ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği ortamını geliştiğini belirten Acar, DOĞAKA’nın, kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve KOBİ’lere sağladığı desteklerle topyekün kalkınmaya katkı sağladığını söyledi.

Toplantıya, 18 Aralık 2012 tarihinde Kahramanmaraş ilinde yapılan toplantıda alınan kararların okunması ve bu kararlarla ilgili yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ile devam edildi. Toplantıda ayrıca 2012 Yılı Dış Denetim Raporu, kurul üyelerine sunuldu ve rapor hakkında sorular cevaplandırılarak üyelerin görüşleri alındı. Ajans tarafından hazırlanan yeni bölge planı hakkında bilgiler verilen toplantıda, söz konusu planın taslak olarak hazırlanan strateji metni hakkında kurul üyelerine sunum yapıldı. Toplantı soru-cevap ve önerilerin alınması ile sona erdi.
CİHAN