Dünya Tohum Üreticileri Antalyaya Geliyor

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye’nin ilk ISTA Tohum Kongresi’nin 12-18 Haziran tarihleri arasında Antalya’da yapılacağını söyledi.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye’nin ilk ISTA Tohum Kongresi’nin 12-18 Haziran tarihleri arasında Antalya’da yapılacağını söyledi.
Yıldıray Gençer, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ISTA Tohum Kongresi’nin Bu 30. yıl toplantısının Türkiye’de yapılacak olmasının memnuniyetini ifade ederek, etkinliği 1924 yılında kurulan ekonomik ve politik olarak bağımsız, tarafsız, objektif ve hükümetler arası bir kuruluşu olan İsviçre merkezli ISTA ile birlikte gerçekleştireceklerini belirtti.
ISTA’nın tohum testlerinde yeni metotların geliştirilmesinden sorumlu 17 tane teknik komite ve bu komitelerin devamlılığını sağlayan bir görev birimi olduğuna işaret eden Gençer, kongrenin öncelikli amacını, tohum bilimi ve teknolojilerinde ortaya çıkan yeni bilgi ve tecrübelerin tohum aktörleri ile paylaşılması olarak vurguladı.
Gençer, ayrıca kongrenin, ISTA’ya üye ülkelerle birlikte çalışarak dünyada tohum kalitesinin değerlendirilmesinde yeknesaklığı sağlamayı amaçladığını belirterek, “Tohumda numune alma, kalite testleri, laboratuarların akreditasyonu konularında uluslararası tohum kurallarının kullanımında tohum bilimi ve son teknoloji bilgilerini değerlendirme ortamı sunacak. Kongre, ulusal ve uluslararası tohum ticaretine ve gıda güvenliğinin sağlanmasına da katkı verecek. Kongrede genetik kaynakların korunması, ticarete konu olan tohumlukların depolanması, tohum patolojisi, habitat rejenerasyonu, tohum çimlendirme ve dormansi, tohum kalitesi ve bitki ıslahı, moleküler teknikler, tohum testlerinde DNA metotları, tohum kalite testlerinin değerlendirilmesi, tohum fizyolojisi ve stres yanıtları gibi konular ele alınacak. “ dedi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, Gıda, Tarım ve Havancılık Bakanlığının desteği ile Türkiye’de yapılacak kongrenin tohumculuk alanında yaşanan önemli gelişmelerin sonucu olduğuna işaret etti.
Gençer, şunları dile getirdi:
“Türk tohumculuk sektörünün son yıllarda Bakanlığımız ile birlikte yürüttüğü tohum standartları, tohum sertifikasyonu ve tohum ticareti ile ilgili yapısal ve yasal değişikliklerin AB ile uluslararası tohum endüstrisindeki yansımalarının bir sonucu olarak bu kongrenin ülkemizde düzenlendiğini düşünüyorum.
Ülkemiz az önce söylediğim gibi, tohum endüstrisinde önemli bir yere gelmiştir. Bu kongre ülkemizin imkan ve potansiyelinin ortaya dünyaya tanıtılmasında, uluslarrası tohum sektörüne entegre olmasında yeni fırsatlar sunacağına inanıyorum.
Sizlerin de bildiği gibi tohum gıda güvenliğinin önemli bir halkasıdır. Ayrıca kongrenin Antalya’da yapılması sebze tohumculuğunun ve sebze tarımın dünyaya açılmasına ve EXPO 2016’nın tanıtımında olumlu katkılar sağlayacaktır. “

KATILIMCILAR

Tohumculuk sektörünün ISTA’ya üye ülkelerin tohum laboratuarlarının yetkileri, bilim insanları, teknik uzmanlar, dünyadaki tohumculuk kuruluşları, stant açmak isteyen tohum şirketleri, tohum endüstrisi ile ilgili teknoloji şirketleri ve tohum üreticileri ile tüm aktörleri söz konusu kongrede yer alacak. Katılımcı sayısının 800 kadar olması beklenen etkinlikte; uluslararası ve bölgesel tohum organizasyonlarından Dünya Tohum Ticareti Federasyonu (ISF), OECD, Uluslararası yeni Bitki Çeşitlerini Koruma Birliği (UPOV), Asya Pasifik Tohum Birliği (APSA), Amerikan Tohum Birliği (ASTA), Afrika Tohum Birliği (AFTA) ve benzeri kurumların başkan, genel sekreter ve yönetim kurulu üyeleri de yer alacak.

KONGRE’DEN BEKLENTİLER

Yıldıray Gençer, kongrenin dünyanın her tarafındaki kamu veya özel şirketlere ait tohum test laboratuvarları, araştırma enstitüleri ve üniversitelerde çalışan tohum bilimcisi ve analizcileri ile iş birliğine ve araştırma platformunun oluşmasına katkı vereceği inancını taşıdığını belirterek, “Kongre, genetik kaynakların muhafazası ve tohum kalitesinin sürdürülebilirliğine dair bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı bir ortam sunacak. Ayrıca, tohumluk üretiminde kalitenin rolü ve değerlendirilmesi, standart tohum test metotlarını geliştirerek kaliteli tohum ticaretinin yaygınlaşmasına hizmet edecek.
Tohumla ilgili diğer kurumlarla birlikte tohum bilimi ve teknolojisinin bütün alanlarında araştırma, bilgilendirme, yayın ve eğitimlerin yapılmasını sağlayacaktır." diye konuştu.
CİHAN