Kütahya Kamu Hastahaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mithat Ekici, her yıl 5 milyon kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.
Op. Dr. Mithat Ekici, Dünya Sigara İçmeme Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada bir milyardan fazla insanın sigara kullandığını ve her yıl 5 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini kaydetti. Aktif ve pasif içiciliğin hastalıklara, ölümlere ve sakatlıklara neden olduğunu belirten Op. Dr. Ekici, açıklamasında şunlara değindi: "Dünyada bir milyardan fazla insanın içtiği sigara nedeniyle her yıl 5 milyondan fazla insan hayatını kaybetmektedir. Sigara kullanımı halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilmesi gereken bir konudur. Gerek aktif gerekse pasif sigara içiciliği ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olmaktadır. Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalan dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Evde ailemiz çocuklarımız, sosyal hayatta arkadaşlarımız içilen her sigara ile zehirleniyor. Hem kendisini zehirliyor, hem ailesinin rızkını bu zehre harcıyor, hem de çevreye zarar veriyor. Onların hakkına girerek sağlıklarını bozması da cabası."
Anne veya babası sigara içen çocukların yılda 70 paketi kendileri içmişlercesine sigaranın içindeki zararlı maddelere maruz kaldığını kaydeden Ekici, "Bir de çocuklarının sigara içmemesini söyler ve onlara kızarlar. Bir ebeveynin eşine, çocuğuna şiddet uygulamasıyla, sigara dumanına maruz bırakıp onları zehirlenmesi arasında farkın olmadığını düşünüyorum. Sigaranın olumsuz etkisinin çift taraflı etkilediği bir diğer olumsuz durum ise gebelikte nikotin kullanımıdır. Sigara içen gebelerde düşük ve erken doğum olasılığı 2 kat artmakta ve doğumdan sonraki ilk 1 yıl içerisinde ölüm riski artmaktadır. Doğumdan sonra 2-5. aylar arasında “ani bebek ölümü” en önemli bebek ölüm nedeni olup, sigara içen annelerin bebeklerinde bu risk içilen sigara sayısına bağlı olarak 2-6 kat artmaktadır." şeklinde konuştu.
"KİŞİSEL SORUMLULUKTUR"
Op. Dr. Ekici, uygulamalara verilen desteğin kişisel sorumluluk olduğunu da belirterek; "Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik 'Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa' önemli bir aşamadır. Tütün mamullerinin üzerine caydırıcı mesajlar ve resimler eklenmiş, kapalı alanlarda sigara içimi yasaklanmış ve 18 yaşından küçük kişilere sigara satışları engellenmiştir. Sağlık Bakanlığı’nın öncülük ettiği bu uygulamalara destek vermek kişisel bir sorumluluktur. Çevremizde sigara kullanan kişileri uyarmak, sigara bırakma konusunda destek alması için yönlendirmek gerekmektedir. Kanser Eğitim Tarama Merkezimizde ücretsiz olarak sigara bırakma desteği verilmektedir. Ayrıca Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanemiz bünyesinde hizmet veren Sigara Bıraktırma Polikliniğimiz sigaradan kurtulmak isteyen vatandaşlarımıza destek vermektedir. Unutulmamalıdır ki sigarayı bıraktırma tedavisinin maliyeti, her zaman sigaradan kaynaklı kanser, KOAH gibi hastalıkların tedavisinden daha düşüktür." ifadelerini kullandı.
"ÇİLE İÇİNDE HASTALIKLARLA BOĞUŞULMASINDAN KORKULUYOR"
Ekici, sigara içenlerin çile içerisinde hastalıklarla boğuşmasından korkulduğunu da belirterek; "Sigarasız yaşamdan değil sigara içerek çile içinde hastalıklarla boğuşmaktan korkulmalıdır. Cesaretimizi toplayıp yaşamımızı daha güzel bir hale getirmenin, en önemlisi de kendimizi ve çevremizi zehirlemekten vazgeçmenin zamanı bugündür. Bugününüz ve geleceğiniz sigara içmeme konusundaki kararlılığınız ile güzelleşecektir. Kendiniz için, çocuklarınızın, sevdiklerinizin ve saydıklarınızın sağlığı ve hatırı için sigarayı bırakın." dedi. CİHAN