DÜNYADAN RUSYA'YA 'KINAMA'

BMGK, NATO, Avrupa Birliği, AGİT ve çok sayıda ülke, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleyi kınadı.

Ankara

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin çoğu, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleyi şiddetle kınayarak bunu, "uluslararası hukuka ve BM ilkelerine saygısızlık" olarak nitelendirdi.

New York'ta, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba'nın talebiyle ikinci defa toplanan BMGK üyeleri, toplantının başladığı anlarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbas bölgesine askeri operasyon başlatmasına tepki göstererek operasyonun kabul edilemez olduğunu bildirdi.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlatmasının ardından bir açıklama yayımladı.

Rusya'nın sayısız sivilin hayatını tehlikeye attığına işaret eden Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sorumsuz ve sebepsiz saldırısını şiddetle kınıyorum." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Rusya'nın uyarılara ve diplomasi çağrılarına rağmen bir kez daha egemen ve bağımsız bir ülkeye karşı saldırganlık yolunu seçtiğini belirtti.

Rusya'nın saldırısının "uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdit" olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, "Rusya'yı askeri harekatı derhal durdurmaya, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, korkunç zamanda Ukrayna halkının yanında olduklarına, NATO müttefiklerinin Rusya'nın saldırgan eylemlerinin sonuçlarını ele almak için bir araya geleceğine işaret ederek, "NATO, tüm müttefikleri korumak ve savunmak için gereken her şeyi yapacaktır." ifadesini kullandı.

AB'den Putin'e çağrı: Bu savaşı derhal durdurun

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ise sosyal medya mesajında, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaptığını, Ukrayna ile dayanışma mesajı verdiğini bildirdi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı askeri müdahalesini en kuvvetli şekilde kınadığını yineleyen Michel, bugün hem AB Liderler Zirvesi'nin yapılacağını hem de G7 liderlerinin görüşeceğini aktardı.

Michel, bu toplantılarda Rusya'nın yasa dışı eylemlerine karşı yeni adımların görüşüleceğini belirterek "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bu savaşı derhal durdurma çağrısında bulunuyorum." ifadesini kullandı.

AGİT

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yapılan yazılı açıklamada, AGİT Dönem Başkanı ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ve AGİT Genel Sekreteri Helga Schmid'ın ortak açıklamasına yer verildi.

Açıklamada, "Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatını şiddetle kınıyoruz. Ukrayna'ya yönelik bu saldırı, milyonlarca insanın hayatını ciddi bir şekilde tehlikeye attığı gibi uluslararası hukuk ve Rusya'nın taahhütlerinin ihlali anlamına geliyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, "Tüm askeri faaliyetlerin derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz." görüşü paylaşıldı.

"Şiddetle kınıyoruz"

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ortak açıklamada da bulundu.

Açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gayrimeşru saldırısını şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Ukrayna'da masum kadın, erkek ve çocukların sebepsiz bir saldırıya uğradığı ve hayatları için korku duyduklarına işaret edilen açıklamada, "Kremlin'i sorumlu tutacağız." değerlendirmesinde bulunuldu.

AB, Rusya'ya yeni yaptırımlara hazırlanıyor

Michel ve Von der Leyen'in ortak açıklamasında da Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik "eşi görülmemiş saldırganlığı"nın en kuvvetli şekilde kınandığı belirtilen açıklamada, Rusya'ya, derhal saldırganlığı durdurması ve askerlerini çekmesi çağrısı yapıldı.

Açıklamada, bugün ilerleyen saatlerde AB Liderler Zirvesi'nin acil ve olağanüstü toplanacağı hatırlatılarak, "liderlerin bu eylemi için Rusya'ya ağır ve ciddi sonuçları olacak yeni yaptırımları" ele alacağı belirtildi.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'in Komisyon tarafından son şekli hazırlanan yaptırım paketini zirve toplantısında liderlere sunacağı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Ukrayna'daki can kayıplarından üzüntü duyulduğu, AB'nin acil insani yardıma hazır olduğu bildirildi.

AB, Ukrayna'ya desteğini yineleyerek siyasi, mali ve insani yardımların süreceğini vurguladı.

Hollanda

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine askeri operasyon başlatan Rusya'ya tepki gösterdi.

Başbakan Rutte, "Hollanda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını şiddetle kınıyor. AB, NATO ve diğer müttefiklerle yakın temas halindeyiz. Düşüncelerimiz Ukrayna halkıyla." ifadelerini kullandı.

Almanya

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Bu, hiçbir şekilde haklı çıkarılamaz." ifadesine yer verdi.

Almanya'nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu "kaba eylemi"ni en sert bir şekilde kınadığını ifade eden Scholz, Ukrayna'daki insanlarla dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

Scholz, Rusya'ya askeri harekatı derhal durma çağırısında bulunarak, "G7, Avrupa Birliği ve NATO kapsamında yakın koordinasyon içinde olacağız. Ukrayna için korkunç bir gün ve Avrupa için kara bir gündür." değerlendirmesinde bulundu.

Avusturya

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer da Rusya’nın askeri müdahalesini kınadı.

Nehammer, ülkesinin bu zor süreçte Ukrayna’nın yanında olduğunu belirterek, "Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik bu yeni saldırı cevapsız kalmayacaktır." dedi.

Çekya

Çekya Başbakanı Petr Fiala ve Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky de yaptıkları açıklamada, Rus askeri müdahalesine tepki gösterdi.

İngiltere

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Ukrayna'daki korkunç olaylar nedeniyle dehşete düştüğünü ve sonraki adımları görüşmek üzere Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.

Başbakan Johnson, "Putin, Ukrayna'ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçti. İngiltere ve müttefiklerimiz kararlı şekilde yanıt verecektir." ifadelerini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da Putin'in Ukrayna halkına karşı başlattığı korkunç ve sebepsiz saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, "Ukrayna'nın yanındayız ve bu korkunç saldırganlığa yanıt vermek için uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışacağız." görüşünü paylaştı.

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney de ülkesinin, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi acil toplantısında Rusya'nın askeri operasyon başlatma kararını kınadığını vurgulayarak, Konsey üyelerini, "sorumlulukları üstlenmeye ve bu saldırganlık eylemi hakkında mümkün olan en güçlü şekilde konuşmaya" çağırdı.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmnauel Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya "savaş" açma kararını kınadığını bildirdi.

"Rusya askeri operasyonlarına derhal son vermeli." ifadesini kullanan Macron, ülkesinin Ukrayna ile dayanışma içinde olduğunu ve Ukraynalıların yanında yer aldığını vurguladı.

Macron, bu savaşın sona ermesi için Fransa'nın ortaklarıyla hareket ettiğini aktardı.

Bu arada Macron, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin Savunma Konseyi'ni topladı.

Macaristan

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto Peter, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahalenin ardından yaptığı açıklamada, Macaristan'ın komşusu Ukrayna'da diplomatik girişimlere rağmen en kötü senaryo olan savaşın başlamasına engel olunamadığını söyledi.

Macaristan'ın, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğini sürdürdüğünü kaydeden Szijjarto, ülkesinin, müttefikleriyle koordineli şekilde hareket edeceğini belirtti.

Szijjarto, Macaristan'ın Kiev Büyükelçiliğinin faaliyetlerine devam ettiği, Ukrayna'daki Macar azınlığın yaşadığı bölgede ise halihazırda herhangi bir hareket gözlenmediğini aktardı.

Bulgaristan

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Başbakan Kiril Petkov, düzenledikleri ortak basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik müdahalesine tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Radev, "Rusya Federasyonu'nun, Ukrayna topraklarındaki altyapısına yönelik konvansiyonel saldırısı kesinlikle kabul edilemez." dedi.

Ukrayna'da Bulgar kökenli 4 bin civarında vatandaş bulunduğunu kaydeden Radev, bu vatandaşların tahliye talep ettiklerini söyledi. Radev, Ukrayna hava sahasının kapalı olması nedeniyle vatandaşların kara yoluyla tahliye edileceğini bildirdi.

Radev, Ukrayna'daki Bulgarlara ve sığınmak isteyen Ukrayna vatandaşlarına da kapılarının açık olduğu mesajını verdi.

Başbakan Petkov ise "Rusya Federasyonu'nun eylemlerini büyük bir şiddetle kınıyoruz. Kabul edilemez bu girişimin karşısında Bulgaristan NATO ile tam uyum içinde ortak tavır alacak." ifadelerini kullandı.

Avustralya

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Başbakanlığın internet sitesinden yazılı açıklama yapan Morrison, müttefikleriyle Rusya'yı kınadıklarını bildirerek, bu ülkenin eylemlerinin Avustralyalıları derinden endişelendirdiğini kaydetti.

Morrison, Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve ordusunu Ukrayna'dan çekmesi gerektiğini vurgulayarak, "Rusya'yı yasa dışı ve sebepsiz eylemlerini durdurmaya ve Ukrayna'nın bağımsızlığını ihlal etmekten vazgeçmeye çağırıyoruz." ifadesini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin hiçbir gerekçesinin olmadığının altını çizen Morrison, "(Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin, Ukrayna'yı işgal etmek için zayıf bir bahane uydurdu. Rusya'nın dezenformasyonu ve propagandası kimseyi ikna etmedi." değerlendirmesinde bulundu.

Askeri harekattan sorumlu kişilere, bankalara ve kurumlara uyguladıkları yaptırımların kapsamını genişleteceklerini belirten Morrison, Rusya'nın işgal girişiminde en yüksek bedeli ödemesini sağlamak için üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

İspanya

Rusya'nın askeri müdahalesini "şiddetle kınayan" İspanya hükümeti, Ukrayna hükümeti ve halkı ile dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Tamamen haksız ve benzeri görülmemiş bir ciddiyeti olan bu saldırı, küresel güvenliği ve istikrarı riske atan, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir." ifadesi kullanıldı.

İspanya'da Kral 6. Felipe ve Başbakan Pedro Sanchez'in bu sabahki programları iptal edilirken, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Kral'ın başkanlığında acil olarak toplanacağı duyuruldu.

İtalya

İtalya Dışişleri Bakanlığı da Ukrayna’ya başlattıkları askeri müdahale nedeniyle Rusya’nın Roma Büyükelçisi Sergey Razov’u bakanlığa çağırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Büyükelçi Ettore Sequi'nin, Rusya Büyükelçisi Razov ile görüşmesinde İtalyan hükümetinin olayı sert şekilde kınadığını ilettiği kaydedildi.

Japonya

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, düzenlediği basın toplantısında, "Rusya'nın saldırısı uluslararası düzenin temelini sarsıyor. Rusya'yı sert şekilde kınıyoruz." ifadesini kullandı.

"Statükonun güç kullanılarak tek taraflı şekilde değiştirilmesine müsamaha gösterilemez." diyen Kişida, söz konusu krize karşı ABD ile iş birliği halinde hareket edeceklerini belirtti.

Kişida, meclis bütçe komisyonundaki konuşmasında da Ukrayna'daki durumu "sadece Avrupa'nın değil, Asya dahil uluslararası toplumun krizi" şeklinde niteleyerek, dün açıkladığı ekonomik yaptırımlara değindi.

Başbakan, Rusya'nın diplomatik teamüllere geri dönmemesi halinde, G-7 ülkeleri iş birliği ve Japonya'nın ulusal menfaatlerini göz önünde tutarak yaptırımları genişletebileceklerini kaydetti.

Bu arada Kişida, bölgedeki Japon vatandaşlarının tahliyesini görüşmek üzere Ulusal Güvenlik Komisyonu'nu topladı.

Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu da Japon vatandaşlarının Ukrayna'dan tahliye edilmesi için yakın ülkelerden charter uçuşlar dahil çeşitli opsiyonları değerlendirdiklerini açıkladı.

Gürcistan

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Twitter'den yaptığı paylaşımda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesini eleştirdi.

Zurabişvili, "Gürcü halkı, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığı nedeniyle şoke oldu. Ukrayna halkıyla dayanışma içerisindeyiz ve askeri operasyonların durdurulması çağrısında bulunuyoruz. Yaşasın Ukrayna." ifadelerini kullandı.

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili de Twitter'dan yaptığı açıklamada, şu değerlendirmede bulundu:

"Biz Ukrayna'nın yanındayız. Egemen bir ülkeye askeri saldırı kabul edilemez. Uluslararası toplumu, Rusya tarafından uluslararası düzenin açık ihlalini durdurmak ve askeri gerilimi daha da tırmandırmaktan kaçınması için mümkün olan tüm önlemleri uygulamaya çağırıyoruz."

Norveç

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Twitter'dan yaptığı açıklamada, ülkesinin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesini kınadığını bildirdi.

Rusya'nın müdahalesinin, uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olduğuna işaret eden Store, bunun masum insanların hayatını tehlikeye attığını belirtti.

Store, Norveç'in, Avrupa tarihinin bu önemli anında müttefiklerinin ve Avrupalıların yanında olduğunu vurguladı.

Finlandiya

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı askeri harekatı şiddetle kınadığını belirtti.

"Rusya'nın eylemleri Ukrayna'yı hedef alıyor ama bu aynı zamanda tüm Avrupa'nın güvenliğine saldırıdır." ifadesini kullanan Niinistö, derin sevgi duydukları Ukrayna'ya desteklerini artırmak için arayış içinde olduklarını kaydetti.

Yunanistan

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Milli Güvenlik Hükümet Konseyi Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının, uluslararası toplumu sorumlulukları ile yüzleştirdiğini ifade etti.

Miçotakis, bu saldırı nedeniyle Avrupa'daki jeopolitik istikrardan uluslararası enerji dengesine kadar birçok şeyin tehditle karşı karşıya olduğunu savundu.

Yunanistan'ın, tüm ülkelerin toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına saygı duyduğunu belirten Miçotakis, "Yunanistan, bu değerlere ters düşen revizyonist eylemleri net bir şekilde kınıyor, daha da çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesine neden olan şiddeti kınıyor." ifadesini kullandı.

Miçotakis, Ukrayna'da yaşanan durumun enerji fiyatlarına da etki edebileceğine dikkati çekerek, Avrupa Birliği (AB) çerçevesinde çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti.

İsviçre

İsviçre Dışişleri Bakanlığınca, Twitter'dan yapılan yazılı açıklamada, "İsviçre, Rusya'nın işgalini en güçlü şekilde kınamaktadır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Rusya'ya acilen ateşkes ilan etmesi ve Ukrayna topraklarından çekilmesi çağrısı yapıldı.

Rusya'nın askeri müdahalesinin uluslararası hukukun "apaçık ihlali" olduğu vurgulanan açıklamada, uluslararası insan hakları hukukuna da saygı gösterilmesi istendi.

Açıklamada, masum sivillere yönelik derin endişe duyulduğunun altı çizildi.

İsrail

İsrail Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Atina ziyareti kapsamında Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile bir araya gelen İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin açıklamada bulundu.

Herzog, tarihi ve karmaşık bir süreçten geçildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sizin gibi ben de büyük üzüntü duyuyorum. Bu insanlık trajedisinden ve sivil masumların yaralanmasından endişe ediyorum. Dünyadaki birçok kişi gibi Rusya ve Ukrayna arasında tekrar barış sağlanması için dua ediyorum. İsrail, hükümetimizin de belirttiği gibi Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemektedir."

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini değerlendirdi.

İsrailli Bakan, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı dünya düzenine yönelik büyük bir saldırıdır. İsrail, Ukrayna halkına yardım etmeye hazır." dedi.

Lapid, şöyle devam etti:

"Savaşlar, ihtilafların çözümünde doğru yol değildir. Bunu (saldırıları) durdurabilir ve barışçıl çözüm için müzakere masasına geri dönebiliriz. İsrail'in uzun zamandır hem Rusya hem de Ukrayna ile iyi ve derin ilişkileri var. İki ülkede de on binlerce İsrail vatandaşı, yüzbinlerce de Yahudi yaşıyor. Onları korumak bizim en büyük önceliğimizdir."

Bu hafta başında Kiev'deki İsrail Büyükelçiliğinin tahliye edilerek Polonya sınırına yakın Lviv kentine taşıma emri verdiğini hatırlatan Lapid, şunları kaydetti:

"Tüm İsrail vatandaşlarına Ukrayna'yı terk etmeleri ve hala yollar açıkken sınırdan geçmeleri çağrısı yapıyorum."

Öte yandan Lapid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da benzer açıklamalarda bulanarak, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini kınadıklarını bildirdi.

Lapid, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı uluslararası düzenin ciddi bir ihlalidir. İsrail saldırıyı kınıyor." ifadelerini kullandı.

İsveç

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, düzenlediği basın toplantısında, Avrupa tarihinde yeni ve karanlık bir sayfa açıldığını söyledi.

Rusya'nın eylemlerinin uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini vurgulayan Andersson, şunları kaydetti:

"İsveç olarak Rusya'nın Ukrayna işgalini mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz. Rus işgali sebepsiz, yasa dışı ve savunulamaz. Bu durum uluslararası hukuk ve Avrupa güvenlik düzenine de açık bir tehdittir. Rusya'nın Ukrayna'daki tüm güçlerini koşulsuz olarak geri çekmesini talep ediyoruz."

Libya

Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, Twitter'daki resmi hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını şiddetle kınıyor, sükunet ve geri çekilme çağrısında bulunuyoruz.’" ifadelerini kullandı.

Libya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Ukrayna'da bulunan Libya vatandaşlarına güvenli bir yerde kalmaları çağrısında bulunuldu.

Bakanlık, 22 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Rusya'yı Ukrayna'ya karşı düzenlediği her türlü askeri operasyondan vazgeçmeye çağırmıştı.

Sözde Donetsk ve Luhansk yönetimlerinin tanınması kararının reddedildiği belirtilen açıklamada, "Ukrayna Cumhuriyeti’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini belirtiyor ve Rusya’yı Ukrayna sınırından ve işgal altındaki Kırım’dan askerlerini çekmeye ve ateşkese çağırıyoruz." ifadelerine yer verilmişti.

Kuzey Makedonya

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, NATO üyesi olarak İttifak'ın, "Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki askeri eylemlerini durdurmasına" yönelik çağrısına katıldıklarını belirterek, "Kuzey Makedonya vatandaşları adına bu zor günlerde Ukrayna halkına yönelik dayanışmamı ifade ediyorum." görüşünü paylaştı.

Pendarovski, şunları kaydetti:

"Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri eylemlerini sert bir şekilde kınıyorum. Bu eylemler, kaçınılmaz şekilde insan hayatının yeri doldurulamaz kaybına ve hasara yol açacaktır. Ukrayna'nın Rusya tarafından işgali, Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğüne bir saldırı, uluslararası hukukun temel ilkelerinin ağır ihlali, demokratik düzene yönelik bir darbe ve Avrupa'nın istikrarına yönelik bir tehdittir."

Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Buyar Osmani, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba'yı etiketleyerek yaptığı Twitter paylaşımında, bu zor günlerde Ukrayna'nın yanında olduklarının altını çizdi.

Osmani, "Kremlin'in bugünkü kararı ve Rus askeri güçlerinin eylemleri, Ukrayna'ya karşı savaş başlatmaktan ve saldırgan eylemden başka bir şey değildir. Bu eylemleri en sert şekilde kınıyoruz." ifadesini kullandı.

Arnavutluk

Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Arnavutluk, uluslararası hukuku ihlal ederek ve masum sivillerin hayatını tehdit ederek Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gerçekleştirdiği haksız saldırıyı kınıyor, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı gerçekleştirdiği askeri eylemlerden geri adım atması için Rusya'ya çağrı yapıyoruz. Arnavutluk, bu karanlık günlerde Ukrayna ve halkının yanındadır." ifadelerini kullandı.

Başbakan Edi Rama da Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

Rama, paylaşımında, "Rusya'nın saldırganlığının sert şekilde kınanması konusunda NATO ve Avrupa Birliği (AB) müttefiklerimize katılıyoruz. Düşüncelerimiz Ukrayna halkının yanında." ifadesine yer verdi.

Avrupa ve Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka, Arnavutluk'un Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını sert şekilde kınayarak, "Bu saldırı, milyonlarca masum insanın hayatını tehlikeye atmakta, uluslararası düzenin temellerinin altını oymakta ve Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ni ihlal etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Kosova

Kosova Cumhurbaşkanı Vyosa Osmani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kosova, Rusya'nın saldırgan eylemleri sonucunda meydana gelen sebepsiz bir savaşın sonuçlarıyla karşı karşıya kalan Ukrayna ve halkının yanındadır." ifadesini kullandı.

Bölgedeki istikrarsızlığın durdurulması konusunda müttefikleriyle iş birliği halinde olacaklarını vurgulayan Osmani, "Rusya'nın hegemonyası başarılı olamayacak. Özgürlük ve demokrasi hakim olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kosova Başbakanı Albin Kurti de meclis oturumunda yaptığı konuşmada, "Ukrayna'nın Rusya tarafından işgali" haberi ile uyandıklarını dile getirerek, bu eylemi "İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük askeri saldırganlık" olarak nitelendirdi.

Kurti, barış, demokrasi ve özgürlüğün korunması için Kosova'nın AB, NATO, ABD ve İngiltere ile aynı safta yer aldığını ve onlarla iş birliği halinde olduğunu söyledi.

Bu konunun, bölgeye ve Kosova'ya etkisinden duyulan endişe nedeniyle dün Kosova Güvenlik Kurulunun bir toplantı gerçekleştirdiğini anlatan Kurti, bu yönde atılacak adımların görüşüldüğünü kaydetti.

AA