Türkiye’nin en büyük ihraç pazarı, Avrupa Birliği'ndeki(AB) ekonomik durgunluk sonrasında ihracatçıların alternatif pazar arayışları hız kazandı.
Gelişmekte olan ekonomileri hedef pazar olarak seçen ihracatçılar, Afrika ülkelerine yöneldi. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB), Afrika’ya ihracatı arttırmak için önümüzdeki 10 yıllık süreçte hazır giyim sektöründe 3 kat büyüme beklenen Fas’a Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde ‘Sektörel Ticaret Heyeti’ düzenledi. Ege Bölgesi’nden organizasyona katılan 10 firma, Faslı 58 firma ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Türk tekstil firmaları ile ticareti geliştirmeye büyük önem veren Faslı ithalatçılar, işbirliğinin daha uzun soluklu olması için Türk tekstil sanayicilerini Fas’ta yatırım yapmaya davet etti.
İplik ve kumaş üreticisi 10 firma ile Kazablanka’ya gittiklerini belirten ETHİB Başkanı Sabri Ünlütürk, bu firmaların birçoğunun ilk kez Fas pazarı ile tanışma fırsatını yakaladığını söyledi. Ünlütürk, Faslı işadamlarının heyete gösterdiği yoğun ilgiden son derece mutlu olduklarını ifade etti. Fas’ın Avrupalı belli başlı hazır giyim alıcılarının önemli bir tedarikçisi konumuna geldiğine dikkat çeken Ünlütürk, şunları kaydetti: "Fas, iplik kumaş ve benzeri ürünleri hammadde ve ara mamul olarak ithal edip, konfeksiyon ürünü olarak ihraç etmeyi benimseyen bir üretim modelini uyguluyor. Fas, AB ve ABD ile serbest ticaret anlaşmaları ile bu pazarların tedarikçisi olarak konumunu güçlendirdi. Bizler, tekstil ve hammaddeleri üreticileri ve ihracatçıları olarak Fas pazarını bu anlamda işbirliği yapılabilecek bir pazar olarak değerlendiriyoruz. Tekstil ve hammaddeleri üretiminde uzun yıllara dayanan bilgi birikimimiz, teknolojik altyapımız ve üretim kalitemiz ile bizler de önemli bir üretici ve tedarikçiyiz."
TÜRKİYE, FAS’IN 5. BÜYÜK TEDARİKÇİSİ KONUMUNDA
Fas’ın 2011 yılında 2,83 milyar dolar tekstil ve hammaddeleri ithalatı olduğu bilgisini de veren Ünlütürk, "Türkiye’den Fas’a 2011 yılında 173 milyon dolarlık, 2012 yılında ise yüzde 20 artış ile 207 milyon dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatı yaptık. Türkiye şu anda Fas’ın 5. büyük tedarikçisi konumunda. Türkiye ile Fas arasında 1 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasıyla önemli vergi avantajları sağlandı. Bu sayede Faslı hazır giyim sanayicileri kaliteli Türk ipliği ve kumaşını avantajlı bir şekilde elde etme şansına sahip oldu. Fas hazır giyim sanayisi ile Türk tekstil sektörü birbirini bütünleyici bir konuma ulaştı. Önümüzdeki dönemde işbirliğinin artarak devam edeceğine inanıyoruz. Bu süreç, Türk firmalarının Fas’ta yatırımlarını da beraberinde getirecektir." dedi.
FAS’TAN YATIRIM ÇAĞRISI
Türkiye ile iş ilişkilerini geliştirmek istediklerini belirten Kazablanca Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hasan Berkani, Türk firmalarının tekstil ve hammaddeleri üretimi ve ihracatındaki bilgi birikimini Faslı firmalar ile paylaşarak işbirlikleri oluşturmalarını talep etti. Türkiye ile Fas arasındaki ticari ilişkilerin boyutunun sadece al-sat şeklinde olmamasını istediklerini vurgulayan Berkani, "Türk firmalarının kolaylaştırılan yatırım ortamında Fas’ta yatırım yapmalarını ve Faslı firmalar ile ortaklıklar oluşturmalarını bekliyor ve istiyoruz." diye konuştu.
CİHAN