Ekmekteki Düzenlemeden Un Fabrikaları Sorumlu

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile 1 Temmuz'dan itibaren ekmeğin sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretileceğini belirterek, düzenlemeden birinci derecede un fabri.

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile 1 Temmuz'dan itibaren ekmeğin sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretileceğini belirterek, düzenlemeden birinci derecede un fabrikalarının sorumlu olduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren ekmeğin sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretileceğini söyledi. Ekmeğin 1 Temmuz'dan itibaren kepek ve tahıl oranı yükseltilip, tuzu azaltılmış halde satılacağını söyleyen Yiğit, “Un fabrikaları ürettikleri unun kepek oranını yükseltecekler. Düzenlemeden birinci derecede un fabrikaları sorumludur. Fırınlarımız ekmek üretiminde katkı maddesi kullanmıyor." dedi.

Ekmeğin poşetlenmesi uygulamasına olumlu baktığını ifade eden Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, “Ekmeğin poşete girme uygulaması 2000’li yıllarda çıkan bir yasa ile öngörülüyordu, ancak daha sonra uygulama askıya alındı. Bakkallarda vatandaş alacağı ekmeği çıplak elle defalarca dokunabiliyor. Bu durum insan sağlığını tehdit ediyor. Ekmeğin paketlenmesini uygun görüyoruz, ancak ekmeğin naylon ile paketlenmemesi gerekiyor." diye konuştu.

BİR TANE EKMEĞİN MALİYETİ 65 KURUŞ

Samsun’da ekmeğin satış fiyatı konusunda herhangi bir bağlayıcı kural bulunmadığını söyleyen Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit şunları kaydetti: “Ekmeğin resmi satış fiyatı 60 kuruş, ancak kentin bazı yerlerinde bir tane ekmek 35 kuruşa da satılabiliyor. Bu konuda bir yaptırımımız yok. Bir adet ekmeğin maliyeti 65 kuruştur. Bugün bir tane ekmeği 35 kuruşa satanlar kendi sermayesinden eritiyor. Gerçekçi olunması gerekirse fırıncının sermayesi de yok. En küçük fırıncının 60 bin lira, büyük fırıncının ise 500 bin lira borcu bulunuyor. Ekmeğin ucuza satılması sağlıksız üretildiği anlamına gelmez. Samsun’da üretilen ekmekler hijyen kurallarına uyularak üretiliyor.” CİHAN