Endonezya’nın Sumatra adasında meydana gelen orman yangınları Singapur’da hayatı olumsuz etkiliyor. Singapur’u etkisi altına alan dumanlar insan sağlığını tehdit edecek seviyeye ulaştı.
Sumatra’da çıkan yangınların sebebinin, pekçok çiftçi ve palmiye yağı üreticisi şirketin, kullanılabilir arazi elde etmek için ormanlık alanları yakması olduğu biliniyor. Uydu görüntüleri adada 100’ün üzerinde büyük çaplı yangını ortaya koyuyor. Bu yangınlardan yükselen dumanlar, rüzgarın etkisiyle Singapur’un tamamı ve Malezya’nın bazı kesimlerinde ciddi hava kirliliğine sebebiyet veriyor.
Singapur Çevre ve Su Kaynakları Bakanı Vivian Balakrishnan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yangınların yol açtığı hava kirliliğinin tehlikeli seviyelere ulaştığını ve Singapur halkının bu durum karşısında hem tedirgin hem de kızgın olduğunu belirtti. Endonezyalı mevkidaşına bu yangınlara sebebiyet veren şirketlere karşı daha sıkı tedbirler almaları ve cezai işlem uygulamaları yönünde baskı yaptıklarını dile getiren Balakrishnan, yangın söndürme çalışmaları için yardım önerisinde de bulunduklarını söyledi.
Endonezya tarafının, bu şirketlerin çoğunun Singapur ve Malezya şirketleri olduğunu öne sürmesi üzerine tekrar açıklama yapan Balakrishnan, Endonezya’nın isim vermesi halinde Singapurlu şirketler hakkında hukuki işlem başlatabileceklerini söyledi.
Singapur Ulusal Çevre Ajansı’nın, hava kirliliğine dair açıkladığı Hava Kalitesi İndeksi (HKİ) ölçüm değerleri günlerdir “sağlıksız” olarak kabul edilen 200 HKİ seviyesinde devam ederken, dün gece yapılan ölçümlerde “tehlikeli” olarak kabul edilen 300 HKİ’nin üzerinde bir değer saptandı. Ajansın verilerine göre, Singapur’da bundan önce ölçülen en yüksek hava kirliliği değerinin 1997 yılında kaydedilen 226 HKİ olduğu görülüyor.
Singapur’da hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaşması üzerine, polis ve sivil savunma ekipleri tüm açık hava aktivitelerini durdurdu. İşgücü Bakanlığı ise durumun bu şekilde devam etmesi halinde işyerlerine iş durdurma uyarısında bulunabileceklerini duyurdu. CİHAN