Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 81 ildeki sanayi işletmelerinin tespitine yönelik olarak bu yılın başında kapsamlı bir çalışma başlattı. Kamunun elindeki idari kayıtlarda sanayi işletmesi olarak görünen 400 bine yakın işletme ziyaret edilerek, bilgileri güncelleniyor.
Oluşturulacak envanter, işletmelerin makine parklarından cirolarına, ihracat ve ithalatlarından istihdam sayılarına kadar her türlü bilgisinin harita üzerinden görülmesini sağlayacak.
Yıl sonu bitirilecek!
Çalışmaların ilk 6 aylık bölümünde 20 ildeki sayımlar tamamladı, diğer illerin de yılsonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor. İlk sonuçlara ilişkin bilgi veren Bakan Nihat Ergün, çalışmada kamu kurumları arasında ciddi kayıt farklılıkları tespit edildiğini bildirdi. Gelir İdaresi, SGK, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, TÜİK, Türk Patent Enstitüsü ve KOSGEB verileri ile Sanayi Bakanlığı’nın sanayi sicil kayıtlarındaki verileri birbiriyle karşılaştırıp ortak standart oluşturmaya çalıştıklarını belirten Ergün, şu çarpıcı tespitlerde bulundu:
Politika oluşmaz!!
“Gördük ki, Türkiye’de veriler birbiriyle uyuşmuyor. Yani bir kurumun sanayici dediğine biz, bizim sanayici dediğimize bir başka kurum sanayici demiyor. Düşünün ki, büyük otomobil fabrikalarından bir tanesi, otomobil üretim tesisi olarak kodlanacağı yerde, otomobil satış merkezi olarak kodlanmış.Yine ülkemizin en büyük telekom firmalarından biri altyapı da yaptığı için inşaat şirketleri arasında kaydedilmiş.”
“O zaman da inşaat sektörünün cirosu şişkin, bilgi ve iletişim sektöründeki ciro çok küçük görünüyor” diyen Ergün, şu vurguyu yaptı: “Eğer verileriniz hatalı, kayıtlarınız doğru kaydedilmemişse doğru politika geliştiremiyorsunuz. Verileri birbiriyle konuşturmak için yorucu bir çalışma yaptık, sonunda verileri büyük ölçüde uyumlu hale getirmeyi başardık.”
Türkiye’nin İKİ DEVİ
Bakan Ergün, kayıtları yanlış tutulan firmaların ismini açıklamazken yanlışlığı yapan kamu kurumuna ilişkin bilgi de vermedi. BUGÜN’ün yaptığı araştırmaların sonucunda ise, telekom şirketinin Türk Telekom, otomotiv şirketinin de Tofaş olduğu ortaya çıktı. Bu iki şirketin faaliyet kodlarını Gelir İdaresi’nin yanlış kaydettiği ifade edildi. Bilgi verenler, yanlış kayıt nedeniyle vergilemede herhangi bir yanlışlık yapılmasının söz konusu olmadığını belirtti.