Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası toplumun, şimdiye kadar Suriye rejiminin kullandığı yöntemlere kararlı bir tepki vermeoiğini belirterek, Güvenlik Konseyi’nden etkili bir karar çıkması gerektiğini belirtti. BBC televizyonunun Newsnight programına konuk olan Davutoğlu, Suriye’ye karşı BM Güvenlik Konseyi’nden sert bir karar çıkmazsa Bosna’da olduğu gibi bir “istekli ülkeler koalisyonu”nun harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Esad’a karşı sert karar alınmalı
Uluslararası toplumu, şimdiye kadar Suriye rejiminin kullandığı yöntemlere kararlı bir tepki vermemekle eleştiren Davutoğlu, son olayda da Güvenlik Konseyi’nden etkili bir karar çıkmadığından yakındı. Davutoğlu “Şam’daki kimyasal silah uzmanlarının inceleme yapmak için bölgeye gönderileceğini umuyorduk. Esad kimyasal silah kullanmadığını iddia ediyor. O zaman BM ekibinin araştırma yapmasına izin vermesi lazım. Esad bu izni vermezse BM Güvenlik Konseyi’nin kararlı ve sert bir pozisyon alması lazım” dedi.
Srebrenitsa kadar kötü
Davutoğlu, “Bosna’da Srebrenitsa’da benzeri bir şey yaşadık. BM etnik temizliğe tepki göstermedi, ardından bir gecede 8 bin kişi öldürüldü. O zaman uluslararası toplum, birlikte hareket etmek isteyen ülkeler ‘istekli ülkeler koalisyonu’ oluşturdular ve beraberce harekete geçtiler. Şu an BM Güvenlik Konseyi’nin sert bir karar alması gerekiyor. Konsey bunu yapmazsa, biz, istekli ülkelerle birlikte hareket etmeliyiz.”
Suriye dostları grubu var
Dışişleri BakanıDavutoğlu bu koalisyonun kimlerden oluşabileceği ile ilgili şöyle konuştu, “Uluslararası hukuka saygılı ülkeler, sadece Esad değil ama gelecekte bu tür kimyasal silahlar ya da diğer silahlar kullanmaya, insanlık suçu işlemeye niyetlenen bütün diktatörlere kararlı bir mesaj vermek isteyen ülkeler. BM Genel Kurulu’na Suriyenin dostları grubu olarak bir tasarı sunduğumuzda 138 ülke oy verdi, Suriye halkına destek oldu. Tek tek ülkeler değil, bu 138 ülkenin tekrar biraraya gelebileceğini düşünüyorum. Uluslararası toplumun iradesi bu.”
‘Kan akıtmayı durdur’ mesajı
Koalisyonun ne yapacağı konusunda ise Davutoğlu “Herşeyden önce açıkça ‘kan akıtmayı durdur’ mesajı verilmeli. Ve rejimin kimyasal silah kullandığına dair yeterli kanıt bulursak, durdurmak için uluslararası müdahale yapılmalı” dedi.
İSTEKLİ ÜLKELER KOALİSYONU NEDİR?
İstekli Ülkeler Koalisyonu (Coalition of the willing) BM Güvenlik Konseyi’nin konsensüse varamadığı durumlarda, bir ülkeye yapılan askeri müdahalelere katılan ülkeleri tanımlıyor. 1990 sonrası ilk kez “Barış Gücü Askerleri” oluşturulmasının ardından, terminolojiye giren bu tanım, 1994’de Kuzey Kore’ye olası bir operasyon hazırlığında, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton tarafından kullanıldı. “İstekli Ülkeler Koalisyonu”ç 1999 - 2000 arasında, Doğu Timur’da, Mart 2003’de Irak’ta, Mart 2011’de de Libya’da uygulandı.
Srebrenitsa katliamı
BM’nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa’da 1991 - 1995 arasındaki iç savaşta Boşnaklar soykırıma uğradı. Sessiz kalan Batı, 11 Temmuz 1995’te Sırp ordusu 8 bin Boşnak’ı katledince, müdahale seçeneğini onayladı.