Fuarın açılışına katılan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, et fiyatlarını biraz daha disipline edebilmek, tüketicinin zararlarını önleyebilmek için ete ithalat izni vereceklerini söyledi. Kırmızı et fiyatlarındaki artışın enflasyonu etkileyen negatif unsurlardan biri olduğunu kaydeden Elitaş, "AB anlaşması gereğince 20 bin tona yakın bir et ithalatımız var. Bosna Hersek'ten 15 bin ton taahhüt ettiğimiz bir et alımı vardı. Bunun 9 bin tonu gerçekleşti. İki yıl içinde 6 bin 500 ton da oradan et ithalatı gerçekleşecek" dedi.
3 MİLYAR $'LIK İHRACAT SÖZÜ
Elitaş fuardaki konuşmasına Türk mobilyacılarının dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, "Sektörün 2023'te 10 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşacağına inanıyorum. Bunu yurtdışındaki rekabet edebilirliğimize bakarak söylüyorum" diye konuştu. Bakan Elitaş, CNR İMOB'un açılışında bulunan sektör temsilcilerinden 2016 yılı için 3 milyar dolar ihracatı gerçekleştirmeleri sözü aldı. CNR Holding Fuarlar Genel Koordinatörü Barış Ener de fuarla ilgili şu bilgileri verdi: "CNR İMOB'u 31'i yabancı toplamda 524 firmayla düzenliyoruz. Bu yıl 90 ülkeden 30 bini yabancı 150 bin ziyaretçi bekliyoruz."
KIRMIZI ETTE 300 BİN TON AÇIK VAR
Çiftçilerle telefonda görüşen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvancılık sektörü ve desteklerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Çelik, 53 kalem olan hayvancılık desteğini, 5-6 kaleme dönüştürmek için çalıştıklarını bildirdi. Süt ve hayvan ırklarının kalitesini AB standartlarına taşımak için destek sağlayacaklarına da değinen Çelik, kırmızı et üretiminin 1 milyon tona çıktığını ancak halen 300 bin ton civarında açık bulunduğunu kaydetti.