Antalya'ya tatile gelen yerli ve yabancı turistler, Yörük-Türkmen hayatını Evrenseki Kültür Evi'nde öğreniyor. Manavgat Evrenseki Kültür Evi'nde 10 asırlık Yörük-Türkmen hayatını anlatan eşya, giysi, tarım aletleri ve folklorik kültürü anlatan elbiseler bulunuyor. Dört yılda hazırlanan kültür evinde 2 bin eşya bulunuyor. Turist ve öğrenci ziyaretlerine açılan kültür evi, haftanın 5 günü turistler tarafından da ziyaret ediliyor. Burada Avrupa, İskandinav, Rus, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Baltık ülkeleri turistleri ve halk bilimcilerine (folklor) İngilizce, Rusça, Almanca ve Fransızca dillerinde bilgilendirme yapılıyor.
Evrenseki Belediye Başkanı Recep Barut, halk bilimci Hüseyin Kök'ün 4 yıllık çalışmasıyla hazırlanan kültür evinde 2 binin üzerinde Yörük-Türkmen hayatını anlatan eserin bulunduğunu söyledi. Kültür evinde sergilenen eserlerinin bölgenin Yörük-Türkmen kültürüne ışık tuttuğunu belirten Barut, gayelerinin, nesilden nesile bırakılan eserlerin gelecek nesillere en güzel şekilde tanınmasını sağlamak ve her yıl 4 milyon turistin geldiği Manavgat'ta bölgenin Türkmen hayatına ait bilgileri sergilenen belgeler eşliğinde en doğru bir şekilde anlatmak olduğunu kaydetti.
Barut, "Evrenseki Kültür Evi, Akdeniz, Ege, Göller Bölgesi ve Teke Yöresi'nin 10 asırlık Yörük - Türkmen hayatına ışık tutuyor. Sergilediğimiz eserlerle nesilden nesile aktarılan kültürümüzü gelecek kuşaklara en doğru şekilde anlatıyoruz. Kültür evimizi turist ziyaretlerine açtık. Turist ziyaretlerine açarak Yörük-Türkmen hayatı hakkında yangın bilgilendirmenin önüne geçiyoruz. Bilimsel araştırma yapan folklor bilimcilere yardımcı oluyoruz. Böylece otellerde Türk geceleri altında yapılan gösterilerde bölge Yörük kültürüne ait yanlış anlatım, tanıtım ve bilgilendirmenin önüne sergilediğimiz kültürel varlıklarımızla geçiyoruz." diye konuştu.
Kışın sıcak, yazın serin tutan Evrenseki taş evlerini kültür turizmine kazandırma çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirten Barut, asırlık Evrenseki evlerini koruyarak, restore ettirerek gelecek nesillere aktarmada kararlı olduklarını kaydetti.
Barut, eski Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak'ın Erzurum'a gitmeden önce Evrenseki Kültür Evi'ni ziyaret ederek Antalya'nın kültür birikimini bir araya getirerek güzel bir hizmette bulunmuşsunuz sözünü Yörük-Türkmen hayatını yaşatmada moral kaynağı olduğunu söyledi.
Barut, kültür evi içinde bulunan eserlerin zarar görmemesi için ziyaretlerin ayakkabılara galoş geçirilerek yapıldığını kaydetti.
CİHAN