Ezo Başkanı Bulut: Santraller Yüzünden 100 Bin Dekar Alan Yok Olacak

Elbistan Ziraat Odası (EZO) Başkanı Mehmet Ali Bulut, yeni termik santrallerin tamamlanmasıyla birlikte sulak ve verimli 100 bin dekar tarım alanının yok olacağını savundu.

Elbistan Ziraat Odası (EZO) Başkanı Mehmet Ali Bulut, yeni termik santrallerin tamamlanmasıyla birlikte sulak ve verimli 100 bin dekar tarım alanının yok olacağını savundu.

Türkiye’nin 4. Büyük Ovası Elbistan Ovası, verimli toprakları ile yüzyıllarca tarım alanında Anadolu’nun gıda ihtiyaçlarına cevap verdi. Ancak bu verimli toprakların altında enerji üretiminde kullanılan, kalitesi düşük kömür yani linyit kömürünün bol miktarda bulunması, tarımsal alanlar için sıkıntıya sebep oldu. Halihazırda iki termik santralin faaliyet gösterdiği topraklarda bir süre sonra 3 yeni santral daha yükselecek. Dolayısıyla santrallerin çalışma alanları tarımsal alan dışında kalacak ve üretim yapılamayacak. Şimdi tarım sektörüyle uğraşanlar, bölgenin gelecekte yaşaması muhtemel sorunlarını konuşuyor.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, şu an santraller yüzünden 30 bin dekarlık alanın tarım alanlarının dışında kaldığını ifade etti. Yeni santrallerin yapılmasıyla birlikte 100 bin dekarlık verimli ve sulak alanın yok olacağını ileri süren Bulut, “Bölgemiz, Türkiye’nin 4. büyük ovası olarak biliniyor. Gerek ayçiçeği, gerek şeker pancarı ve gerekse hububat ürünlerinde çok önemli rekolteler elde ediliyor. Ancak özellikle santrallerin bulunduğu bölgede verimli tarım alanları yok oluyor. Yakın çevrede bulunanlar ise ya kirleniyor ya da verimsizleşiyor. Şu an 2 tane santral yüzünden 30 bin dekar alanda üretim yapılamıyor. Yeni santrallerin kurulmasıyla birlikte cazibe ile sulanabilen 100 bin dekar alan yok olacak.” şeklinde konuştu.

TOPRAK KİRLİLİĞİ ARTACAK

Bulut, 2010-2011 yılında santrallerin yakın olduğu tarımsal alanlarda araştırma yapıldığını ifade ederek, “Daha önce topraklardan örnek alındı ve kirlilik oranı yüzde 15 olarak hesaplandı. Daha sonra Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ)’nden gelen bilim adamları, 800 ayrı parselden toprak aldı. Bizler de yanlarındaydık. Bir süre üzerinde çalıştılar. Ancak kirlilik oranının yüzde 15’in üzerinde olmadığı sonucunu rapor ettiler.

Bu raporda, daha önce yapılan araştırma sonucu referans alınmıştı. Dolayısıyla toprak kirliliğinde bizim belirlediğimiz kirliliği onaylamadılar. Ancak yeni santrallerin yapılmasıyla topraklarda kirlilik artacak. Tarım ürünleri ekilemeyecek ya da ekilse de verim alınamayacak. 100 bin dekar alan kömür alanı olarak kullanılacak ve yok olacak. Yakın çevresinde ise topraklar kirlenecek. Ovanın geleceği tehdit altındadır.” ifadesini kullandı.

MAHSULDE ZARAR TAZMİNATI KARARI EMSAL OLDU

Mahsulde zarar belirten bir çiftçinin, EÜAŞ’a dava açtığını anlatan EZO Başkanı Bulut, şunları söyledi: “Mahsulde zarar oluştuğu gerekçesiyle Afşin-Alemdar köyünden bir çiftçimiz EÜAŞ’a dava açtı. Davayı kazandı. Ondan sonra birçok çiftçimiz aynı gerekçe ile dava açtı. Emsal karar olduğu için birçok çiftçimiz olumlu sonuç elde etti. Ancak toprak kirliliği ile ilgili açılan davalar rapora takıldı. Bu nedenle birçok çiftçimiz davasını çekmek durumunda kaldı.”





CİHAN