FETÖ 78 MİLYON LİRALIK MUZ YEMİŞ!
BUYURUN BU DA 'REFERANS VURGUNU'
Yazının başlığını görünce sakın akaryakıt vurgunu yazılarıma son verdiğimi düşünmeyin. Çünkü çok önemli, önemli olduğu kadar vahim ve gereğinin acilen yapılması için bu konuyu taşımam lazım sütunlarıma. Sizlere yediden yetmişe, herkesin severek yediği, evlerimizin değişmez meyvesi 'muz' da neler döndüğünü, devletin nasıl kandırıldığını, muzu aslında kimin yediğini anlatmam gerekiyor. Ve tabi ki devletin de bu büyük vurguna acilen önlem alması gerekiyor.
MUZ DA ÇETREFİLLİ İŞLER!
Bakın sevgili okurlar (bu arada tabi sizde sayın yetkililer) muzdaki vurgunun adı 'REFERANS VURGUNU'. Peki, nedir bu referans vurgunu? Okuyucularımdan gelen bilgiler ışığında da anlatayım. Gümrükte referans kıymet bir gözetim kıymeti değildir. Sadece o eşyanın kıymet araştırmasına gidildiğinde o eşya ile ilgili araştırmayı yapan memura ışık tutan, o eşyanın yurt dışı fiyatı hakkında yaklaşık değer konulan bir kıymettir. Hal böyle olunca yüksek vergi oranına sahip muz da devlete yani gümrüğe az vergi ödemek için de 'REFERANS FİYAT KOZU' devreye çakallar tarafından sokulur. Öncelikle yurt dışı faturasını 6,5 dolar olarak belirlersiniz. Hatta biraz daha ileriye gidip, yurt dışında firma açarsanız gümrüğe geldiğinizde yurt dışı gider bölümüne kutu başı 3 dolar daha ilave yaparsınız. Böylece kıymet değerini 9,5 dolara çıkarırsınız. Gümrük yapılan işten şüphelenir mi? Tabii ki hayır! Çünkü vergiler 9.5 dolar üzerinden ödenecektir. Yani yapılan her şey gümrüğün hoşuna gidecek, normal seyreden bir prosedürdür.
AMMAAAA GEL GELELİM Kİ..
Diyeceksiniz ki iyi de katakulli yani firma bu işlerden nasıl vurgun yapmaktadır? İnanmayacaksınız ama muzcu firma bu olayı yargıya taşır. Dava açar ve mahkemede mağdur olduğunu söyler. Firma mahkemedeki savunmasında 'gümrük bana zorla 3 dolar kıymet arttırdı, yurt dışına referans kıymet için ben bu 3 doları geri istiyorum' der. Ve ne yazıktır ki (verildiği iddia edilen birden fazla karar vardır) mahkeme parasını iade eder.
Bu işte incelik şurada. Referans kıymet için beyannameye yurt dışı gideri giremezsiniz. Gözetim için girebilirsiniz. Ancak referans kıymet için yurt dışı gider kabul edilemez. Gümrük idareleri böylesi bir durumda istatistikî kıymete bakmaksızın doğrudan fatura birim kıymetlerini inceleyerek kıymet araştırmasına gitmeli ve yurt dışı giderini kabul etmemesi gerekir. Ancak kabul ettiği için muz ithal eden dürüst firma 9,5 dolara aldığı muzu o fatura kıymetinden beyan ederken, vurguncu firma 6,5 dolardan beyan edip 3 dolar yurt dışı kıymeti beyannameye ekliyor; ilk başta 9,5 dolar üzerinden vergilerini ödeyip daha sonra mahkeme kararıyla 3 dolarını cebine koyup 6,5 dolar ile piyasaya girip rekabeti alt üst etmiş oluyor. Devleti milyonlarca lira zarara uğratırken kendi cebini dolduruyor.
PEKİ, ZARARIN BOYUTU NE KADAR?
Zararın boyutu, vurgunun boyutu çok sevgili okurlarım. Bakın okuyucularımın da gönderdiği bilgiler ışığında anlatayım sizlere (tabi yetkili arkadaşlara da) İsterseniz 2016 Yılında Ekvator'dan Ne Kadar Muz İthal Edildi ona da bakalım. Bakın ne diyor okuyucum: 2016 yılında Ekvator'dan yapılan ithalat kutu sayısı yaklaşık 9,4 milyondur. Aykut Bey bu rakamın yaklaşık yüzde 25'i dürüst firmadır. Bu firmaların ithalatını düşecek olursak geriye yaklaşık 7 milyon kutu kalır. Şimdi bu 7 milyon kutu muz 6,5 dolardan gümrüğe beyan edilirse 45,5 milyon dolar fatura kıymeti oluşur. Bu rakamdan gümrüğe gidemezsiniz. Mutlaka 3 dolar yurt dışı gider atmanız gerek. Yani 21 milyon dolar beyannamelere hukuksuz mevzuata aykırı yurt dışı gider eklenir. Vergiye konu tutarımız 45,5 milyon dolar + 21 milyon dolar yani toplam rakam 66,5 milyon dolar üzerinden yüzde 145,8 gümrük vergisi olan 96,9 milyon dolar tahsil edilir. Uyanık firmalar yargıya gider ve istisnasız davayı kazanır ve kutu başı 3 dolar olan (3 dolar 21 milyon kutu) 66.5 milyon dolar üzerinden yüzde 148,8 gümrük vergisi olan 96,9 milyon dolar yetimin kursağından tahsil edilir. Uyanık firma bu yöntemle kutu başı 3 dolar olan (3 dolar * 7 milyon kutu) 21 milyon üzerinden 30,6 milyon dolar gümrük vergisini de geri alır. Firma ayrıca malını iç piyasaya 9,5 doların çok üzerinde satar. Gümrük İdaresinden geri alınan 21 milyon dolar yani TL'ye çevirecek olursak 77.7 milyon TL gecikme faizini de eklerseniz vurgunun boyutunu siz düşünün.
Bu işlerin püf noktası ya da sıkıntılı olan yeri mahkemeler hukuki dayanaktan yoksun olarak bu iadeleri yapıyor, gümrük idareleri hukuki dayanaktan yoksun yurt dışı gideri kabul ediyor.
GELELİM EN ACI BÖLÜME
Peki diyeceksiniz ki, bu kadar devasa parayı, vurgunu kim yönetiyor? Ah sevgili Cumhurbaşkanım ah. Vallahide billahi de haklısınız. Hani diyorsunuz ya 'ben FETÖ ile mücadelede yalnız kalıyorum' diye maalesef doğru Ne yazıktır ki bana ulaşan bilgilere göre; bu parayı yıllarca FETÖ kullanmış. Yani FETÖ milyonlarca liralık muzu FETÖ yemiş. Umut ederim ki, bu yazımdan sonra bu vurgunun önüne geçilir ve yine umut ederim ki muzun kaymağını FETÖ değil devletim yer!
YAZARIN SON DAKİKA NOTUDUR
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatında görev yapan avukatların, idari kadrolara atanmak istediklerini makama ilettikleri (daire başkanlıklarına, bölge müdürlüklerine) Bu konunun, 9 Kasım 2017 Perşembe günü başkent Ankara’da bölge müdürlerinin de katılımıyla gündeme taşınacağından söz ediliyor!..
YAZARDAN FLAŞ NOT
Mersin Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan operasyon neticesinde, Taşucu Limanı’na gelerek Cilvegözü Gümrük Müdürlüğü’nden çıkış yapmak üzere transit rejimi altında sevk edilen TIR araçlarının rejim hükümlerine aykırı olarak Agility firmasına ait antrepo ve milli depolara kırmızı et cinsi eşyayı bırakıp tavuk kırıntısı ve benzer değersiz eşyayı yükleyerek ülkeden çıkış yaptığı yönündeki tespitleri ve antrepoda olması gereken 1.181.792.44 kırmızı et bulunması gerekirken, 120.229 kg bulunduğu yönünde tespit edilen hususların tüm yönleriyle incelenip soruşturulması için Bakanlık tarafından Gümrük Müfettişi Vehbi GÜNAYDIN görevlendirilir.
Müfettiş yaptığı araştırma ve inceleme sonrası, 13.07.2016 tarih ve 421-B/14-1 sayılı raporunu başta Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na olmak üzere diğer kurumlara gönderir. Soruşturma raporunun 45.sayfasında o dönemde Cilvegözü Gümrüğü’nde görev yapan (6) altı muayene memuru için 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 4/6 maddesi uyarınca takibatta bulunulmasını ister.
ŞİMDİ SORUYORUM:
O dönemde Cilvegözü Gümrüğü’nde müdür kimdi?
O müdür, bir ilimizde Bölge Müdürlüğü’ne vekâlet ediyor mu?
- YAZARIN NOTU -
Değerli okurlarım, akaryakıttaki büyük vurgun dosyama ilerleyen günlerde kaldığım yerden devam edeceğim. Bekleyin!