FİLM GİBİ MERSİN HİKÂYESİ
BAK SEN KERATAYA...
OYUNCAKTAKİ ZEHRE GÜMRÜK ÇELMESİ
ADANA'NIN YOLLARI TAŞTAN...
KİM AÇTI O TELEFONU BAKAYIMMM?
Bir önceki yazımda kerata, kerata olduğu kadar da kendini tilki zanneden bir gümrük müşavirlik şirketinin sahibinin Mersin'de çevirdiği dolapları anlatmıştım sizlere. Bizim kerata şirket sahibi, bugünlerde Mersin'in dilinde. Özellikle gümrük camiası gülerek anlatıyor bizim şirket sahibinin rüşvet kumpasını. Filmlere konu olur diyorlar keratanın yaptığı..
Mesleği gümrük müşavirlik şirketi sahibi olan ama bana kalırsa film rejisörü olacak kapasiteye sahip bu tilki postu giymiş şirket sahibi nasıl bir senaryo koymuş ortaya sizlere bir anlatayım. Anlatayım da sizde arkanıza yaslanıp okuyun 60 bin dolarlık kumpasın öyküsünü.
"MALIN KAÇAK ÇIKTI!"
Adı bende olan bir ithalatçı firma, yurt dışından ithal edeceği ürünlerin gümrük işlerini takip etmek üzere söz konusu gümrük müşavirlik şirketi ile anlaşma yapar. Günlerden o gün firmanın bir konteynır eşyası Mersin Gümrüğü'ne gelir. Malın gelmesiyle birlikte de bizim gümrük şirketi sahibi de hazırladığı senaryoyu ortaya koymak için ellerini ovuşturmaya başlar. Öyle ya helalden değil haramdan daha çok kazanacaktır. İthalatçı şirketin konteynırının işlemleri gümrük muayene memuru A.G. tarafından Kırmızı Hat’tan yapılır. İşte o anda bizim kerata da harekete geçer. Konteynır gümrüklü sahayı geçtikten sonra, kumpasın ilk safhasına geçilir. Keratanın şirketi, hemen ithalatçı firmayı arayarak söz konusu konteynıra dışarıda gümrük muhafaza kaçakçılık ekipleri ve bazı devlet görevlilerinin el koyduğunu söyler. Müşavirlik şirketi bu işin ancak 60 bin dolara kapatılacağını da sözlerine ekler. İthalatçı firma yetkilileri şaşırır ve büyük panik yaşar. Firma yetkilileri ‘eşyalarımız kırmızı hattan geçti’ dediyse de bizim müşavirlik firması ısrar eder. Firmaya konteynırın içerisinden markalı eşya çıktığını ve 60 bin doların verilmemesi durumunda yasal işlemin başlatılacağını belirtir. Çok da iyilik sahibidir bizim kerata. Utanmadan sıkılmadan sözlerine devam eder 'Aslında istenilen rüşvet 100 bin dolar siz 60 bende 40 bin dolarını vereceğim' der.. Baksan şeye neydi o hah kerataya... Yaşanan tüm bu gelişmeler kulağıma gelince, işin aslını öğrenmekte pek tabi bendenize düşer..
ADANA'YA NİYET MERSİN'E KISMET
Bereket ki yakındım Mersin'e.. Adana'da yaşanan hayali ihracat soruşturmasını irdelemek için bölgedeydim. Bu iddialar kulağıma gelince, soluğu Mersin'de alıverdim. Başta Bölge Müdürü ve Mersin Gümrük Müdürü’ne duyumlarımı sorumlu bir gazeteci olarak aktardım. Sağ olsunlar onlarda üzerlerine düşen görevi yerine getirip bana ulaştılar. Yetkililer, Mersin Gümrüğü'nden kırmızı hattan işlemleri yapılan konteynır ile ilgili başta gümrük kaçakçılık şubesi olmak üzere hiç bir gümrük görevlisinin talebi olmadığının altını çizdiler. Beni bilgilendirdiler. Şimdi şu bizim Mersin'in keratasına sormak isterim.
Be çocuk hadi diyelim anlattıkların doğru yahu sormazlar mı adama konuyu niye yargıya taşımadın diye. Hadi madem ısrar ediyorsun söylemlerin de açıkla bakalım olayla ilgili adli işlem yapmayan kişilerin isimlerini. Peki, 100 Bin Doları kime verdiğini açıklaya bilir misin? Bak 60 bin doların bir döviz bürosuna gönderildiği söyleniyor.. Konuşacak mısın şimdi... Seni kerata seni... Bak bekliyorum açıklamalarını..
ÇOCUĞUN ZEHRİNE OPERASYON
İstanbul Polisi, geçen hafta kendine yakışır bir şekilde başarılı bir operasyona imza attı. Konu özellikle çocuklarımız açısından hassas ve çok önemliydi. KOM Ekipleri takibe aldıkları bir tıra Gaziosmanpaşa'da operasyon düzenledi. Tırın içerisinden Çin'den getirilen 25 bin adet oyuncağa el konuldu. Evet, tırın içerisindeki ürünün adı size sevimli gelebilir ama bu ürünlerin hepsi zehirliydi. Yani yapımında kullanılan malzemelerin çoğu kanserojen özellik taşıyorlardı. Peki, çocuklarımız zehirleyecek olan bu kaçakçılığın perde arkası nasıl bir şeydi?
Hadi gelin şimdi size o perdenin arkasına götüreyim hemen. Söz konusu iki tır zehirli oyuncak operasyondan kısa bir süre önce Ambarlı Gümrüğü’ne gelir. Gelir gelmesine ama gümrük ve gümrük kaçakçılık şubesi ekipleri işin üzerindedir. Kaçakçı bunu anlayınca hemen B planına geçer. Oyuncakların yönünü İran'a çevirerek transit geçişini yapar. Ve ne yazıktır ki, çocuklarımızı zehirleyecek oyuncaklara doğu illerimizdeki bir sınır gümrüğümüzden 'BUYUR GİR BAKALIM İÇERİYE' denilir. Peki, gümrük ve gümrük kaçakçılık şubesi ekipleri meydan verir mi sizce üç beş çapulcuya? Tabi ki vermez! İstanbul'a getirilen oyuncaklara hem İstanbul Polisi hem de Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat ekipleri el koyar ve adli işlem başlatırlar.
KİM AÇTI O TELEFONU KİİMMM?
Zehirli oyuncakları getiren kişiler de aslında o oyuncaklar kadar tehlikelidirler. Yani yapılan araştırmada, oyuncakları İstanbul'a sokan kişilerin adli sicilleri pek de iyi değildir. Hatta bu yüzden, gümrük işlemlerini de başkalarının üzerinden yapmış oldukları ortaya çıkar. Bakın söz oyuncaktan açılmışken, bir de gerçek bir hikâye anlatayım sizlere.
3 ay önce yine Ambarlı Gümrüğü'nde bir oyuncak skandalı yaşanır. S.O. adlı kişiye ait kaçak oyuncak olduğu tespit edilen konteynırlara, Ambarlı Gümrüğü Kaçakçılık İstihbarat Gümrük Muhafaza ekipleri el koyarlar. Tam adli işlemler başlatılacakken, Angaradannnn bir telefon gelir. Telefondaki ses, görevlilere ayyaş şunu der: 'Ellemeyin o konteynırları gönderin' Vallaha böyle der. İlgilenen yetkili olursa söylerim inanın. Var mı ilgilenen? Eee ne oldu konteynırlara derseniz; olaya adı karışanlar hakkında adli işlemler başlatıldı.
Genel Müdürlük Takdiri Yetkisi İle Tarife Değişikliği İddiası
Bir müdürlük laboratuarında iki kimyagerlik sonucunda, GTİP 27.10 tarifede belirlenen eşyanın tarifesi genel müdürlük takdir yetkisi ile 38 tarifeye çevrildi mi? Peki hangi mevzuat tarife kuralına göre çevrildi?
-YAZARDAN SON DAKİKA NOTU-
İZMİR'DE NELER OLUYOR? BEKLEYİN!..
YAZARDAN NOTLAR
1-) Adana'daki hayali ihracat olayında gelinen son durum nedir? Müfettiş raporunda olmayan çok önemli detay ne? Hemen bir sonraki yazımda..
2-) Akdeniz'de bir antreponun açılışı için onay verilmesi karşısında taaammm 150 Bin Dolar rüşvet istenir. İddia büyük takibimde!
3-) Mersin Gümrüğü'nde 'Plastik eldiven' denilen ürün 'İş eldiveni çıkmış' Peki bu işi hangi gümrük müşavirleri takip etmiş?
4-) Soruyorummmm. Mersin Gümrüğü'nden İran'a transit ceviz işlemi yapılmış mıdır acaba? Bir iki üç dört yüz beş yüz....
5-) Tekirdağ Gümrüğü’nde 50 Konteynır avize işinin 20’si yapılınca 30 tanesine acaba ne oldu? 20 tanesi için ne gibi işlem yapıldı?
Bekleyin!