Giresun'da rekolte tespit çalışmaları kapsamında, 13 ilçede, 117 bin hektarlık alanda çalışmalar başladı.
Giresun'da çotanak sayımı için merkezle birlikte 13 ilçede, 117 bin hektarlık alandaki 120′ye yakın bahçede rekolte belirleme çalışmaları kapsamında çotanak sayımları başladı. Şu ana kadarki yapılan rekolte tespit çalışmalarında, 300 rakımın altındaki tüm arazilerde kuraklığa dayalı endişeye sevk edici manzaralarla karşılaşıldığını söyleyen Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, “Görebildiğimiz kadarıyla 300 rakımın altındaki tüm arazilerde bozulmalar başlamış. İleri ki günler içerisinde de bunun daha farklı boyutlara ulaşabileceğini tahmin ediyoruz. Bu durum elbetteki rekolteyi de etkileyecek. Nisan ayı içerisinde Ankara´da TARSİM´in bölge toplantılarına katıldık. Orada kuraklığın riske alınmasını istedik. Kuraklık henüz TARSİM´de sigorta riskinde değil. Ama olması gerekiyor. Mutlak surette TARSİM´in kuraklığı riske alması ve bunu da riskin içerisine koyması gerekiyor.” diye konuştu.
Çok az bir farkla rekoltenin geçen yıla oranla düşük olabileceğini de sözlerine ekleyen Şahin, "Giresun´da geçen yıla yakın bir rekolte olabileceğini tahmin ediyoruz. Sonuç itibariyle bir 10 gün sonunda rekolteyi tam olarak tespit edeceğiz. Yanılma payımız yüzde 5´tir. Bunu herkes böyle bilsin." dedi.
Hafta başında başlayan ve yaklaşık 10 gün sürecek olan rekolte belirleme çalışmaları, 2006 yılında beri faaliyet gösteren Tarım İl Müdürlüğü Başkanlığındaki komisyon tarafından yürütülüyor. Fındık Araştırma Enstitüsü, Üniversite, Ziraat Odası, Ticaret Borsası, Fiskobirlik, Ticaret ve Sanayi Odası ve Karadeniz İhracatçılar Birliği'nden oluşan temsilcilerle yürütülen çalışmaların önümüzdeki Perşembe günü tamamlanması hedefleniyor. CİHAN