G20 Zirvesinde neler konuşuldu

Dünyanın gözü G20 Zirvesi'nde... G20 Zirvesi'nde neler konuşuldu? Suriye ile ilgili nasıl kararlar alındı?

Dünyanın gözü G20 Zirvesi'nde... G20 Zirvesi'nde neler konuşuldu? Suriye ile ilgili nasıl kararlar alındı? Suriye'de barış hangi yollarla sağlanacak? Obama ve Putin birbirlerine neden tavırlıydı?

Rusya'nın ev sahipliğinde düzenlenen G20 Zirvesi dün başladı. Gündem küresel ekonomi olsa da, Suriye için de yoğun mesai harcanıyor. ABD Başkanı Barack Obama İsveç’ten Rusya’ya geldi. Suriye'ye muhtemel müdahale yapılacağı görülen ABD Başkanı Barack Obama müdahale için onay alırken, Rus lider Putin Birleşmiş Milletler kararı olmadan atılacak her adım için 'Saldırgan Olacak' ifadesini kullandı. Bu da Putin ve Obama arasında soğuk rüzgarların esmesine neden oldu. Putin ve Obama'nın samimi bir şekilde el sıkışmalarına karşı, St. Petersburg'daki G20 Zirvesi'nde soğuk rüzgarlar esti.
 


G20 zirvesinde koltuk krizi de yaşandı!..

İki gün sürecek olan zirvede Rusya'nın oturma planında yaptığı değişiklik, iki ülke arasında ki krizi gözler önüne serdi. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptığı açıklamada, Suriye’ye yapılacak askeri müdahaleye en az on ülkenin katılacağını belirtti.

Başbakan Erdoğan G20 zirvesi'nde basına kapalı liderlerle görüşme yaptı. İlk olarak Singapur Başbakan'ı ile görüşen Erdoğan daha sonra Hollande ile biraraya geldi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Suriye'ye müdahale için Birleşmiş Milletler raporunun beklendiği ve biran önce yayınlanması gerektiğini söyledi.

İbrahimi ikna için G20’le gidiyor..

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi, Cenevre-2 Konferansı çalışmalarına destek amacıyla G-20 zirvesine gidiyor. St. Petersburg’ta bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, “Dünyanın Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı ihtimaline ilişkin kaygılara odaklandığı bir dönemde Cenevre’de uluslararası konferansın toplanması için daha fazla çaba harcamamız gerekiyor. Suriye’deki katliamı sonlandırmak için tek yol diplomatik çözüm” şeklinde konuştu.


Rusya: Kimsayal muhaliflerin işi

Suriye’de 19 Mart günü gerçekleştirilen ve en az 26 kişinin öldüğü kimyasal saldırıyla ilgili, Rus Dışişleri Bakanlığı rapor hazırladı. Halep’in Han el-Esal bölgesinde yaşanan saldırıyla ilgili düzenlenen raporda kimyasal silahların el yapımı olduğu ve ordu tarafından kullanılacak mühimmata uygun olmadığı belirtilirken, Rus yetkililer uzmanlar tarafından hazırlanan raporu Birlemiş Milletler’e sundu.

Suriye’deki nükleer tesisler yakınında yapılacak olası bir saldırının nükleer bir felakete yol açabileceği uyarısında bulunan Rusya, BM’den böylesi bir senaryoya ilişkin risk analizi yapılması talebinde bulunmaya hazırlanıyor.


Putin: Silah satışı hukuki

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirvenin açılış oturumunda yaptığı konuşmada, Suriye krizinin de, iki gün sürecek görüşmelerin resmi ajandasına eklendiğini açıkladı. Bazı katılımcıların kendisine, Suriye gibi önemli konularını tartışmak için vakit olup olmadığını sorduğunu belirten Putin, “Sanırım akşam yemeğinde Suriye üzerine görüşebiliriz. Böylelikle ilk oturumda, burada asıl bulunma amacımız olan ekonomiyi konuşmuş oluruz” dedi.

Rus televizyon kanalına röportaj veren Putin’in söczücü Dmitri Peskov ise, Rusya’nın Suriye’ye silah satarak, uluslararası hukuka aykırı hareket etmediğini belirtti. Putin de önceki gün, Suriye’ye S-300 satışını askıya aldıklarını ama satışların yeniden başlayabileceğini belirtmişti.