GAZ KAÇAĞI
ŞİMDİ Mİ AKLINIZA GELDİ GÖRÜŞ SORMAK?
Gümrük işlemleri, 16 seri numaralı tebliğ hükümlerine göre gerçekleştirilmektedir. Gümrük Yönetmeliği 181. maddesinde geçmektedir. Pekiii! Deniz, demir, kara, hava yollarında bu işlemler katı sıvı gaz durumundaki eşyalar için değerlendirme nasıl olmaktadır? Üzerine bastık kaldır ayağını diyenleri duyar gibiyim.
Devam edelim.. Ne yazıktır ki, gümrük idaresi bu durumu çözmüş değildir. Ölçümler taşıt üstü işlemlerinde nasıl olmaktadır? Kap, kilo ve diğer ölçümler nasıl yapılmaktadır? Deniz yolu ve demiryolu taşıt üstü işlemlerinde katı, sıvı, gaz ölçümleri taşıyıcı eşya teslim edilmeden değerlendirmesi 'DRAFT SURWAY' yöntemi uygulanmak istenildiğinde gümrük yönetmeliği 75. maddesi karşımıza çıkmakta başka hiç bir hüküm mevzuatta ve standartlarımızda bulunmamaktadır. Onu da taşıyıcı konşimentosunun liman başkanlığı izni ve gümrük muhafaza gemi kaydı yapıldıktan sonra alıcı ithalatçı ya da antrepoya teslim etmekte, beyan açıldıktan, belgeler hazır olduktan sonra 'DRAFT SURWAY' rapor vermekte, tahliye bu rapor üzeri değerleri baz alınarak yapılmaktadır.
Bu 'DRAFT SURWAY' raporlarının açılımları ve kayıtları yetkili imzalar tarafından değerlendirilmesi bugüne kadar yapılmış mıdır? Gümrük 'DRAFT SURWAY' raporlarını kayda alıyor mu? Raporu veren kişiler liman başkanlıklarınca düzenlenen üç günlük kurslardan sertifika edinen herkes tarafından raporlama kuruluşlarınca çalıştırılan personellerce verilmektedir. Kişi, rapor ve kayıtlar gümrük idaresince akredite midir? derseniz 'Hayır' ...
Ne akreditedir, ne de kayıtlar gümrük idaresinde kontrol edilmektedir. Nasıl gaz kaçağı var değil mi? Uluslararası Deniz Ticaret Odası'nda (IMO) gemi kaydı yapılmayan ve plaka almayan gemiler taşıma yapamamaktadır. Gemilerin kapasiteleri açık yazılmakta ve halen internet ekranından dünyadaki bütün gemi hareketleri online verilmektedir. İthalat yönünde acaba gemi kapasitesi daha büyük, taşınan yükün daha az olduğu durumlarda risk var mıdır? İhracat yönünde gemi kapasitesi daha küçük, taşınan yükün daha çok olduğu durumlarda risk var mıdır?
İthalat yönünde bu durumlarda bu farklılık raporlara girmekte midir? Mecburiyet var mıdır? Gümrük idaresi bu durumda riski nasıl değerlendirecektir? Bu güne kadar merkez ve taşra bu durumu neden değerlendirmeye almamış, sonuçlarını değerlendirmemiştir? Bu risk durumunda taşıyıcı, taşıma aracı, geçici depolama ' DRAFT SURWAY' rapor, fiili ölçüm, gümrük idaresi, gümrük muhafaza işlemleri sonuçları nasıl değerlendirilecektir?
Geminin büyük, yükün az olması sonucu taşımada, tahliye bittikten sonra gemide, taşıyıcının 'DRAFT SURWAY'in, gümrük ve muhafaza personelinin, geçici depolama yerinin kayıt değerlendirilmeleri, ölçüm sonuçları, geminin büyük kalan, boş kalan ya da eşyası olan noktaların değerlendirilmeleri 16 seri numaralı tebliğde değerlendirilmiştir.
Bu durumda yukarıda belirtilen herkes sorumludur. Bugünkü mevzuatta bu konu boş bırakılmıştır. Acaba bilerek mi boş bırakılmıştır? Yoksa bilinçli mi boş bırakılmıştır. Burası bırakan ile Allah arasındadır. Açılan 16 numaralı tebliğ herkesin sorumluluğunun yeniden ele alınıp kayıtlara alınarak yeniden değerlendirilmesi yapılmalıdır.
İhracatta tam beyanlı yangın basitleştirmenin nasıl yapılacağı merkez tarafından kaleme alınmalıdır. Aynı durum sıvı ve gaz taşıt üstü işlemleri ve akaryakıt tahliyelerinde de söz konusudur. En önemli olan risk taşıma aracının yönüne göre, IMO kayıtlarında bulunan büyüklük, küçüklük durumuna göre taşıyıcı, ithalatçı, geçici depolama, antrepo, 'DRAFT SURWAY', laboratuar tahliye ölçüm ve gümrük idaresi kayıtları nasıl değerlendirilecektir? Bu hassas konu yeniden ele alınmalıdır. Bugüne kadar ele alınmaması ve es geçilmesi kasti midir? Suç, görevi ihmal vs yönünden bu konu ele alınabilir mi? Sıvı tahliyeleri muhakkak boru hattı, tank takip, sayaç sistemleri tank üzerinde tahliye bittiği an ki değer üzerinden yapılmalıdır.
Yine liman ve IMO ölçüm değer ve kantar kayıtlarını gümrük idaresi ve 'DRAFT SURWAY' sadece gemi üstü değil, tahliye sonucunda raporlamalı geçici depolama yerleri, antrepolar ve taşıyıcılarda bu ölçümlerde sorumlu olmalıdırlar. Akaryakıt antrepolarında tahliye hattı ortak kullanıldığında tahliye hattında ürün bırakılmamalı tahliye sürerken kaç tane bağlantı vanası varsa kapatıldığı ' DRAFT SURWAY' sorumluluğuna yönlendirilmeli ve raporlandırılması sağlanmalıdır.
Gaz tahliyelerinde taşıt üstü işlemleri ile tüpgaz ve otogaz aynı ürün olduğundan, şuan da taşıt üstü ölçümü yapılmaktadır. Taşıt üstü basınç durumuna göre hacim değişmekte ürün metreküp olarak değerlendirilmektedir. Basıncı arttırarak taşınan ve tahliye edilen ürünü arttırmak mümkündür.
Gemi üstü tam ölçümü yapacak firma ve gümrükte personel bulunmamaktadır. Akaryakıt olmayan tüpgaz ve otogaz tahliyeleri ve ölçümleri taşıt üstü işlemlerden çıkartılıp, antrepo ve antrepoda tahliye bittikten sonra ölçümleri sistematik, elektronik yapılması sonuçların tahliyeden sonra değerlendirilmesi gerekmektedir. Otogazın ve tüpgazın ayrı depolanması, antrepolanması ve tanklara alınması gerekmektedir. Bugün kasti olarak mı bu yöntem uygulanmamaktadır? Kısaca 16 seri numaralı tebliğ taşıt üstü işlemlerinde çalışmamakta, eksik kalmakta bırakılmaktadır. Bu durumdan kimin karlı kimin kayıplı olduğu açıktır. Bu durumları gümrük idaresinde personel mi yoktur ya da her şeyi görmeyin açık kalsın gitsin değerlendirilmesi mi yapılmaktadır?
Neden ortada leş gibi tüpgaz kokusu vardır?
Şimdi Mi Aklınıza Geldi Görüş Sormak?
Değerli Okurlarım, bugünkü köşe yazımın öncesinde yaşanan önemli bir gelişmeyi daha aktarmak istiyorum sizlere.. Yazımın konusu, 16 numaralı tebliğ ve gümrük yönetmeliğinin 181. maddesinin uygulamalarıyla ilgili olarak bakanlık bölge müdürlüklerinden görüş soruyormuş! Güldürmeyin insanı yahu! Yıllardır sürdürülen bu uygulamadan görüş sorularak sıyrılmak zor olsa gerek!
Aslına bakarsanız geçmişin hesabının birileri tarafından sorulması gerekmiyor mu? Bu işlemler yapılırken, o dönemlerde görev yapan müsteşarların, genel müdürlerin, teftiş kurulunun da bir sorumluluğu yok mudur?
- YAZAR NOTU -
Sevgili okurlarım, bundan sonraki yazım geniş kapsamlı olarak ROTASYON konusuyla ilgili olacaktır!...Duyurulur.