Gazze'deki karantina merkezinin 13 vakanın tespit edildiğini ilan etmesiyle, yıllardır abluka altındaki bölgede, salgının yayılması endişesi baş gösterdi.
Daha önce önlem olarak okullar kapatılmış ve çalışan memur sayısı düşürülmüştü.
Hareketliliğin önemli ölçüde azaldığı sokaklarda şimdi yalnızca annelerinin uyarılarına aldırmayarak oynayan çocukların ve temizlik maddesi satan satıcıların sesleri duyuluyor.
Yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin yaşadığı Gazze’de çok sayıda aile marketlere giderek gıda alışverişi yaptı. Ancak, birçok insan hakları kuruluşunun yüzde 54’ünün fakirlik sınırında olduğunu belirttiği Gazze'de, bir kesim ise alışverişleri uzaktan izlemek zorunda kalıyor.
Gıda maddelerinin yanı sıra temizlik malzemeleri ve dezenfektanlardaki tüketiminin yoğun olması, fiyatlara henüz yansımadı.
Temizlik malzemeleri fiyatlarında ufak bir hareketliliğin yaşanmasının ardından yapılan şikayetlerle yetkili makamların aldığı önlemlerin sonuç getirdiği gözleniyor.
Korku Hali
Filistinli aileler, salgından korunmak için elbiselerine dezenfektan sıkıp güneşte bekleterek salgından korunmaya çalışıyor.
Gazze'de gençlerin toplanarak vakit geçirdiği kahvehaneler, kapatıldı.
Camiler, kapılarını 2 haftalığına cemaate ve Kuran eğitimine kapatarak yalnızca ezan okumaya başlandı.
Nikah törenlerinde kutlamaların sosyal medya ve telefonlar aracılığıyla yapıldığı Gazze'de, yüzlerce kişinin katıldığı düğünlerin yerini birkaç kişinin evlere tebrik ziyaretleri aldı.
Sivil toplum görevlileri, belediye ekipleri ve gönüllüler, halkın toplu halde bulunduğu kamu kuruluşları, pazar ve market gibi yerlerde dezenfeksiyon çalışmaları ve halkı bilinçlendirme kampanyaları yürütüyor.
Önlemleri hafife alanlar
Diğer yandan, Gazze'de virüs salgınına yönelik önlemlere gerekli özeni göstermeyen insanlar da bulunuyor.
Filistinliler, bu gruplara kişiler için sosyal medyada "umursamaz" ifadesini kullanıyor, salgına rağmen hayatında hiçbir değişikliğe gitmeyenlere tepki gösteriyor.
Virüse yönelik önlemleri hafife alan bu kişiler, sosyal mesafe kuralını hiçe sayıyor ve el sıkışmaya da devam ediyor.
Ablukanın yansımaları
Gazze'de abluka yaklaşık 14 yıldır devam ederken, yaşanan sıkıntı ve endişe yalnız bölge sakinleri tarafından değil, İsrailli insan hakları kuruluşları ve uluslararası örgütler tarafından da dile getiriliyor.
Sağlık Bakanlığı, Gazze'de sağlık hizmetleri yönünden ciddi bir kriz yaşandığını, bölgede temel ilaçların yüzde 39'una ve tıbbi tüketim malzemelerinin yüzde 32'sine ulaşılamadığını açıkladı.
Açıklamada, laboratuvarlarda ve kan bankalarında yüzde 60 oranında malzeme eksikliği yaşandığı ve ablukanın devam etmesi durumunda virüsün test edilmesinde büyük sıkıntı yaşanacağı vurgulandı.
İnsan hakları örgütleri ise abluka nedeniyle zor durumda olan Gazze'de yoksulluk, altyapı eksikliği ve nüfus yoğunluğu gibi nedenlerle bölgenin virüs karşısında savunmasız bir durumda olduğu uyarısını yapıyor.
AA