Odak Makine Mühendislik Mimarlık San. Tic. Ltd. Şti. sahibi Mehmet Mutlu, gençlerin kendi iş alanlarında mutlaka bir farkındalık oluşturmaları gerektiğini söyledi. Mutlu, "Girişimcinin hedefi önce pazar olmalı. Ne iş yapıyorsanız yapın ama mutlaka rakiplerinizden bir farkınız olsun." dedi.
Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) tarafından yürütülen, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2012 Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında desteklediği ‘KASİF Gençlerin Girişimcilik ve Geleceklerini Destekleme Projesi’ çerçevesinde düzenlenen ‘Geleceğin Gücü Girişimci Gençlere Tavsiyeler’ konulu paneller serisi devam ediyor. İş dünyasının temsilcileri bu kez de KASİF Girişimcilik Eğitimi kursiyerleriyle buluştu.
KASİF konferans salonunda düzenlenen panele Odak Makine Mühendislik Mimarlık San. Tic. Ltd. Şti. sahibi Mehmet Mutlu ve Birütü’s Kapıdan Kapıya Ütü firması sahibi Gökhan Yavuz konuşmacı olarak katıldı.
Odak Makine Mühendislik Mimarlık San. Tic. Ltd. Şti. sahibi Mehmet Mutlu da panelde yaptığı konuşmada gençlerin kendi iş alanlarında mutlaka bir farkındalık oluşturmaları gerektiğini söyledi. Mutlu, şunları dile getirdi: "Ne iş yapıyorsanız yapın ama mutlaka rakiplerinizden bir farkınız olsun. İşinizi iyi analiz edin ve pazardaki boşlukları iyi değerlendirin. Başkasının yapmadığı alanları bulun ve o alanlarda yenilikler, farklı bir şeyler yapın. Eğer kendiniz tek başınıza bir iş kurma şansınız yoksa mutlaka birkaç arkadaşınızla bir araya gelerek ortaklık kurun. Mesleğinizle ilgili sivil toplum kurumlarına üye olun, onların faaliyetlerinde yer alın.”
Genç girişimci adaylarına tavsiyelerde bulunan Mutlu, girişimci adaylarının başarılı olmaları için cesaretli olmalarını ve yaptıkları işi iyi pazarlamaları gerektiğinin altını çizerek, “Bir iş kurmadan önce cesaretiniz olsun. Bazı riskleri göze alın. Bir de hangi işi yaparsanız yapın ama mutlaka iyi pazarlayın. Bir işi en iyi şekilde yapsanız da eğer iyi pazarlayamazsanız başarılı olma şansınız yok.” diye konuştu.
"KURACAĞINIZ İŞLE İLGİLİ ÖN ARAŞTIRMA YAPIN"
Birütü’s Kapıdan Kapıya Ütü sahibi Gökhan Yavuz da kendi işletmesini kurarken KOSGEB’den aldığı girişimcilik sertifikasından yararlandığını söyledi. Gençlere girişimcilik sertifikalarını mutlaka almaları gerektiğini ifade eden Yavuz, şunları kaydetti: “Girişimcilik eğitimlerine mutlaka katılın ve sertifikanızı alın. Kendi işinizi kurmanız sırasında sizlere küçümsenmeyecek ölçüde desteği olacaktır. Bir iş kurarken mutlaka iyi bir çalışma yapın, olmayan ya da var olandan farklı bir şeyler yapmaya çalışın. Kuracağınız işle ilgili çok iyi saha araştırması yapın. En önemlisi kendinize öz güveniniz olsun. Ben bir buçuk yıl Çin’de yaşadım. Orada kapıdan kapıya ütü hizmetini gördüm. Türkiye’ye dönünce Samsun’da yapmaya karar verdim. İş yerini açmadan önce annem hariç herkes kapıdan kapıya ütü hizmetinin tutmayacağını söyledi. Ama ben bu işin Samsun’da tutacağına inandım ve yola koyuldum. Bir elemanla başladığımız iş yaşamında 6 eleman ve 2 araçla günde bir ton kapıdan kapıya ütü hizmeti veriyoruz. Ütünün yanında yıkama hizmeti de vermeye de başladık. Sektörde Samsun’a öncülük ediyoruz. Siz de inandığınız ve iyi analiz yaptığınız işte kendinize güvendiğiniz taktirde başarılı olursunuz.”
Panel sonunda bir değerlendirmede bulunan KASİF Genel Sekreteri Yaşar Bıyıklı, Türk insanının girişimci bilindiğini, ama Türkiye’deki girişimcilik oranının maalesef düşük olduğunu vurguladı. Bıyıklı, "Türkiye’yi geleceğe taşıyacak olan girişimcileridir. Bir anlamda Türkiye’nin zenginliği, petrolü girişimcisidir. Biz de onun için genç girişimci adaylarına büyük önem veriyoruz. Girişimci sayımızı ne kadar çok artırırsak o ölçüde hızlı kalkınırız. Bu nedenle KASİF olarak girişimcilik eğitimlerine devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. CİHAN