Google Coursera, Türkçe Altyazılı Derslere Başladı

Dünyanın dört bir yanına online eğitim veren Coursera Google, Türkçe altyazılı derslere başladı.

Dünyanın dört bir yanına online eğitim veren Coursera Google, Türkçe altyazılı derslere başladı. Web ortamı; MIT, Harward, Princeton, Standford ve Yale gibi üniversitelerden eğitimcileri muhtelif ülkelerden öğrenciler ile bir araya getiriyor.


Fatih Üniversitesi ve UniBir tarafından organize edilen ‘Uluslararası Yükseköğretimde Yönelişler Kongresi’ başladı. Açılışta söz alan Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, “3. İnovasyon Günleri bizim için çok önemli. Bu sene, bu konuya çok önem veriyoruz. Konferansta ele alınacak olan tüm konuların ortak noktası da üniversite eğitiminde yeni trendler olacak. Ayrıca bu gün 26 ülkenin muhtelif üniversitelerinin rektörlerini de burada dinlemekten, toplantıya kapılarımızı açmaktan çok mutluyuz. Kendi sektörümüzün öncüsü olmaktan gurur duyuyoruz. Eğitim global bir faaliyettir, bütün dünya bu değer için bugün burada buluştu.” dedi.


26 ülkenin rektörlerine ve öğrencilerine hitap eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ise inovasyon ile eğitimin önemine dair şunları ifade etti:

“Medeniyetler tarihinde üniversiteler toplumda öncü rolünü oynamışlardır. Her asırda bu fonksiyonlarını, dünyanın eğilimlerine uygun olarak geliştirmiş ve dönüştürmüşlerdir. Bu konferansta da benzeri bir durum söz konusu. Üniversiteler yeni dünyanın hakikatine uygun şekilde dönüşüyorlar. Yine yerel ve evrensel arasındaki dengelerde yepyeni oluşumlar olarak ortaya çıkıyorlar. Hakikaten bu yeni üniversite paradigmasına baktığımızda 3 önemli sözcükle karşılaşıyoruz. Ar-Ge, yenilikçilik ve girişimcilik. Şu İnovasyon Günleri’nin başlıkları da bu 3 kavram ile şekilleniyor. Tabii global ekonomide yeni eğilimler var. 21. asır dünyasında var olabilmek, rekabet edebilmek için mutlaka üniversitelerimizin öncü olması gerekmektedir. Bir yandan Ar-Ge, yenilik ve inovasyon alanlarında ilerlerken diğer alanlardaki yürüyüşlerimize de devam etmeliyiz. Üniversitelerin esas fonksiyonu olan iyinin, doğrunun ve güzelin arayışında ilmi faaliyetleri bırakmamalıyız. Bu ikisini paralel yürütmeliyiz. Bu vesile ile bu toplantıyı organize eden Fatih Üniversitesi’ne, rektörüne, hocalarına ve tüm katılımcılara teşekkür ederim.”

‘Uluslararası Yükseköğretimde Yönelişler Kongresi’nde hayatı kolay kılacak yeni fikirler, inovasyonun eğitime etkileri, dünyadan girişimcilik örnekleri büyütece alınıyor.
Bu sene 25 ülkeden 80 civarında yabancı rektörün ağırlandığı kongre, eğitime olan katkısını artırıyor.

Eğitim dünyasında önemli rol oynayan Coursera’nın Google temsilcisi Julia Stıglıtz, kongrenin konuklarındandı.

Coursera’da, dünyanın en iyi en iyi hocalarından online dersler yayınlandığını anlatan Stıglıtz, “Şu aşamada 60 bini aşkın öğrenci kayıtlı bir şekilde dersleri takip ediyor. Bütün derslerimiz görüntülü olarak yayınlanıyor. Öğrenciler, ders notlarına kolayca ulaşabiliyor. Bizim için eğitim herkesin ulaşabileceği yakınlıkta ve ücretsiz. Bu herkes için bir haktır. Bizler dünyanın ayrı yerlerinden öğrencilere dünyanın en büyük üniversitelerinin kapılarını açıyoruz. Dünyanın neresinde olursanız olun, Princeton, Standford ve Yale gibi üniversitelerden online olarak ders alabiliyorsunuz. Türkiye’den öğrenciler için Türkçe alt yazılı derslere başladık bu müjdeyi de vermeliyim. Fatih Üniversitesi’ne bu denli büyük bir katılımı sunduğu ve eğitimin geleceğini önemsediği için ayrıca teşekkür etmeliyim. “ dedi.
Uluslararası online eğitim programı olan Coursera, MIT, Harward, Standford, Yale gibi üniversitelerden hocaların deneyimlerini paylaşmasına imkan tanıyor. Coursera sayesinde pek çok konuda üniversitelerden online ders almak ve uluslararası bir diploma almak mümkün.

CİHAN