Google, 20’inci yüzyılda patlama yaşayan bilgisayar çağının adı saklı kalan kadın mühendisi Grace Hopper’ı 107’nci doğumgününde andı!
New York kentinde 1906 yılında dünyaya gelen Grace Brewster Murray, Vassar Yüksekokulu’ndan mezun olduktan sonra bir ilke imza atarak, Yale Üniversitesi’nin 233 yıllık tarihinde matematik alanında doktora yapan ilk kadın oldu.
New York Üniversitesi profesörü Vincent Foster Hopper ile 1930 yılında evlenen Grace Hopper, boşandıkları 1945 yılına kadar eşinin soyadını taşıdı.
İkinci Dünya Savaşı yıllarında ABD ordusunda araştırmacı olarak görev alan ve ilk elektronik beyinlerden biri kabul edilen ‘Automatic Sequence Controlled Calculator’ üzerinde çalışan Hopper, roket bilimine de katkıda bulundu. Söz konusu bilgisayar, roketlerin izledikleri yolu takip etmekte kullanılırken, ABD’nin ilk nükleer bomba denemelerinin gerçekleştirildiği Manhattan Project’te de kullanıldı.
Hopper, savaşın ardından 1950’li yıllarda kendisini öne çıkaran çalışmalarına yöneldi ve bilgisayar dili programlamaya başladı.
Yazılım alanındaki büyük yeteneği herkes tarafından fark edilen Hopper, aynı zamanda kritik devlet kurumlarını önemli bir proje konusunda ikna etmeyi de başardı. Bu proje, kendi tasarladığı Cobol’du.
Google'ın hazırladığı doodle'da, Hopper 1950'lilerde dev boyutlarda olan bilgisayara kod giriyor ve bugün bastığı 107'inci yaşı sayı olarak beliriyor.
Hopper, 1959 yılında önemli mühendis ve devlet yetkilileriyle bir araya geldiği Veri Sistemleri Dilleri Konferansı’nda, bilgisayar programlarının makine kodu veya bu kodlara yakın diller yerine, İngilizce yazılması gerektiğini savundu.
Yazılım alanındaki çalışmaları devam ederken ABD Donanması için farklı birimlerde de görev alan Hopper, 1973 yılında Yüzbaşı rütbesine yükseldi. Hopper, 1963 yılında emekliye ayrılmış olmasına rağmen yeniden göreve çağrılmıştı ve birçok uluslararası görevde yer aldı.
Hopper, 1992 yılında hayatını kaybetti ve Airlington Ulusal Mezarlığı’na defnedildi.
ABD'nin yetiştirdiği en önemli bilgisayar mühendilerinden biri olan Hopper, bilgisayar teknolojisine yaptığı katkılarla adını ölümsüzleştirirken, Cobol programı bugün hala bazı ATM makinelerinde kullanılmaya devam ediliyor..