Gül: Hukuk Yolu Hepimizi Bağlar!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Referandum demokratik toplumların başvurduğu araçlardan birisidir, olabilir." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Referandum demokratik toplumların başvurduğu araçlardan birisidir, olabilir. Hukuk yolu, hepimizi bağlayıcı bir yoldur." dedi.

Artvin Valiliği'nde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gül, referandum ve mahkeme kararı ile ilgili bir soruya, "Gezi Parkı ile ilgili Başbakan’ın görüşmeleri ve mahkeme kararı Türkiye’nin demokrasi standartlarının nasıl çalıştığını ve hukuk devleti olduğunu gösteriyor. Belli bir proje ile ilgili itirazları olan ve bunu direnerek gösteren kişilerle Başbakan’ın bir araya gelmesi görüşmesi güzel bir şey. Diyalog dediğiniz şey böyle olur. Tarafların birbirini anlamasıyla olur. Referandum demokratik toplumların başvurduğu araçlardan birisidir, olabilir. Hukuk yolu hepimizi bağlayıcı bir yoldur. Hukuk, nihai kararların çıktığı bir yerdir. Demek ki problemlerimizi konuşarak tartışarak çözebilmek olgunluğunu gösteriyoruz. Bu gelişmeleri memnuniyetle karşılıyorum." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, kamu güvenliği tehlikeye atılmadan, şiddete başvurmadan her zaman protestolar olabileceğini söyledi. Gül şöyle devam etti: "Geçtiğimiz 10 gün içerisinde biri polis olmak üzere hayatını kaybeden vatandaşlarımız oldu. Hepsine çok üzüldüm. Hepsine rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Diğer insanları rahatsız edecek şekilde çarşıları, meydanları, şehrin hayatını felç edecek bir şekilde şiddete başvurarak yapılan, kanunlara kurallara aykırı gösterileri engellemek görevlilerin ve vatandaşların da, herkesin görevidir. Düşünün ki haftalardır bu tür kuralsız gösterilerin yapıldığı her yerdeki insanların borçları, harçları, kiraları var. Bunları da düşünmek lazım. Trafiğin kavşak noktası olan meydanlar var. Oraları devamlı olarak işgal edilmesi kabul edilemez. Buna dünyanın hiçbir yerinde müsaade etmezler. Ama şiddete başvurmadan, başkalarını rahatsız etmeden yapılacak itirazların da karşılanması gerekir."

"BASINA HABER VERMEDEN YAPTIĞIM GÖRÜŞMELER OLDU"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İçişleri Bakanı’na 24 saat içerisinde bitirilmesi talimatı vermesi ile ilgili soruya da Cumhurbaşkanı Gül, "Nihayetinde bunlar belediyeler, hükümetin karar vereceği konular. Sorumlu olarak hükümet ve hükümetin belli makamları vardı. Nihayetinde görüşmeleri de onlar yapıyorlar. Bir noktaya gelindikten sonra karşı tarafın dinlenmesi ve niçin itiraz edildiğinin anlaşılması çok önemli. Çünkü konuşma, görüşme önemli. Biliyorsunuz ben de daha önce bu itirazları yapanları davet ettim ve görüştüm. Hatta bazılarıyla basına haber vermeden de görüştüm. İtirazda bulunanlar içerisinde yer alan, önem verdiğimiz kişilerle görüştüm. Dolayısıyla dinlemek çok önemli. Dinledikten sonra sağduyu ile bir orta yol bulunacaktır."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresi ile ilgili sorulan bir soruya da "Bunları konuşmak için çok erken. Demokratik sistem dediğimizde, bu parlamenter sistem veya başkanlık şeklinde olabilir. Nihayetinde bir tercih konusu. Dengelerin çok iyi ve sistemin demokratik olma niteliği önemli. Hukukun üstünlüğünü koruma açısından prensipler yerinde olursa o yeter. Onun ötesinde hangi sistem olacağı çoğunluğun karar vereceği bir şey." şeklinde cevap verdi.

Abdullah Gül, Artvin’in turizmle gelişebileceğini, dünyada bu kadar yükseklikte, dağların tepelerinde ama mamur, gelişmiş, alt yapısıyla tarihi, nadir bir şehir olduğunu söyledi. Gül, "Barajlarıyla Türkiye’ye büyük katkıları olan, Türkiye’yi Hopa limanı üzerinden Kafkaslar’a bağlayan önemli bir güzergah. Deriner barajı ise dünyada seçkin barajlar içerisinde yer alıyor. Siyasi hayatımda gidemediğim bir yer olan Artvin’e gelerek, kendi açımdan bir noksanlığı gidermiş oluyorum." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Artvin programına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Artvin Belediye Başkanı Dr. Emin Özgün katıldı.
CİHAN