Güney Marmara Kalkınma Ajansının İlçe Çalıştayları Tamamlandı

Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın (GMKA) 2014-2023 Bölge Planı Çalışmaları kapsamında geçtiğimiz aralık ayında yapmaya başladığı ilçe çalıştayları tamamlandı.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın (GMKA) 2014-2023 Bölge Planı Çalışmaları kapsamında geçtiğimiz aralık ayında yapmaya başladığı ilçe çalıştayları tamamlandı.

GMKA'nın yeni bölge planı hazırlanması için Balıkesir ve Çanakkale'de yürüttüğü ilçe bazlı çalıştayların sonuncusu Erdek ve Marmara'da yapıldı. Kaymakamlıklarla koordineli bir şekilde düzenlenen çalıştaylarda ilçedeki kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör, oda, borsa, siyasi parti temsilcileri, kooperatifler, köy muhtarları, sivil toplum kuruluşları ve fikir önderleriyle birlikte ilçe ve ilçelerdeki sektörlerin mevcut durumları ve gelecek vizyonları masaya yatırıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, çalışmalarını başlıklar halinde özetledi. "Bugün yapılan toplantı Bölge Planı kapsamında gerçekleştiriyoruz." diyen Gündoğan, "Katılımcılık ve istişare olmadan uygulanacak bölge planlarının verimli olmayacağı düşüncesindeyiz. Nitekim bugüne kadar Devlet Planlama Teşkilatı ülkemizde birçok bölge planı hazırlamıştır. Bunun en bilineni ise GAP'tır. Ancak bunun yanında birçok da bölge planı yapılmış, fakat uygulanamamıştır. Bunun nedeni ise katılımcılığın ve yerel desteğin yeterli olmamasıdır." dedi.

Marmara ilçesine gelmelerinin nedenini eskiden olduğu gibi planlama çalışmalarını merkezden yapmak yerine, yerelin katkısını almak için olduğunu söyleyen Genel Sekreter Gündoğan, kalabalık bir uzman kadrosuyla Marmara Adası'nı gezdiklerini ve gözlem yaptıklarını bildirdi. Bunun yeterli olmadığını belirten Gündoğan, "Marmara'yı en iyi tanıyan sizlersiniz ve sizlerden gelecek vizyonu ve strateji önerilerini de plana yansıtmak arzusundayız." diye konuştu.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı olarak Balıkesir ve Çanakkale'ye hizmet verdiklerini dile getiren Gündoğan, şöyle devam etti: "Ajans olarak vizyonumuz var ve bu vizyonu önümüzdeki 10 yılı kapsayacak şeklide yansıtmaya çalışıyoruz. Ülkemiz 2023 vizyonunu ortaya koydu. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak. Bu hedefleri tutturabilmemiz için bölgemizin güçlü destek vermesi gerekir. Bunun olacağına inanıyoruz, çünkü bölgemizi tanıyoruz, bu potansiyelin farkındayız. Bu potansiyeli daha etkin nasıl harekete geçirebiliriz, birlikte nasıl değerlendirebiliriz? Buradaki bulunmamızın sebebi, Marmara'nın potansiyelini nasıl harekete geçireceğiz? 2023 vizyonuyla sizlerden gelecek önerileri burada değerlendirmek istiyoruz."

Daha sonra strateji çalışmalarına geçildi. Burada katılımcılardan Marmara için problem gördükleri konuları iletmeleri ve çözüm önerileri sıralamaları istendi. Üretilen çözümler ise ortak bir belgede kayıt altına alınarak gelebilecek diğer sorun ve çözüm önerileriyle birlikte değerlendirilerek, Marmara'nın kalkınma stratejisine ilçeden verilebilecek potansiyel destek tespit edilecek. CİHAN