Hamilelik Yaz Tatiline Engel Değil!

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Senai Akoy, hamileliği normal ve sorunsuz süren anne adaylarının tatile çıkmasında herhangi bir sakınca olmadığını söyledi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Senai Akoy, hamileliği normal ve sorunsuz süren anne adaylarının tatile çıkmasında herhangi bir sakınca olmadığını söyledi. Akoy, “Doğum sonrasında anne adayını yorucu bir süreç beklediğinden hamilelik sırasında tatile çıkmak hamilenin dinlemesi açısından iyi bir fırsat olabilir.” dedi.

Hamilelikte tatil konusunda bilgi veren Dr. Senai Akoy, ” Hamilelerin kendilerini yoracak veya bedenlerini zorlayacak aktivitelerden kaçınarak ağırlıklı olarak dinlenebilecekleri bir tatil geçirmelerinde yarar var. Hamileliğinin son döneminde özellikle son iki ayında bulunan anne adayları ise uzun süreli ve yorucu yolculuklardan kaçınmalı. Tatile çıkmadan önce tüm hamilelerin doktorları ile görüşüp onay almaları gerekir.” diye konuştu.

Hamileler için tatil mekanın seçiminin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Akoy şunları kaydetti: “Hamileliğin hangi döneminde olursa olsun aşırı sıcak ve yüksek rakımlı bölgeler anne adayı ve bebeğin sağlığı için uygun bölgeler değildir. Yurt dışında tatil yapmak isteyen anne adaylarının az gelişmiş ülkeleri tercih etmemelerinde yarar var. Az gelişmiş ülkelerde tıbbi imkanlar yetersiz olduğu gibi bu ülkelerde görülen mikrobik hastalıklar anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir.”

Genellikle anne adaylarının tatilde en çok karşılaştıkları sorunlardan birinin mikrobik ishal olduğunu belirten Akoy, “Aşırı sıvı kaybına neden olan ishal hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını tehlikeye sokabilir. İshal olan anne adayının kesinlikle doktor kontrolü dışında ilaç veya antibiyotik kullanmaması gerekir. Hamilenin ishale yakalanması durumda hemen bir doktora başvurup, doktorun uygun gördüğü önlemleri alması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Hamilelerin özellikle yiyecek ve içecekler konusunda dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Akoy, “Açıkta satılan gıdalardan ve içeceklerden uzak durmalı. Özellikle içme suyu konusunda kapalı ambalajlarda satılan sular tercih edilmeli. Suyun içerisine katılan buzun genellikle şebeke suyundan hazırlaması nedeniyle suyu buzsuz tüketmekte yarar var. Salata gibi bol suda yıkanması gereken gıdaları dışarıda yememeye özen gösterilmeli. Ayrıca az pişmiş et ve mayonez gibi içerisinde çiğ yumurta bulunan gıdalardan uzak durmakta yarar var. Tatilde hamilelerin sıkça yaşadıkları sorunlardan biri kabızlıktır. Kabızlığı önlemek için anne adaylarına lifli gıdalar tüketmek önerilir.” dedi.

Anne adaylarının araba ve tren gibi ulaşım araçlarında yaşadığı en önemli sorunun uzun süre oturma sonucunda oluşan dolaşım problemleri olduğunu aktaran Akoy, “Seyahat edecek anne adaylarının rahat edebilecekleri bir koltuk seçmelerinde yarar var. Sırt ve boyun bölgelerini küçük bir yastıkla destekleyip emniyet kemerini karını sıkmayacak şekilde takmak gerekir. Yolculuk sırasında yanınızda atıştırabileceğiniz gıdalarda bolca sıvı bulunmalı. Seyahat esnasında sık sık mola verip tuvalet ihtiyacınızı giderin. Tuvalet ihtiyacını ertelemek idrar yolları enfeksiyonuna yol açabilir. Ayrıca molalar esnasında dolaşımın dengelenmesi için yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.” şeklinde konuştu.

Hamileliğinin ilk iki trimester'ında uçak yolculuğunun anne adayları açısından zararının olmadığını ancak yolculuktan önce mutlaka doktor kontrolünden geçip onay almak gerektiğini belirten Akoy şöyle devam etti: “Hamileliğin son döneminde uçak yolculuğu yapmak isteyen anne adayları, uçak şirketinin hamile yolcular için geçerli tüm uygulamaları hakkında bilgi edinmeli. Hamileliğin 28. – 36. haftaları arasında doktorunuzdan izin belgesi almanız gerekir. 36. haftadan itibaren genellikle anne adaylarının uçmasına izin verilmez. Basınç değişiklikleri su kesesinin erken patlamasına neden olduğundan hamileler için küçük uçaklar uygun değildir. Yolculuk esnasında vücudun susuz kalmaması için bol bol sıvı tüketmeye çalışın. Uçak ile seyahat sırasında her yarım saatte bir dolaşıp bacaklarınızı hareket ettirmeniz dolaşım açısından önemlidir.”

Bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hangi dönemde olursa olsun çoğunlukla hamilelerin tropikal bölgelere gitmesine izin verilmeyeceğini söyleyen Akoy, “Özellikle sıtma gibi hastalıkların düşük ve erken doğumu tetiklemesi nedeniyle anne adaylarının bu tarz bölgelere yolculuk etmesi tavsiye edilmez.” ifadelerini kullandı.

Hamilelikte tatilin kimler için riskli olabileceğini de söyleyen Akoy, “Düşük öyküsü, rahim ağzı yetmezliği, dış gebelik öyküsü, erken doğum öyküsü, vajinal kanama, düşük riski, çoğul gebelik, hipertansiyon, diyabet, kalp hastalığı, diğer organ sistemlerine ait kronik hastalığı olan hamileler risk grubunda bulunan anne adaylarıdır. Bu hamilelerin uzak yerlere veya yurt dışına seyahat etmeleri tavsiye edilmez.” dedi.
CİHAN