Çankırı'da bulunan 5 bin yıllık tuz mağarası, tuz üretiminin yanı sıra astım, bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarının tedavisi amacıyla turizme açılıyor. Mağaranın sağlık turizmine kazandırılması için devam eden çalışmalar neticesinde, mağara yolu 'turistik yolu' statüsü kapsamına dahil edilirken, 5 milyonluk bir yatırımın yapılması planlanıyor.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, mağaranın kullanımı için tuz çalışma grubu kurduklarını ve dünyadaki örneklerini incelediklerini belirtti. Özcan, tuz mağarasında bir özel şirketin tuz üretimi yaptığını hatırlatarak, "Tuz mağarası aynı zamanda bizim bir turizm gemimiz. İnsanlar merak ettikleri için buraya geliyorlar. Burayı işleten firma ile uzun süredir görüşüyoruz. Kullanmadıkları galerileri bize devredecekler. Konu ile ilgili dosyalarımız Maden İşleri Genel Müdürülüğü'nde ve onay bekliyoruz. Mağaranın yolu ise turistik yol olarak yatırım programına alınmıştır." şeklinde konuştu.
Mağaranın, sağlık turizmi alanında kullanımı noktasında birçok hastalığa iyi geldiğini belirten Özcan, "Benim aldığım bilgilere göre ve yurt dışında incelediğim örnekler eşliğinde, mağarada 15-20 dakikalık seanslar, astım ve bronşit rahatsızlıklarına iyi geliyor. Ben bunu kendim de yaşadım. İstanbul'dan gelen bir arkadaşımın hanımı astım hastasıydı ve burada kaldıktan sonra epeyce değişiklik olduğunu bana aktardı." dedi.
Yerin 150 metre altında olan mağarada daha önce yapılan tuz heykelleri de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Günün belli saatlerinde, üretici firmanın izni ile ziyaret edilen mağaranın, il merkezine kurulacak turizm işletmeleri ile taşımalı olarak faydalanılması planlanıyor.
CİHAN