Hollandalı Türkler, Türkiyedeki Olayların Bir Önce Durmasını İstiyor

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Dam meydanında toplanan sivil toplum örgütü Hollanda Türk Demokratlar üyeleri, Taksim'deki olayların bir an önce durmasını istediklerini açıkladı.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Dam meydanında toplanan sivil toplum örgütü Hollanda Türk Demokratlar üyeleri, Taksim'deki olayların bir an önce durmasını istediklerini açıkladı.

Aralarında, akademisyen, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve işadamlarından oluşan bir Hollanda Türk Demokratlar üyeleri, Türkiye'de hükümeti demokratik usullerin dışında cebren istifaya çağıran protestoları tasvip etmediklerini, düşünce ve fikirlerin şiddete dönüşmesine ilkesel olarak karşı durduklarını ifade ettiler.

Konu ile ilgili olarak Hollanda Türk Demokratlar Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Ünal, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Amsterdam Dam Meydanı'ndaki eylemelerinin temel amacının, Hollandalı Türklerin düşüncelerini Türkiye'ye yansıtmak istediklerini söyledi. Ünal, "Ülkemizde Gezi Parkı ile başlayan çevreci eylemler çığırından çıkmış durumda. Otaya marjinal örgütlerde girdi. Ülkemizde gerek özel, gerek kamu mülkiyetine zarar vermektedirler. Bu durumun bir önce durmasını Hollandalı Türkler olarak istiyoruz. Bu ülkemiz için 76 milyonluk Türkiye için çok zarar verici bir durum. Bir önce bu oyunun bozulması, sükunetin ülkemizde tekrardan sağlanmasını istiyoruz." dedi.

DEMOKRASİ HER ŞEYİN ÇÖZÜMÜ

Avrupa'daki medya kuruluşlarının Türkiye'deki olaylara objektif bir yaklaşım içinde olmadıklarını söyleyen Ünal, Türkiye'deki olayları Batı medyasının kışkırttığını savundu. Ünal, "Hollandalı Türkler olarak Hollanda basınının bu tutumundan rahatsızlığımızı dile getirmek için Dam meydanında buluştuk. Bu tür olaylar aslında dünyanın bir çok ülkesinde oluyor. Bu noktada bütün ülkelerin ortak aklı çalıştırıp olaylara ortak sorumluluk göstermesi gerekiyor. Çünkü her tarafta bu tür eylemler olabilir. Demokrasi her şeyin çözümü. Sandıkta insanlar kendi fikirlerini yansıtacak partileri hükümete getirerek bu olayları çözebilirler. Türk halkı demokrasiyi benimsemiştir ve kendi iradesine sahip çıkacaktır. İktidarlardan memnuniyetsizliğini meşru yollarla ifade eder, gerekirse cezalandırır. Bu 50 yıldır hep böyle olmuştur. Ne askeri ne de sivil seçmenin iradesine ipotek koyması mümkün olmamıştır ve olamayacaktır." ifadelerini kullandı.

İSTİKRARI BOZMAK YERİNE YENİ ANAYASA İÇİN ÇABA GÖSTERİLMELİ

Hollanda Türk Demokratlar olarak hem hükümete hem de göstericilere sorunları diyalogla çözme çağrısı yaptıklarını ifade eden Ünal, aksi taktirde hem ülke demokrasisi de halkın büyük zarar göreceğini söyledi. Ünal, "Taraftarları, protesto ve şiddetle ülke istikrarını bozmak yerine demokratik bir anayasa için çaba göstermeye davet ediyoruz. Hiç kimsenin ötelenmediği herkesi kucaklayan bir anayasa protestocuların da talep ettiği özgürlükler için gereklidir. Dolayısıyla toplumun herkesimin buna destek vermesi şarttır. Aksi takdirde samimiyetlerinden şüphe edilecektir." şeklinde konuştu.

Hollandalı Türkler, Türkçe açıklamanın ardından Hollandaca açıklama yaptıktan sonra Hollanda ve Türk bayrakları ile Amsterdam Dam meydanında basına poz verdi. Akabinde sessizce dağıldılar.
CİHAN