İbrahim Turhan: Halka Arzla Şirketlere 700 Milyon Dolar Finansman Sunuldu

Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, 1 Ocak’tan bu yana 8 şirketin halka arz edildiğini; bunlara 700 milyon dolar finansman sunulduğunu bildirdi.

Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, 1 Ocak’tan bu yana 8 şirketin halka arz edildiğini; bunlara 700 milyon dolar finansman sunulduğunu bildirdi.
İbrahim Turhan, şu aşamada şirketleri sermaye piyasalarından yararlanmaya davet ederken, “Görüştüğüm şirket idarecilerinden biri ‘Sermayem bana yetiyor, niye halka açılayım’ sorusunu yöneltti. ‘Bu ölçekte kalmaktan yanaysanız açılmayın’ cevabını verdim. Ama öyle yere gidiyoruz ki burada kalmak yok. Dünya devlerinin gözü Türkiye’de. Artık oyunu ya rakip sahaya taşıyacak ya da kendi sahanızda riskler ile kabul edeceksiniz. Eski hal artık muhal. Onun için yeni hale uyumlu olmalıyız.” dedi.

Gelişim Platformu tarafından organize edilen ‘Yeni Nesil Finans’ konulu panel yapıldı. Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın yaptığı panele BIST Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kurumlar Birliği (TSPAKB) Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Köksal, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Aktif Bank Üst Yöneticisi (CEO) Önder Halisdemir ve AK Portföy Genel Müdürü Alp Keler, İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral konuşmacı olarak katıldı.

Panelde ekonomiyi değerlendiren İbrahim Turhan, 2001 bunalımının ardından ekonomiyi, siyasi ve sosyal yapıyı, şirketleri sarstığını vurguladı. Turhan, 2002 itibari ile Türkiye’nin yeniden yapılandığını, devletin gelir ve giderlerinin yeniden inşa edildiğini dile getirdi. Finans sektörünün ve Merkez Bankası’nın yeniden ele alınarak ekonomide önemli başarılar elde edildiğini belirten Turhan, “2007 Ağustos ayına dek her şey iyiydi. Bu tarihte dünyayı vuran bir bunalım meydana geldi. Bunalımın temeli kredilerdi, aşırı borçlanmaydı.” saptamasını yaptı.
Yeni nesil finansa da değinen Turhan, bunun bir yanının Türkiye’nin iç dinamikleri, bir yanının 2008 buhranı ile dünyada oynayan dengeler, bir yanının da 2023 hedefleri olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin 2023 için 2 trilyon dolar milli gelir, 25 bin dolar birey başına milli gelir hedeflediğini aktaran Turhan, “Bu mümkün mü? Mümkün. 2 trilyon dolar hedefini yakalamak Orta Vadeli Program içinde mümkün. Bu ne demek? Türkiye’ye 1,5 Türkiye daha eklemek. Onun için şirketler rekabet etmeli. Daha çok yatırım yapmalı, daha çok büyümeli.” önerilerinde bulundu.

BIST Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye’ye 1,5 Türkiye daha eklemenin birikim çekerek mümkün olacağına işaret ederken, “Bunu finans sektörü ile yaptık. Ama bu yeterli değil. Onun için yeni nesil finansa yönelinmeli, şirketler halka açılmalı. Bunu yaptığımız takdirde orta gelir tuzağını aşarız.” ifadelerini kullandı.

Halka açılmaları artırma adına şirketler ile tek tek görüştüğünü anlatan İbrahim Turhan, şöyle devam etti: “Gidip bir araya geldiğim şirket idarecilerinden biri ‘Sermayem bana yetiyor, niye halka açılayım’ sorusunu yöneltti. ‘Bu ölçekte kalmaktan yanaysanız açılmayın’ cevabını verdim. Ama öyle yere gidiyoruz ki burada kalmak yok. Dünya devlerinin gözü Türkiye’de. Artık oyunu ya rakip sahaya taşıyacak ya da kendi sahanızda riskler ile kabul edeceksiniz. Eski hal artık muhal. Onun için yeni hale uyumlu olmalıyız. Tabii uyumun olumlu işaretleri geliyor. Bu sene 7 ulusal piyasalarda, bir de gelişen işletmeler piyasasında olmak sureti ile 8 şirket halka açıldı. Buradan şirketlere 700 milyon dolar finansman sunduk. 12,5 milyar dolar da borçlanma aracı ihraç ettik.”

Turhan, sermaye piyasasını en iyi şekilde kullanmanın yakın vadede iyi bir plan olacağını da sözlerine ekledi.

TSPAKB Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Köksal ise halka açılmanın şirketlere pek çekici gelmediğini savundu. Bu durumu faizlerin dibe vurmasına, kaynak temininin kolaylığına, dünyanın önemli şirketlerinin Türkiye’ye artan ilgisine bağladı.

2010’da 25, 2011’de 27, 2012’de 30 şirketin halka açıldığını bildiren Köksal, şunları kaydetti: “Sayısal anlamda başarı oldu. 2010’da 25 halka arz ile 2,1 milyar dolar kaynak yaratıldı. 2011’de 27 halka arz ile 840 milyon dolar kaynak yaratıldı. 2012’de 30 şirket halka arz edildi, 360 milyon dolar elde edildi. Geçen sene ufak tefek şirketlerin, 800-900 bin dolar mertebelerinde halka açılmaları oldu. Bunun menfi etkileri oldu. Çünkü ufak halka arzları kurumsal yatırımcıdan ilgi görmüyor. Yine unutulmamalı yer yer fiyatlama hataları yapıldı. Şirket malikleri satış yaparak ya da bedelli sermaye artırımına giderek yatırımcıyı üzdü. Halka arzda ilkelerle davranmak önemli. Bir defa aracı kurum idarecisi kendisi veya çocukları için almayacağı hisse senedini halka açmamalı. Ya da hisse senedini almayacağı fiyattan satmamalıdır.”

Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da halka arzın karlı bir olumlu ve karlı bir yatırım olduğuna temas etti. Ali Sabancı, şirketlere halka açılmanın yerinde bir karar olacağı iletisini verdi. CİHAN