Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu bölgeleri arasında ticari ve ekonomik işbirliğinin genişletilmesi, ihracatın artırılması, ticaret ve yatırım projelerinin tanıtılması amacıyla düzenlenen 2013 Orta Karadeniz Türk-Rus İş Forumu Samsun’da başladı. İki gün sürecek iş forumunda turizm, makine sanayi, gıda sanayi ve seramik-mermer sanayi sektörleri ele alınacak. Forumun açılışında konuşan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Yönetim Kurulu Başkanı, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Orta Karadeniz Bölgesi’nden Rusya’ya yapılan 17 milyon dolarlık ihracatın daha da artmasını istediklerini kaydetti.
Orta Vadeli İşbirliği Programı kapsamında düzenlenen 2013 Yılı Orta Karadeniz Türk-Rus İş Forumu, Samsun Anemon Otel’de başladı. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Çorum Valisi Sabri Başgöl, Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Amasya Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ile ticaret ve sanayi odaları ile ilgili kamu kurum ve kuruluşların yöneticilerinin katıldığı foruma, Rusya Federasyonu’ndan davetliler de katıldı.
Kalkınma Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen ve kurumlar arası işbirliğini artırıcı somut adımlar atmak, iki ülke arasındaki bölgesel ilişkileri artırabilmenin amaçlandığı Türk-Rus İş Forumu’nda, Türk-Rus İş Konseyi'nin geleneksel hale gelmesi, Orta Karadeniz Bölgesi yatırımcılarının ve özel sektörün 'Karadeniz Çanağı' ülkeleriyle ekonomik ve sosyal işbirliklerinin geliştirilebilmesi hedefleniyor. Forum programı kapsamında turizm, gıda, lojistik ve mermer sanayi sektörleriyle ilgili sunumlar yapılıp, ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecek.
Özel sektör için iş fırsatları ve işbirliği açısından faydalı olması beklenen forumun açılışında konuşan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Rusya ile ticaret hacmini artırmak için lojistik sektörüne büyük önem verdiklerinin altını çizdi. Samsun Limanı ile Kafkas Limanı arasında demiryolu bağlantılı feribot iskelesi ve rampasının tamamlandığını, deneme taşımacılığına başlandığını hatırlatan Vali Aksoy, “Rusya’dan Orta Asya ve Orta Doğu’ya kombine yük taşımacılığının Türkiye üzerinden gerçekleşmesini sağlayacak Samsun-Kafkas tren hattı şubat ayında açılmıştı. Bu hat sayesinde hinterlandında yaklaşık 400 milyon nüfus bulunan Türkiye’nin kuzey-güney ve doğu-batı koridorları üzerinde etkin bir konuma gelmesi beklenmektedir. Yatırım maliyeti 10 milyon lira olan ve ilk aşamada 200 bin ton taşıma yapılması planlanan hatta Türkiye-Rusya arasında kombine taşımacılık sistemi oluşturularak taşıma maliyetlerinin azalmasını ve taşıma süresinin kısalmasını sağlayacaktır. Bu hattın iki ülke arasındaki ilişkilerin ticaretin artmasına katkı sağlamasının yanında Karadeniz limanlarına yapılacak bağlantılarla Türk Cumhuriyetleri ve İskandinav ülkelerinin Akdeniz, Orta Doğu, Orta Asya, Hindistan ve Çin bağlantısına da katkı sağlayacak bir konuma gelecektir.” dedi.
"400 MİLYONLUK İHRACAT HEDEFİNİN ÜZERİNE ÇIKMALIYIZ"
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz de Rusya’nın sahil şehirlerinin Samsun ticareti için büyük önem taşıdığını ifade etti. Rusya ile olan ticaretimizi artırmaya odaklanmış durumda olduklarını belirten Akyüz, "Uluslararası ticaret, müteahhitlik hizmetleri, lojistik, turizm, gıda, sağlık ve kültür gibi alanlarda değerlendirilebilecek fırsatlar önümüzde durmaktadır. Rusya’ya yaptığımız 400 milyonluk ihracat hedefinin üzerine çıkmalıyız. Gerekli olan altyapı hizmetlerinin biran önce tamamlanması için de çalışmalarımız devam ediyor. İşbirliği protokollerinin artması, demiryollarının iyileştirilmesi ve entegrasyonu, liman hizmetlerinin geliştirilmesi, önünde yasal engel kalmayan Samsun-Krasnodar uçak seferlerinin başlaması hedeflerimize ulaşma noktasında olmazsa olmazlardır.” şeklinde konuştu.
Novorossisk Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Julia Rostovokova ise Samsun ile Novorossisk şehirleri arasında önemli dostluklar bulunduğunu belirterek, iki şehir arasında protokol imzalamak istediklerini açıkladı. Rostovokova, şöyle dedi: “Ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi için üçüncü kez bu organizasyon düzenleniyor. Aslında yıllardır iki şehir arasında iş görüşmeleri mevcuttur. Son yıllarda daha çok gelişiyor. Şehrimizde turizm konusunda yapılan çalışmalar büyük ilgi gördü. İlk başta ulaşımın geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Beraber çalışmamızın gelecekteki iş birliğinin içeriğini bilmek istiyoruz. Novorossisk şehri ticari ilişkilerin gelişmesi için büyük destek verecek.“ ifadelerini kullandı.
CİHAN