BAKIN CUMHUR SİZE NE DİYOR?
-İKİ AYRI LİDER, TEK SÖYLEM-
Ülkenin 'Cumhur'u 16.10.2018 günü AK Parti Grup Toplantısı'nda aynen şu cümleleri söylüyor: "Bürokrasinin hantallığı yüzünden çok sıkıntı çektik. Bu sorunu yeni yönetim sistemiyle geride bırakmayı ümit ediyoruz. Ancak, hala bürokrasinin hantallığından kaynaklanan şikayetler işitiyoruz. Bu tür sıkıntıları geride bırakmamız gerekiyor. Bakanlıklarımız çalışacakları kadroları oluşturdular. Tüm bürokratlar, vazifelerine devam ediyor demektir. Bu tür kişilerin yeniden atanması gibi bir usul yoktur. Bize iş üreten bürokratlar lazım. Her kim ki sırt ünvanını kaybetmemek için pasif duruma geçmişse, o kişi ekibimizin bir parçası olmaktan çıkmıştır. Türkiye'nin en çok icraata, projeye ihtiyacı olduğu dönemde kimsenin kapris, kariyer hesaplarıyla vakit kaybedemeyiz"
İKİ AYRI LİDER / TEK AÇIKLAMA
Peki ülkenin 'Cumhur'u bunu kime diyor? En alttakinden en üst tabakadaki bürokrata, vekile bakana vs. vs. vs. Ha koca cumhur başkanı bunu neden diyor? Apaçık...! İşler savsaklandığı için, koltuk sevdasına, bakan merasimine düşüldüğü için, hani akçeli işler için, vatandaş gözardı edildiği için, 'ben çabalıyorum sen ne yapıyorsun sayın bakan, sayın vekil, ey bürokrat' durumu ortaya çıktığı için. Bakın ülkenin 'Cumhur'u bu konuda yalnız da değil. Alın size MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'nin ağzından dökülenler. Diyor ki Bahçeli ' Devletin bekası için, Türkiye'nin birliği ve bütünlüğü için Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini destekledik. Şimdi yeni bir sisteme geçtik ama sistem tam oturmadı. Bazı şeyler çok iyi gidiyor bazılarında hatalar yapılıyor. İki lider ama aynı sözler.
ACABA NEDENİ GEZİLER Mİ?
İki ayrı liderin ortak söylemine biz kendi açımızdan bakalım. Yani Başkanlık sistemine geçilmesinin ardından, devlet içerisinde gerek personel sayısı, gerekse işlevselliği açısından önemli yeri olan gümrüklerde neler yapılıp, neler yapılmadığını irdeleyelim. Bakın hatam, yanlışım varsa da lütfen uyarın beni!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı'nın birleşmesi sonucu ortaya çıkan Ticaret Bakanlığı'nda iki bakan yardımcısın atanmasının dışında ne ses var ne de seda. Diyeceksiniz ki neden ses seda yok yada bir tık.. Acaba sayın bakanın çok önemli olan yurt dışı gezilerinin sayısının fazlalığından olabilir mi? Yani bakanın zaman ayıramamasından olabilir mi? Pekala olabilir! Ya ne yapılmalı derseniz? Bana göre, örneğin bakanlığın işlevsel açısından birbirine benzeyen genel müdürlükleri için Ekonomi Bakanlığı'ndan gelen ithalat ve ihracat genel müdürlükleri ile gümrükler genel müdürlüğünü içine alacak tek bir genel müdürlük kurulabilir.
PEKİ MUHAFAZADA NELER YAPILABİLİR?
İşlevselliğin artması için bakanlığın silahlı gücü muhafaza genel müdürlüğü içinde yeniden yapılandırılmaya gidilebilir. Söz konusu genel müdürlüğün kaçak istihbarat müdürlüklerinin dışında taşrada müdürlüğü yoktur. Genelde çalışanların büyük kısmı, nöbet sisteminde ve üniformalı olarak gümrük bölge müdürlüğünün emrinde çalışmakta ve genel müdürlüğün seçtiği görevliler de adli kolluk olarak görev yapmaktadır.
Ülkemizde '5607 sayılı Kaçakçılık Kanunu' ile görev yapan emniyet ve jandarma teşkilatı İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapmaktadırlar. Her iki silahlı kollukta ne gariptir ki, gümrük muhafaza gibi gümrüğün içinde konuşlanmamaktadır. Yani gümrüğün silahlı kanadı da, İçişleri Bakanlığı'nın çatısı altına giremez mi? Şuan ki durum başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, İskenderun, Gürbulak başta olmak üzere pek çok ilde beraberinde bir çok dedikoduyu getirmektedir. Haksız mıyım?
BAKALIM HAKSIZ MIYIM?
Bakalım haksız mıyım? Örnekle devam edelim. Hani dedikodu dedik ya aslında vereceğim örnekten de anlaşılacağı üzere pek de dedikodu değil örneğim.
İstanbul'da tekstil işi ile uğraşan bir firmanın işlerini yapan bir gümrük müşavirlik şirketinin elindeki işler sahte bir ihbar mektubu ile elinden alınmak istenir. İhbar mektubu nedeniyle doğal olarak söz konusu müşavirlik şirketinin işleri aksar. Hal böyle olunca da, söz konusu şirketin gümrük müşavirlik işlerini yapan şirket değiştirilmeye çalışılır. Yani çakal takımı bir ihbar mektubu ile şirketi değiştirebilir buralarda. Örnekler vermeye devam edelim. Gümrüklerde namusu, şerefi ile görev yapan bazı çalışanlar 5-6 ay gibi görev yaptıktan sonra, başka yerlere gönderilmekte veya adli kolluktan çıkarılmaktadırlar. Bunun dışında buralarda uzun süre görev yapanlar, çalıştıkları bölge sürelerinin bitmesi üzerine özellikle de İstanbul'da kalmak için, markalı işler yapan bazı gümrük müşavirlik şirketlerinin kol kanat germesiyle aldıkları raporlarla görevlerine devam etmekte ve doğal olarak diyetlerini de ödemektedirler. Bakın işin acı tarafı ne biliyor musunuz? Tüm bunlar olurken koca bakanlığın adeta film seyreder gibi bunları seyretmesi.. Dilim varmıyor ama daha acısını da söyleyeyim. Tüm bunlar yaşanırken, bir de devlete yardım eden ihbarcı içerideki haramzadeler tarafından ihbar ediliyor ve deşifre ediliyor. Kaçakçılıkla mücadele eden gümrük muhafaza genel müdürlüğünün risk çerçevesinde neler yaptığının araştırılması lazım. Niye diyecek olursanız; İstanbul'dan mahrecine giden konteynırlara ne olmuş acaba?
Bir babayiğidin çıkıp 'Arkadaşlar devletin bütçesini kemiren tarla fareleriyle nasıl mücadele edildiğini ya da edileceğini fizibilite etmesi lazım. Sözün özü şudur ki: GENEL MÜDÜRLÜK İÇİN SİL BAŞTAN YAPILANDIRMA OLMAZSA İNANIN BUGÜNLERİ BİLE ARAYACAĞIMIZDIR!
SIRA BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNDE...
Ticaret Bakanlığı'nı diğer bakanlıklardan ayıran en önemli göstergeler yukarıda da yazdığım gibi bakanlığın personel sayısı ve işlevinin önemliliğidir. Bilinen şudur ki, bakanlığın üç tane bölge müdürlüğü vardır.
Bunlar;
1-) GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
2-) EKONOMİ BAKANLIĞINDAN GELEN SERBEST BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
3-) EKONOMİ BAKANLIĞINDAN GELEN BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ
Acaba diyorum, bu üç bölge müdürlüğü birleştirilse uygun olmaz mı? Bunu başkanlık sistemi içerisinde düşünecek bir Allah'ın kulu yok mu?
ŞİMDİ SIRA YURT DIŞI TEMSİLCİLİKLERİNDE
Gelelim işin can alıcı noktasınaaaaa... Bunun yanı sıra koca bakanlığın bir de uluslararası kuruluşlar bağlamında daimi temsilcilikleri vardır. Bu temsilciliklerin sayısı da üç'tür. Ülkeler nezdinde ticaret müşavirlik - ateşeliklerin sayısı da bayağı kabarık olup 145'dir. Aktif olanların sayısını soracak olursanız rakam ile 121'dir. Birde bazı yerlerde de gümrük müşavirlikleri vardır. Her ne kadar sayı yukarıdaki kadar olmasa da ona da azımsanmayacak kadardır.
Dedik ya 'ülke olarak topyekün tasarruf ediyoruz' diye... Ben yazayım da, açıklamasını kim yapacaksa yapsın 'ÖRNEĞİN GÜZEL KIBRIS'IM DA hem ekonomi bakanlığından gelen, hem de gümrük ve ticaret bakanlığından gelen müşavirleri var. Her ikisine de aylık ödenen para dolar kurundan 10.000 bin banknottur.
BAKIN SAYIN PEKCAN:
Bakın sayın bakan, ülkenin 'Cumhur' bürokrasiyi azaltacağım, tasarruf edeceğim derken geceli gündüzlü koşup didişirken bu işin önüne set çekmek isteyen kafalar var bakanlığınızda.. Siz akıllı, işine aşık birisiniz. Size şiddetle tavsiyem bu mega kafalardan kurtulun!
Bakın ne diyor iki farklı lider benzer açıklamasında: 'BÜROKRASİ SİSTEME AYAK UYDURAMIYOR. EĞER SİSTEME AYAK UYDURAMAYAN, İÇİNE SİNDİREMEYEN, YORGUN OLAN VARSA HEMEN DEĞİŞTİRELİM.'
- YAZARDAN SON DAKİKA NOTUDUR -
BURSA VE MERSİN İLE İLGİLİ OLARAK TARAFIMA ÇOK ÖNEMLİ MAİLLER GELDİ;
YENİ YAZIMI BEKLEYİN!..
- YAZARDAN ÖNEMLİ NOTLAR -
1-) GÜMRÜK ÇALIŞANLARININ RESMİ ELBİSE İHALESİNDE NELER OLDU?
BU İŞİN İŞİNDEN BİR ÇAPANOĞLULUK ÇIKACAK GİBİ...
İhaleye katılan İstanbul firması, düşük fiyat vermesine rağmen ihaleyi alamıyor!
PEKİ KİM Mİ ALIYOR? Bakanlıkta yüksek bir bürokratın hemşehrileri alıyor. YANİ TAMAMEN TESADÜF!
2-) Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nden tarafıma gönderilen mailde yolluklarla ilgili yazmış olduğum yazılardan dolayı özellikle şahsıma teşekkür ediyorlar. Ayrıca mailin bir kısmında da, banka usulüyle yollukların ödenmesine Kasım ayı içerisinde geçileceğinden söz ediliyor. Peki neden ekim ayında da geçmediler diye ayrıca belirtiyorlar. Bende buradan yetkililere soruyor ve cevabını bekliyorum.