İlaç ve gıda sanayisinde yoğun talep gören yabanmersini (maviyemiş) üretimi her geçen gün yaygınlaşıyor.
Bursa’nın Orhaneli ilçesi Göynükbelen beldesinde geçen yıl bir firma tarafından dikilen yabanmersini fidanları birinci yılında meyve verdi. Fidanlığı gezen Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, firma yetkilisi Aysan Şentürk’ten bilgi aldı.
Üzümsü meyveler grubunda yer alan ve tıbbi aromatik bir meyve özelliği taşıyan yabanmersini ile aronia meyvesini tanıtan Aysan Şentürk, araştırma geliştirme maksadıyla fidanları geçen yıl diktiklerini söyledi. Şentürk, çalışmaları şöyle özetledi: “Alternatif ürün arayışları sonucunda, uygun toprak ve iklim koşullarının olduğu 3 dekar alanda, 2012 Nisanında 10 ayrı çeşit yabanmersini ve ülkemizde ilk kez 3 çeşit mucize meyve aronia fidanı diktik. Üç yaşından sonra verimli meyve vermesini beklediğimiz yabanmersini fidanları ilk yılda meyve verdi. Yabanmersini meyvesinin kesinlikle bir pazar problemi yok. Dikilen alanda çileğe göre 10 kat daha kârlı üretim yapılacağını öngörüyoruz. Çalı formunda olan bu iki bitkinin meyvesi antioksidan içeriyor. Gerek ilaç sanayi gerekse gıda sanayisinden yoğun talep görüyor. 30 – 40 yıl boyunca ürün alınabiliyor.”
Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ise ormanlarda doğal olarak bulunan Yabanmersininin kültüre alınması ve yapılan AR-GE çalışmalarını olumlu bulduğunu söyledi. Coşkun, Orhaneli, Keles, Harmancık, Büyükorhan bölgesinde kırsal kalkınmaya yönelik bu çalışmanın faydalı olacağını dile getirdi. CİHAN