İletişim Başkanlığı'ndan yeni hizmet binası açıklaması

İletişim Başkanlığı'na hizmet binası olarak tahsisi uygun görülen binanın, bazı haber ve paylaşımlarda iddia edildiğinin aksine Başkanlığa özel olarak yeni inşa edilen ya da yüksek bedellerle kiralanan bir bina olmadığı belirtildi.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bazı medya kurumları ile dijital mecralarda, yakın bir zamanda taşınılacak yeni kamu binası hakkında dezenformasyon içerikli haber ve paylaşımlar yapıldığının gözlendiği ifade edildi. 

"Büyük ve Güçlü Türkiye" hedefine giden yolda atılan tarihi bir adım olan cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirdiği pek çok yeni kazanımdan birinin de Cumhurbaşkanlığına bağlı bir kurum olarak İletişim Başkanlığının ihdas edilmesi olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye'nin her alanda olduğu gibi ulusal ve uluslararası iletişim alanında da güçlü bir performans sergilemesi gerektiğine inanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyoner bakış açısı doğrultusunda, ülkenin kamusal iletişim stratejisini belirlemek ve yürütmek görevinin İletişim Başkanlığının uhdesine verildiği anlatıldı.

İletişimi milli çıkarlar doğrultusunda stratejik bir bakış açısıyla ele alan İletişim Başkanlığının, ülke markasının itibarını koruyacak ve yükseltecek bir anlayışla ulusal ve uluslararası boyutta çalışmalar gerçekleştirdiği aktarılan açıklamada, Başkanlığın ulusal iletişim politikasını yürütmek, devletin iletişiminin koordinasyonunu sağlamak ve söylem birliğini tesis etmek, kamu kurum ve kuruluşlarının kamusal iletişim standartlarını belirlemek, kamu diplomasisi faaliyetlerini yürütmek, millet ile devlet arasındaki iletişim akışını yönetmek, etkin ve nitelikli bir medya alanına katkı vermek amacı doğrultusunda birçok faaliyet yürüttüğü vurgulandı.

Açıklamada, "İki yılı geride bırakan İletişim Başkanlığı, mülga Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığının yerine getirdiği tüm görevleri devralmıştır. Ülkemizin köklü kurumlarından TRT’nin yanı sıra bağlı kuruluşları Basın İlan Kurumu ve Anadolu Ajansının faaliyetlerinin koordinasyonu ve denetimi de yine İletişim Başkanlığının sorumluluğuna verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Devletle millet arasında iletişim köprüsü vazifesi gören ve dünyanın en büyük ölçekli kamu iletişim platformu olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezinin (Cimer) de Başkanlık bünyesinde faaliyet yürüttüğü anlatıldı.

İletişim Başkanlığının bu görevlerinin de ötesinde ülkenin uluslararası camia nezdindeki itibarına zarar verme potansiyeline sahip pek çok konuda proaktif iletişim stratejilerinin üretilmesi, kamu diplomasisi kapsamında Türkiye'nin milli argümanlarının oluşturulması, ekonomik, siyasi, askeri ve teknolojik alanlarda artan gücünün iletişim alanına da yansıması yönünde çok kritik bir misyona sahip olduğunun altı çizilen açıklamada, diğer yandan Başkanlığın, kamu kurumları ile halk arasındaki iletişimi güçlendirmek, vatandaş ile devlet arasındaki bağı perçinleyerek fikri, önerisi, şikayeti ya da ihtiyacı olan her bir bireyin sesini ilgili kurumlara duyurabilmesine vesile olmak üzere koordinasyon sağlama görevini de üstlendiğine dikkati çekildi.

Millet adına çok kritik görevleri üstlenen İletişim Başkanlığının merkez teşkilatında 1000'e, taşra ve yurt dışı teşkilatlarında ise 500'e yakın olmak üzere toplamda 1500 çalışan ile hizmet sunduğu aktarılan açıklamada, merkez teşkilatında 8 daire başkanlığı, Türkiye'nin farklı noktalarında 18 bölge müdürlüğü ve yurt dışında 36 basın müşavirliği bulunduğu belirtildi.

"Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle"

İletişim Başkanlığının kuruluşundan bu yana, mülga Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün kiraladığı hizmet binalarında faaliyetlerini sürdürdüğü aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Mevcut binalar fiziki açıdan yetersiz olduğu gibi kira bedelleri açısından da Başkanlık bütçesine ağır bir yük getirmektedir. Bir yandan bu maddi yükün ortadan kaldırılması, bir yandan da farklı hizmet binalarında görev yapmakta olan personelin tek çatı altında toplanarak kamu kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması gereği ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda, Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle, Başkanlığın bir kamu binasında hizmet vermeyi sürdürmesine karar verilmiştir.

17 Şubat 2020 tarihinde İletişim Başkanlığına hizmet binası olarak tahsisi uygun görülen bina, ne yazık ki bazı dijital mecralarda ve haberlerde gerçek dışı yorumlarla dezenformasyon konusu yapılmıştır. Daha önce Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) aitken Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından el konularak Maliye Hazinesine devredilen bu bina, bir süreliğine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından değerlendirilmiş, sonrasında da Başkanlığımızın hizmetine verilmiştir. Dolayısıyla bu bina söz konusu haber ve paylaşımlarda iddia edildiğinin aksine İletişim Başkanlığına özel olarak yeni inşa edilen ya da yüksek bedellerle kiralanan bir bina değildir. İletişim Başkanlığını yıpratmaya yönelik art niyetli çabalar beyhude kalmaktan öteye geçemeyecektir.

Ülkemizin en genç kurumları arasında yer alan İletişim Başkanlığı yeni hizmet binası ile kamu kaynaklarını verimli kullanma hedefi doğrultusunda kira bedeli yükünden kurtulduğu gibi misyonuna uygun şekilde dinamik bir fiziki ortam ve kimliğe kavuşmuştur. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, vatandaşlarımız ile devlet kurumları arasındaki iletişimin güçlendirilmesinde, Türkiye algısının uluslararası kamuoyunda hak ettiği düzeye taşınmasında ve ülke markamızın geleceğinin inşasında üstlendiği önemli sorumlulukları yerine getirirken kamu kaynaklarının kullanımında verimliliği tesis etmek üzere azami hassasiyeti göstermekte, görevini milletimizin teveccühüne layık şekilde başarma gayretiyle, var gücüyle çalışmaya devam etmektedir."

AA