İmam hatip lisesi öğrencisi Levent Akbaba'nın TÜBİTAK Bilim Fuarı için hazırladığı 'Canların Gıdası Kur'an-ı Kerim Projesi' örtü altı seracılıkta kullanılacak.
Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ile Milli Eğitim Müdürü İsmail Kılıç, Levent Akbaba'yı ziyaret ederek gürültü kirliliğinin canlılar üzerinde bıraktığı olumsuz etkisi üzerine yapılan çalışmayla ilgili bilgi aldı. Kaymakam Bulgurlu, Kur'an-ı Kerim dinletilen bitki diğer iki bitkiye göre 3 kat daha fazla büyümesine yönelik yaptığı çalışma için öğrenci Akbaba, proje koordinatörleri okulun biyoloji öğretmenleri Feriha Taycı ile Nurhan İlhan'ı tebrik ederek projenin genişletilmesine yönelik bütün çalışmalara destek vereceklerini kaydetti.
Akbaba ile proje koordinatörleri Feriha Taycı ve Nurhan İlhan ile birlikte projeyi Kaymakam Bulgurlu'ya anlattı. Proje kapsamında ses geçirmeyen yalıtımlı üç kaba üçer adet fasulye tohumu ektiğini belirten Akbaba, birinci kapta bulunan fasulyelere bir hafta süresince dünyaca ünlü hafızlar Mustafa İsmail, Abdüssamed ve kendi sesinden Kur'an-ı Kerim okuduğunu, ikinci kaba kulakları rahatsız, sözlerinde karamsarlık ve şiddet içeren müzik sesi verdiğini, üçüncü kaptaki fasulyeye hiçbir ses vermediğini söyledi.
Akbaba, bir hafta sonra Kur'an-ı Kerim dinletilen fasulyenin boyunun 33 santime, sessiz ortamda büyüyen fasulyenin 11 santime ve kulağa rahatsızlık veren ve içinde karamsar sözler bulunan şarkılar dinletilen fasulyede ise çimlenme dahi olmadığını gözlemlenmediğini kaydetti. Akbaba, "Projemin gayesi kötü söz ve karamsarlık barındıran sözlerin canlılar üzerinde bıraktığı negatif etkiyi göstermekti. Şiddet içerikli her kötü söz sadece insanı değil, doğadaki bütün canlıları etkiliyor. Güzel söz ise insanoğlunun ruhunun gıdası olduğu gibi bitkilerinde büyüme gıdası. Bunu yaptığım deneyle tespit ettim. Kur'an-ı Kerim dinleterek dinletilen fasulye tohumu 33 santime ulaşırken, kötü söz ve karamsarlık içeren sözler dinletilen tohum çimlenmedi bile." diye konuştu.
"PROJE ÖRTÜALTI SEBZE VE MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE DE UYGULANMALI'
Kaymakam Bulgurlu, projenin orman ürünlerinin yetiştirilmesi ve örtü altı sebze üretiminde de uygulamaya geçirilmesiyle güzel sözün bitki büyümesi, sebze ve meyve oluşumundaki etkisinin daha net görme imkanı olacağını söyledi. Kötü söz ve içinde karamsarlık barındıran sözlerin insan ruhunu incittiği gibi bitkileri de incittiğini Akbaba'nın deneyinde net bir şekilde görüldüğünü anlatan Bulgurlu, şunları söyledi: "Proje çok güzel bir çalışmanın ürünü. Projenin hazırlanmasında emeği geçen öğrencimizi, öğretmenlerini ve okul Müdürü Nadir Arslan tebrik ediyorum. Deneyle güzel sözün bitki üzerinde bıraktığı güzel etkiyi hep beraber gördük. Kötü söz insanı yaraladığı gibi bitkinin yetişmesine de engel oluyor. Projenin orman ürünleri ve örtü altı meyve ve sebze üretiminde de hayata geçirilmeli. Pilot seçilen bir serada uzun süreli kontrollerle uygulama yapılmalı." CİHAN