İnternet girişimciliği revaçta!

Cevdet Yılmaz, internet girişimciliğinin kolaylaştırılacağı ve destekleneceğini bildirdi!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, internet girişimciliğinin kolaylaştırılacağı ve destekleneceği bir ekosistem oluşturulacağını bildirdi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2003 yılından bu yana Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşümü için politika ve hedeflerin belirlenmesi, bu politika ve hedeflere ulaşılması için strateji ve eylem planlarının geliştirilmesi ve uygulanması sorumluluğunu üstlendiklerini belirterek, "Bu çerçevede bilgi toplumuna dönüşüm çalışmalarında kamu kurumlarıyla farklı ekonomik ve sosyal aktörler arasında koordinasyonu sağlayarak bütün toplum kesimlerinin bu çabaya katkı vermesini ve bu dönüşüm süreciyle ortaya çıkan faydadan adil biçimde istifade etmesini gözetmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Bakan Yılmaz, 2006 yılında uygulamaya konulan Bilgi Toplumu Stratejisinin uygulamasının tamamlandığını ifade ederek, bilgi toplumunu Türkiye’nin iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmasının temel bileşeni olarak gördüklerini söyledi.

- "Bilgi teknolojileri sektörünü kaliteli istihdamda fırsat olarak görüyoruz"

Ülke olarak gelir seviyesi itibarıyla orta gelir grubu ülkeler arasında yer alınmasına rağmen kişi başına bilgi teknolojileri harcamasının düşük gelir grubu ülkelerin harcamaları seviyesinde olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:

"Üstelik harcamalarımızın dağılımı da sağlıklı bir görüntü arz etmiyor. Yazılım ve bilgi teknolojileri hizmetleri segmentlerinin ülkemizde oldukça zayıf olduğu, sektörün donanım ağırlıklı olduğu dikkati çekiyor. Halbuki bu iki alanda donanımın dört katı katma değer üretildiğini görüyoruz. Bu da hangi alanlara odaklanmamız gerektiğine işaret ediyor. Öte yandan bilgi teknolojileri sektöründe duyulan insan kaynağı ihtiyacı hızla artıyor. Bu nedenle bilgi teknolojileri sektörünü, son dönemde azalış eğilimi gösteren işsizlik oranlarının daha da aşağı çekilmesi ve kaliteli istihdam imkanlarının geliştirilmesi açısından fırsat olarak görüyoruz."

Dünyanın bilgi teknolojileri pazarından daha fazla pay alacağını, katma değerli ürün ve hizmet üretimi gerçekleştirebilen sağlıklı ve güçlü bir bilgi teknolojileri sektörünün oluşmasını sağlayacak ekosistemi geliştirmeye dönük adımlar atılacağını belirten Yılmaz, strateji ile bilgi teknolojileri sektörünü, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefi bağlamında konumlandıracaklarını kaydetti.

- Genişbant internet altyapısı geliştirilecek

İnternetin Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) gelişmiş ülkelerde ortalama yüzde 3,4; gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 2 katkı sağlarken, Türkiye’de bu oranın yüzde 0,9 seviyesinde kaldığının tahmin edildiğini anlatan Yılmaz, şunları söyledi:

"Ülkemizin tamamı sabit genişbant altyapısı tarafından kapsanmasına rağmen sabit genişbant internet erişimine sahip hanelerin oranı gelişmiş ülkelerde yüzde 70-80 dolaylarında iken ülkemizde bu oran yüzde 36. Yüksek hızlı ve kaliteli internet olanağı sunan fiber altyapının haneleri kapsama oranı açısından ise Avrupa ortalamasına yakın bir seyir izliyoruz. Mobil genişbant internet sunumuna olanak sağlayan 3G teknolojisinin nüfusu kapsama oranı yüzde 90’lar civarında. 3G abonelerinin toplam mobil aboneler içindeki payı ve mobil internet kullanıcılarının sayısı gün geçtikçe artıyor."

Stratejiyle internete erişimin dünyada temel bir hak olarak kabul edilmeye başlandığı bir dönemde Türkiye’nin genişbant altyapısını güçlendirecek çözümlere ilişkin bir çerçeve ortaya koyacağını bildiren Yılmaz, fiber altyapının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaları destekleyecek, sabit internet pazarında rekabeti daha etkin hale getirecek, daha hızlı ve kaliteli mobil internet imkanı sunacak olan 4G’ye geçiş çalışmalarını hızlandıracak yaklaşımları ortaya koyacaklarını ifade etti.

- İstihdam bilişimle artırılacak!

Ekonominin tüm sektörlerindeki bilişim uzmanı istihdamı oranları açısından diğer ülkelerin geriden takip edildiğine dikkati çeken Yılmaz, "Stratejide Türkiye’nin bilişim sektörünün ve ekonomisinin gelişimini destekleyecek, istihdamı artıracak ve daha kaliteli hale getirecek insan kaynakları ve istihdam yaklaşımları geliştirmeyi öngörüyoruz" dedi.

Bilgi toplumu stratejisinin yalnızca ekonomik değer yaratmasının yeterli olmadığına işaret eden Yılmaz, sosyal değer yaratılmasına da çok önem verdiklerini söyledi. Toplumda hala yüzde 50 civarında hiç internet kullanmamış büyük bir kitle olduğuna vurgu yapan Yılmaz, kadın-erkek, kır-kent, farklı coğrafi bölgeler, yaş grupları gibi farklı seviyelerde de ciddi erişim ve kullanım farklılıkları olduğunu kaydetti.

Yapılan çalışmaların, bilişim teknolojileri ve internet kullanımında kalitenin artırılması ve Türkçe içeriğin zenginleştirilmesi gerektiğini ortaya koyduğunu bildiren Yılmaz, bu alandaki yaklaşımların stratejide ele alınacağını, FATİH Projesinin bu anlamda önemli bir araç olduğunu belirtti.


- "Gençlerimizi, stratejinin şekillenmesine katkı vermeye davet ediyorum"

Eğitimde bilişim teknolojileri kullanımı ve Türkiye’de teknoloji üretimi fırsatları açısından çalışıldığını anımsatan Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Biz, strateji ile FATİH Projesinin kalkınma perspektifinden ve bütüncül bir bilgi toplumu dönüşümü perspektifinden nasıl zenginleştirebiliriz diye düşünüyoruz. Biz, yaklaşık 1 yıl kadar önce stratejimizin hangi çerçeveye oturması gerektiğini belirlerken bu konuya özel bir yer ayırmıştık. Bilişim teknolojilerinin yeni nesil üzerindeki etkilerini değer yargıları, yaşam pratikleri, fiziki ve psikolojik etkileri gibi unsurlar açısından anlamaya çalışmak ve stratejimizi buna göre de şekillendirmek üzere bir kurgumuz var. Ben bu vesileyle gençlerimizi stratejimizin şekillenmesinde katkı vermeye davet ediyorum. Gençlerimiz, ‘bilgitoplumustratejisi.org’ adresinden stratejiye katkı verebilirler."

- "Kişisel bilgilerin korunması ve güvenli internet hayati hale geldi"

Gerçek hayatta yaşanan bazı olumsuz durumlarla sanal ortamda da karşılaşılabileceğine dikkati çeken Yılmaz, bu açıdan bilgi güvenliği, kişisel bilgilerin korunması ve güvenli internetin özel önem taşıdığını bildirdi.

Küresel ölçekteki bilişim şirketlerinin insanların en özel, en hassas bilgilerinin kendi rızalarıyla depolandığı büyük platformlara sahip olduklarını ifade eden Yılmaz, "Üstelik teknik olarak bu bilgilerin farklı amaçlarla devletlerle ya da başka üçüncü kişilerle paylaşılabildiği, pamuk ipliğine bağlı bir zemin söz konusu. Bu bilgilerin akla hayale gelmeyecek kullanım pratikleri olabilir; kişilere, topluma, kurumlara zarar verebilecek boyutlara ulaşabilir. Şimdiden bunun üzerinde düşünmezsek gelecekte çok geç kalmış olabiliriz" diye konuştu.

-Bilişim çözümleri kent yaşamında, yeşil büyümede, sağlıkta yenilikler vaat ediyor

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hayata dair çok yeni fırsatlar sunduğunu belirten Yılmaz, bu fırsatlardan mümkün olan en üst seviyede faydalanmak istediklerini dile getirdi.

Kent yaşamını kolaylaştıracak akıllı çözümleri stratejik bir yaklaşımla ele alma niyetinde olduklarını ifade eden Yılmaz, "Bu alanda akıllı ulaşım, enerji ve su verimliliği, çevreye duyarlılık gibi konular öncelikli olacak. Kentlerimizin nüfus ve yoğunluğu gün geçtikçe artıyor. Küresel örneklerde altyapıların kurulumu ve yönetiminden başlamak üzere yaşam kalitesini bilişim çözümleriyle artıracak adımlara yönelim olduğunu görüyoruz. Bizler de bu fırsattan yararlanmak üzere strateji ve eylem planlarımızı kısa vadede hayata geçireceğiz. Bu yönelim aynı zamanda ülkemizde yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve daha kaliteli hizmet sunması açısından da önemli bir araç olacak" değerlendirmesinde bulundu.

- "e-Ticaretin önündeki zorluklar kaldırılacak"

Yeşil bilişim politikalarını, ilk defa kapsamlı biçimde bu stratejide tanımlamayı öngördüklerini belirten Yılmaz, sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması açısından da bilişim teknolojileri odaklı çözümlere verilen ağırlığı artırmayı düşündüklerini söyledi.

Bu anlamda mevcut sağlık hizmetlerinin sunum süreçlerinin etkinleştirilmesi kadar tele-tıp uygulamalarını geliştirecek adımlara da ihtiyaç olduğunu düşündüklerini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Dijital ortamda yer alan devasa bilgi yığınını bireysel, sosyal ve ekonomik değer üretiminde etkin biçimde kullanmamızın yolunu açacak büyük veri politikalarımızı ilk defa gündeme getireceğiz. Hayatımıza önümüzdeki yıllarda girecek yenilikleri yönetme niyetindeyiz.

İnternet girişimciliği özellikle gençlerin hayal dünyalarına hitap eden sınırsız bir gelişim alanı. İnternet girişimciliğinin kolaylaştırılacağı ve destekleneceği bir ekosistem oluşturulacak, e-ticaretin önündeki zorluklar kaldırılacak. e-Ticaret alanındaki sorunları ortadan kaldırarak e-Ticareti daha da canlandıracak somut öneriler geliştireceğiz. Öte yandan, bilgi toplumunun ve bilgi ekonomisinin önemli bir unsuru haline gelen internet girişimciliği konusunu çalışıyoruz. Buradaki amacımız ülkemizden uzun vadede Google, Facebook gibi lider firmalar çıkmasını sağlayacak bir ekosistem oluşturmaya dönük yaklaşımlar geliştirmek. Konuyu talep, finansman ve destekler, insan kaynağı, kültür, mevzuat, internet altyapısı gibi farklı yönleri ile ele alıyoruz."

- Kamu hizmetlerinin sunum kalitesi e-Devletle artacak!.

e-Devlet çalışmalarının da bilgi toplumu stratejisinin önemli bir ayağını oluşturmaya devam edeceğine işaret eden Yılmaz, özellikle son birkaç yılda hayata geçirilen e-Devlet projelerinin, kamu hizmetlerinden yararlanmada büyük maliyet avantajları ve kolaylıklar sağlayarak, kamu hizmetlerinin daha verimli ve nitelikli sunumuna yönelik çalışmaların odağında yer aldığını kaydetti.

Kamunun e-Dönüşümünün, kamu hizmetlerinin etkinliğini artırmak amacıyla hızlandırılarak sürdürüleceğini bildiren Yılmaz, 2013 yılında, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi Projesi, Mekansal Adres Kayıt Sisteminin Oluşturulması ve Çevrimiçi Emlak ve İnşaat İzinleri Projesi, TC Kimlik Kartı Projesi, e-Yazışma Projesi, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ve Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Projesi gibi çok sayıda e-Devlet proje ve uygulamasının ülke çapında yaygınlaştırılacağını söyledi.

e-Devlet çalışmalarında bugüne kadar takip edilen vatandaş memnuniyetini odağa alan yaklaşımı güçlendireceklerini vurgulayan Yılmaz, bu çalışmaların stratejinin hazırlanması sonrasında da Türkiye’nin bilgi tabanlı bir ekonomiye geçişi için farklı alanlarda yürütülecek program ve projelerle genişleyerek devam edeceğini kaydetti.