İstanbul Milli Eğitim Müdürü’nden Öğrencilere Liderlik Dersi

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Fatih Üniversitesi öğrencilerine liderde olması gereken özellikleri anlattı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Fatih Üniversitesi öğrencilerine liderde olması gereken özellikleri anlattı. Yıldız, “Liderde olması gereken vasıflar; diğergamlık, şefkat, merhamettir. Öğretmen öğretmenlik fonksiyonunda bu özelliklere sahip olduğu takdirde çocuklarımızı okullardan mezun ettiğimizde ülkeye büyük bir katkımız olacaktır.” dedi.



Okulun hayata yön vermede rolü, öğrenci-öğretmen-veli diyalogu, eğitimcilerde olması gereken lider kriterleri, ‘Eğitim Yönetiminde Liderlik Arayışları ve Çözüm Önerileri’ başlıklı çalıştayda ele alındı. Fatih Üniversitesi ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Beylikdüzü, Arnavutköy, Büyükçekmece ve Esenyurt milli eğitim müdürlükleri tarafından tertip edilen çalıştay öğrencilerden büyük ilgi gördü.



Fatih Üniversitesi Büyükçekmece Kampüsü’nde yapılan çalıştayda söz alan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’den alıntı yaparak, “Kendileri ‘liderlik çok mühim bir şey değil’ demişti, gülmüştük ancak akıl yürütmeye sebep oldu. Liderde olması gereken vasıflar; diğergamlık, şefkat, merhamettir. Öğretmen öğretmenlik fonksiyonunda bu özelliklere sahip olduğu takdirde çocuklarımızı okullardan mezun ettiğimizde ülkeye büyük bir katkımız olacaktır.” ifadelerini kullandı.



Okuldaki liderlerin sadece atamayla gelmesinin eksileri olduğunu vurgulayan Fatih Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Celal Gülşen ise “Atama insana liderde olması gereken kriterleri sunmayabilir. Okulun hâkimiyetini baskı, şiddet ve söndürmeden ziyade merhamet, adalet ve iktisatlaşma temin edecektir.” dedi.



Eğitimde köklü değişikliklerin yapılması gerektiğini belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Gücin de şunları kaydetti:

“Ülkemizde eğitim alanında eksikliklerin giderilmesi, yanlışların gideribilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Dünyada eğitim alanında liderler var ancak Türkiye tarihinde böyle bir isim maalesef yok, en uzun soluklu Milli Eğitim Bakanı bile hayallerini ifade edemeden seçimlere maruz kalıyor.”

Çalıştayda altı ayrı başlıkta; Eğitim yöneticisi nasıl olmalı, eğitim yönetiminde liderlik sorunları, okul yönetiminde liderlik ve denetim, okul müdürünün bir günü nasıl olmalı, eğitim kurumu yöneticileri nasıl atanmalı, okul kültürü oluşturmada yol arayışları konuları akademisyenler, lisansüstü öğrencileri, çevre okullarının yöneticilerince masaya yatırıldı. Yapılan çalışmanın ardından ortaya çıkan bilgiler ışığında bir rapor hazırlanacak.

CİHAN