İŞTE O OYUN

Aykut Onur KALAYCI

İŞTE O OYUN

GLOBAL TEMİNAT VURGUNU (GİRİŞ)

UYUTMAYACAĞIM SİZİ GLOBAL VURGUNCULAR!

Evet..! Yanlış okumadınız giriş diyorum. Yani aynı kalın kitaplarda, ansiklopedilerde olduğu gibi. 'Giriş' diyorum çünkü yazacaklarım en az o kalın kitaplardaki, ansiklopedilerde olduğu gibi uzun olacak! Uzun olacak çünkü vurgun büyük, uzun olacak çünkü yazacağım şeyler yenilir yutulur şeyler değil, affedilecek şeyler değil. Kalın olacak yazılarım çünkü yazacağım kişiler, şirketler kalın. Sözde kamuoyuna mal olmuş, sözde vatanını, milletini seven şirketler bunlar. Hiç es geçmeyeceğim, hiç korkmayacağım yazarken, tıpkı hiç korkmadığım gibi. Yazarken hep bana gösterdiğiniz desteğinizi, güveninizi isteyeceğim başka bir şey değil! Peki, nedir bu hassas konu? Ya da nedir bu büyük vurgun dosyasının içeriği. Giriş dedik ya girişi yapalım o zaman.

Vurgunun adı akaryakıtta global teminat vurgunu. Hani 18 Ağustos 2015 günü yazdığım o müthiş vurgunun detayları.. 

HATIRLAYALIM MI O YAZIYI

Dilerseniz sizleri 18 Ağustos 2015 tarihine götürüp nedir bu vurgun, nasıl yapılır, neler yazmışım o tarihte hatırlatayım. Buyurun seri vurgun dosyamızın giriş yazısına...

"Gümrük'te Ali Cengiz Oyunları hiç bitmez. Ya da biri bitse bir diğeri hemen uygulamaya konulur. İşte! Şimdi oynananın adı da 'Petrol Ürünlerinde Global Teminat Oyunu'  Peki! Bu oyun karşısında devlet ne yapmıştır? Girelim hemen konuya.

Petrol ürünlerinde global teminat oyununun bazı gümrüklere sıçraması üzerine, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu harekete geçti. Konu bir hayli detaylı olunca bu işin perde arkasını aralamak üzere tam iki müfettiş görevlendirildi. Olayı araştıran müfettişler bir ay süren çalışmaları sonucunda, Körfez Petrokimya Gümrük Müdürlüğü'nce 1441140000000148 nolu global teminat numarası ile 30.09.2014 tarihinde işlenen 854127 teminat numaralı, 20.000.000.tl lik, 16.12.2014 tarihinde ise 854526 teminat numaralı 80.000.000.tl lik işler tüm dosyalarda yapılan aramalara rağmen dosyalarda bulunamamış. Peki! Bulunamayan, yani işin özü nedir? Kısacası sevgili okurlar, ya da iddiaya göre diyelim. 3250570284 vergi numaralı Ege-oil Akaryakıt Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi adına teminat mektupları kuş olup kanatlanmış.

DURUN DAHA BİTMEDİ…

Yok, yok acele etmeyin. Anlatacaklarım daha bitmedi. Relaks lütfen. Yine aynı firmanın Doğu Marmara Bölge Müdürlüğü'nde yapılan araştırmada ise, Samsun Gümrük Müdürlüğü’nce 1455010000000006 global  teminat numaralı 227.500.000 tl'lik  teminat olduğu ve toplam  337.500.000 tl   olmayan sanal hayali veri girilmiş. Bu teminatla Samsun ve İzmir’den yüklü miktarda ithalat yapıldığı iddialar arasında... Bana gelen yoğun bilgiler bu yönde. Ayrıca Doğu Marmara Bölge Müdürlüğü’nce Körfez Petrokimya Gümrük Müdürlüğü’ne verilen teminatların doğru bir şekilde girilip girilmediğini BİLGE sisteminde taranması neticesinde, bazı firmaların teminat eksiği tespit edildiği bununda yaklaşık 100 MİLYON TL olduğu açığa çıkar.

DERİNE İNİLDİKÇE BATAKLIK ORTAYA ÇIKAR

Hepsi bu mu? Hayır! Sevgili okurlarım. Yukarıda da dedim ya ülkemizi yıpratan, yoran, canımızı acıtan sadece terör olayları değil! İşte bu anlattıklarım da en az o musibet kadar tehlikeli. Devam edelim. Müfettişler konuyu derinlemesine soruşturdukça ortaya tam bir bataklık çıkar. Körfez Petrokimya Müdürlüğü'nün ortaya çıkardığı AS GOLD-OİL Akaryakıt Dağıtım Sanayi A.Ş'nin,  v.n.086 049 2194 firması adına işlem gören 05.08.2015 tarih ve ım 013705 sayılı serbest dolaşıma giriş beyannamesindeki global teminatın bilge sistemine giriş işlemlerinin Çeşme Gümrük Müdürlüğü’nden yapıldığı anlaşılır. Çeşme Gümrüğü’nde görevli muayene memurunun şifresi ile 05.08.2015 tarihinde teminatlarda sıfır atılarak yükseltilen girişlerin olduğu örneğin softoil firması adına 50.000 den 50.000.000 TL yapılmış global teminat girişi olduğu müfettişlerin gözüne kapı gibi çarpar.  Bu işlerin beyanname tescili ile aynı gün organize bir şekilde yapıldığı, toplam 10.000.000-TL olarak serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil edildiği, daha sonra girişi yapılan teminatın kullanılmasını müteakip 07.08.2015 tarihinde teminat girişini yapan müdürlükçe mezkûr teminat işlemine bloke konulduğu bilgisine ulaşılır.

İTHALAT İŞLEMİ DURDURULUR

Bilge sisteminde 10.000.000.TL olarak girişi yapılan global teminatın kullanılabilir miktarın 10.000 TL kaldığı kayıtlıdır. Körfez Petrokimya Müdürlüğü'nce tespit yapılması üzerine teslim aşamasına gelmiş petrol içeriği 947 ton eşyanın, teslimi yapılmayan 835 tonluk kısım için ithalat işlemleri durdurulmuştur. Nasıl vurgun değil mi? Doğruysa inanın şeytanın bile aklına gelmez bu işler.

Sizlere elimdeki bilgi ve belgelerin ışığında global teminatla gümrüklerdeki vurgunu açıklamaya çalıştım. Bu konu daha çok su götürür benden söylemesi. Bu teminat olayını ortaya çıkaran Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü çalışanları da ayrıca yürekten kutlarım. Namusunuz, şerefiniz ve onurunuzla bundan sonra da nice olayları ortaya çıkaracağınızdan en ufak bir kuşkumun olmadığını belirtirim.

DİP NOT: Şimdi bu işlerde muayene memurları hemen savunmaya geçecekler. “Şifremizi çaldılar” diye hatta “ben yurt dışına gitmiştim şifremi çaldılar” bile diyeceklerdir. Birde gümrüklerde yancılar var; bu yancılar muayene memurlarının yanında dolaşırlar sakın ola bu teminatları yükseltmiş olmasınlar?"

- YAZARDAN SON DAKİKA FLAŞ NOT -

GÜMRÜK BAŞMÜFETTİŞLERİ, HANGİ BÖLGE MÜDÜRLERİ’NİN GÖREVDEN ALINMASINI BAKANLIĞA TEKLİF ETMİŞLERDİR?

BEKLEYİN!..

 

-YAZARIN NOTU-

Merak etmeyin fazla bekletmeyeceğim sizi. Kısa süre sonra, dosya üzerinden yine bendeniz Aykut Onur Kalaycı'nın kaleminden bu müthiş vurgunu okuyacaksınız.

İşte O Vurgun'un Soruşturma Raporundan İlk Sayfalar…