-İŞTE O RAPOR İŞTE O YENİ YÖNTEMLER-
HAYALİ İHRACATIN RÖNTGENİ ÇEKİLDİ!
Bitmedi gitti... Yıllardır devleti soymaktan bıkmadılar, usanmadılar. Devlet önlem aldı, onlar çaresini buldu. Yöntem üzerine yöntem geliştirdiler. Bazen kumaş ihraç ediyoruz dediler kumaş parçası ihraç ettiler, bazen de süt tozu diyerek kireci yurt dışına gönderip devletin kasasından milyonlarca lira haksız KDV'yi cebe indirdiler. Bazılarınız hatırlar, ilk hayali ihracat olayı, Marmaris Güllük Limanı'nda ortaya çıkarılmıştı.. Yıl yanılmıyorsam 1985'ti. Yurt dışına terlik gönderiyoruz diye konteynırların içerisine deri parçaları doldurmuşlardı. Yıl o yıl hiç durmadı bu soygun yöntemi Türkiye'de...
İşte sizlere bir müfettiş raporu...
Bakan adına Gümrükler Genel Müdür Vekili Mustafa Gümüş tarafından imzalı. Gümrük ve Ticaret Müfettişi Sezai Kaya tarafından hazırlanmış. 05.01.2017 tarihli raporun başlığı 'Hayali İhracat Yöntemleri ve Bunların Engellenmesi Karşı Görüş ve Öneriler' Rapor, Türkiye'deki bütün bölge müdürlüklerine gönderilmiş. Bakan adına raporu imzalayan Mustafa Gümüş, rapor doğrultusunda bütün bölge müdürlüklerini uyarıp konu hakkında hassas olunmasını istiyor. Yıl 2017 hayali ihracatçı hala aynı yöntemle devleti soymaya kalkıyor, devlet birimlerini uyarmaya devam ediyor…
Devam edelim rapora.. Ambarlı, Erenköy, diğer gümrük müdürlüklerinde yürütülen teftiş ve incelemeler sonucunda yeni hayali ihracat yöntemleri şöyle açıklanıyor:
- KAYIT DIŞI KARGO, BAVUL TİCARETİ KAPSAMI MALLARA İHRACAT BEYANNAMESİ AÇILMASI...
Bu yöntemle kargo veya nakliye şirketlerine taşınmak üzere getirilen kayıt dışı faturasız malların kayıt altına alınarak ihraç edilmesi. Kayıt dışında üretilmiş eşyaları alan yabancı kişilerin eşyaları ülkelerine, yanlarında götürmediği eşyaların genellikle yabancı kişiyi Türkiye'ye getiren veya mal alım sürecinde aracılık yapan kişiler ile anlaşmalı nakliyelere, kargoculara alıcıların adresine teslim edilmek üzere bırakıldığı, bu nakliye, kargo firmaları ile anlaşmalı olan firmalar tarafından da bu eşyalara alt faturalar ayarlanmak suretiyle ihracat beyannamesi açıldığı, bazı durumlarda alt faturaların kıymetinin yükseltilmesi suretiyle yüklenilen KDV'nin de arttırıldığı anlaşılmıştır.
- İHRACAT KIYMETİNİN YÜKSEK GÖSTERİLMESİ
Bu yöntemle ihracat beyannamesi kapsamı eşyaların kıymetlerinin gerçekte olduğundan yüksek gösterilmesi suretiyle KDV daha fazla alınması söz konusudur. Örneğin, müfetişliğimizce yürütülen bir soruşturma kapsamında Türkiye'de yaklaşık 500.000 bin Euro beyan edilen bir dorse içeriği tekstil ürününün Ukrayna'da yaklaşık 27 bin Euro beyan edildiği anlaşılmıştır.
GÜMRÜK SAHASINDA BAŞKASINA AİT MALLAR İÇİN İHRACAT BEYANNAMESİ AÇILMASI
G 2015-248 sayılı iş kapsamında yürütülen soruşturmada;
PVC, profil cinsi eşyalar için gerçeğe aykırı bir şekilde düzenlenen hayali ihracat beyannameleri için aynı günlerde gümrük sahasında bulunan ve genellikle mavi hat sahibi büyük sanayici firmalara ait aynı cins eşyalar yüklü araçların muayene memurlarına gösterildiği. Gerçekte olmadığı değerlendirilen bu eşyaların yurt dışı edilmiş gibi gösterilmesi için zaten çıkış gümrüğüne sevk edilmek üzere anlaşmalı taşıyıcıya teslim edilmiş olan ve yine genellikle mavi hat sahibi başka firmalara ait eşyaların kullanıldığı tespit edilmiştir.
- MİKTAR ÜZERİNDE OYNAMALAR YAPILMASI
Özellikle preslenmek üzere çuvallara konulan tekstil ürünlerinin miktarının gerçekte olduğundan yüksek gösterildiği durumların varlığı müşahede edilmiştir. Bu tür durumlarda ihraç edilen ürünlerin miktarları üzerinde oynama yapılarak daha fazla KDV alınabilmesidir. Miktar oynaması dâhilde işleme kapsamında ihracatlarda yapıldığında işlenmek ve daha sonra ihraç edilmek üzere getirilen ham madenin Türkiye'de bırakılması sonucu ortaya çıkarılmıştır.
- KIRMIZI HAT MUAYENE KRİTERİNE DÜŞEN EŞYA İÇİN YENİ BİR İHRACAT BEYANNAMESİ DÜZENLENMESİ
İhraç edilecek eşya için düzenlenen beyanname, kırmızı hat muayene kriterine düştüğünde o beyannamenin muayene memuruna götürülmediği, söz konusu beyannamenin sistem üzerinde kapanmamış statüde bırakıldığı, bunun yerine yeni bir ihracat beyannamesi düzenlenerek bu beyannamenin sarı/beyaz hatta düşmesi halinde işlemlerinin devam ettirildiği ve bu sayede miktar, cins kıymet yönleriyle beyana aykırı eşyaların yurt dışı edildiği sistem üzerinde açık kalması nedeniyle çok sayıda beyannamenin soruşturmaya yansıdığı müşahede edilmiştir.
- İHRACAT BEYANNAMESİNDEKİ EŞYADAN FARKLI BİR EŞYANIN YURT DIŞI EDİLMESİ
Bu hayali ihracat yönteminde, Türkiye'den NCTS programına dâhil olan ülkelere yapılan ihracatlarda transit refakat belgesinin Kapıkule veya İpsala gibi çıkış kapılarında sonlandırıldığı, Bulgaristan ve Yunanistan'da yeni bir transit refakat belgesi açılarak ithalatçı ülkeye kadar eşya bu belgenin eşlik ettiği durumlar söz konusudur. Bu sayede ihracat beyannamesindeki eşyadan farklı bir eşya yurt dışı edilmekte ve ithalatçı ülkede sorun yaşanmaması için eşyaya uygun transit refakat belgesi düzenlenmektedir. Bunun sonucunda da ithalatçı ülke Türkiye'deki ilk kayıtları görememektedir.
-MAHSUBEN KDV İADESİ YÖNTEMİNİN İSTİSMARI
Bu bir hayali ihracat yöntemi olmamakla beraber gerek bu söz konusu raporda bahsedilen yöntemler gerekse de başka yöntemler uygulanarak ihraç edilmiş gibi gösterilen eşyanın KDV iadesi alabilmek için mahsup yönteminin istismar edildiği müşahede edilmiştir. Gerek yürütülen inceleme ve soruşturmalarda, gerekse bu kapsamda yapılan ihbarlarda pvc profil ihraç eden cep telefonu ithal eden gerçek veya tüzel kişilerin olduğu, ithal edilen cep telefonlarının mülkiyetinin aslında bu ithalatçılara ait olmadığı, mahsuben iade hakkı elde eden hayali ihracatçıların üzerinden cep telefonu ithal edildiği, söz konusu ithalatçıların cep telefonlarını bazen doğrudan Dubai'den aldığı, bazen de geçici depolama yerinde devir aldığı, aslında bu devir alma işleminin usulen yapıldığı cep telefonlarının gerçek sahibinin başka kişiler olduğu anlaşılmıştır. Başka bir şekilde ifade edilecek olursa hayali ihracat vasıtası ile kanunun hilafına elde edilen iade hakkı tutarları, ithalatta hesaplanan vergilere mahsup edilerek sistem istismar edilmektedir.
Evet, sevgili okurlarım o raporun özeti aynı böyle. Anlayacağınız hayali ihracatçı kaçıyor, devlet kovalıyor. Bu kovalamacanın sonu da henüz ufukta görünmüyor.
- YAZARIN NOTU -
Bir iddia ise, artık menşei saptırmasının İstanbul’da değil, TEKİRDAĞ’da yapıldığı yönünde..
Buradan yetkililere duyurulur!