Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 11.ci kez düzenlenen Türkçe Olimpiyatı’nın Şiir Finali’nde jüri üyesi olan Bedirhan Gökçe, İskender Pala, Mustafa Demirci, Mehmet Akbay, Ertuğrul Erkişi, Cemal Safi, Ali Fuat Bilkan, Mustafa Firengiz ve Haluk Şükrü Akalın öğrencilere başarılar diledi. Juri, Türkçe'nin sevgi dili olduğunu belirterek, dünya çocuklarından şiir dinleyecek olmanın çok güzel bir duygu olduğunu dikkat çekti.
Ankara Arena Stadyumu'nda yapılan final gecesinde düşüncelerini dile getiren usta edebiyatçı Cemal Safi, "Benim için çok büyük bir olay. Çok muhteşem bir olay. Türk diline, Türk edebiyatına muhteşem bir hizmet. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum." cümlelerini kullanarak düşüncelerini dile getirdi.
Yazar İskender Pala çok güzel şeyler yaşayacağını ümit ederek geldiğini söyleyerek, "Türkçe adına böyle bir geceyi düzenlemek, şiir adına ve gönül dilini konuşmak adına benim için çok önemli. Ömrünün yarısı şiirle ve Türkçe ile geçmiş biri olarak böyle günleri görmek insana mutluluk veriyor. Dünyanın her yerindeki gençlerimizin Türkçe’yi bayraklaştıran ve şiir okuyan dillerinin aslında bizim gönül dilimiz olduğunu söylemek gerekiyor. Türkçe’nin dünyanın her yerinde konuşulduğu günleri inşallah hep beraber görürüz." ifadelerini kullandı.
"TÜRKÇE BU HIZLA DEVAM EDERSE BU DÜNYA İKİNCİ DİL OLARAK SEVGİ DİLİNİ SEÇECEK"
Kral Medya Grubu Genel Koordinatörü Mehmet Akbay'da (Gezegen Mehmet) dünyada yaşayan herkesin 2 dili olmasını istediğini belirtti. Akbay, "Bir kendi dili, bir ortak dil. Ve şuan görünen bir şey var ortada, Türkçe sevgi dili diyoruz. Türkçe bu hızla devam ederse bu dünya ikinci dil olarak sevgi dilini seçecek. Şu an dünyada bunun bir benzeri yok. Çok heyecanlı. Kamerun’dan gelen bir çocuğumuzun benimle anlaşabilmesi, aynı dili konuşması muhteşem bir olay. Çok heyecanlı." diyerek duygularını paylaştı.
"TÜRKÇE, SEVGİ DİLİ OLUYOR"
Sanatçı Ertuğrul Erkişi Türkçe Olimpiyatları’nın büyük bir gönül hareketi olduğunu aktararak, "Dünyanın her bir yanındaki çocuklar, onun aileleri birer kardeş olmuş vaziyette ve Türkçe ile anlaşıyorlar. Bu çok güzel bir şey. Şarkı finalinde Tanzanyalı ve Romanyalı gençleri izledim. Aralarında Türkçe konuşuyorlardı. Bu beni çok mutlu etti. Türkçe gerçekten her sene yetiştirdiği binlerce genç ile bir sevgi dili oluyor." yorumunu yaptı.
"ONLARI DİNLEMEK BENİM İÇİN ÇOK ANLAMLI"
Sanatçı Mustafa Demirci de şiirin çok sevdiği edebiyat dillerinden biri olduğunu kaydederek, "Bunu çok farklı ülkelerden seçilip gelmiş ve Türkçemizi bizim dilimizle sunacak olan pırıl pırıl gençlerden dinlemek benim için çok anlamlı olacak. En çok sevindiğim ise şiir okuyacak kadar güzellikte Türkçe’yi onlara öğretebilme başarısını gösteren hizmet sevdalısı insanların var olmasıdır." şeklinde konuştu.
"ŞİİRİN EKİLDİĞİ YERDE KÖTÜLÜK BİTMEZ, TÜRKÇE SEVGİNİN DİLİ"
Şair Bedirhan Gökçe şiirin yarışıyor olmasının kendisini mutlu ettiğini söyledi. Türkiye’deki televizyon programlarını eleştiren Gökçe, şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye’de de televizyonlara baktığınızda şarkı yarışması, türkü yarışması, dans yarışması gibi her tür yarışma var ama şiir yarışması yok. Türkiye’deki şiir severlerden bana hep böyle istekler gelirdi. ‘Niçin şiir yarışması yapılmıyor?’ Türkiye’de ne yazık ki iyiler değil güzeller önde. Bundan dolayı da iyilerin farkına vararak Türkçe’yi yarıştırmak hele ki yabancı dillerde yarıştırmak şiir adına, Türkçe adına, şahsım adına çok onur verici. Şiirin ekildiği yerde kötülük bitmez. Şiir sevginin dilidir. Zaten buradaki sloganda da Türkçe sevginin dili. Dilerim bu dil dünyayı sarar. Ve bugün dünyayı kasıp kavurarak birbirine dar eden babaların bu çocukları, yarın dünyayı birbirlerine geniş kılarlar."
CİHAN