KAÇAK AKARYAKITIN MÜDÜR-MEMUR AYAĞI

Aykut Onur KALAYCI

KAÇAK AKARYAKIT’IN MÜDÜR - MEMUR AYAĞI

MEMUR YETER 'YETER' DEMEMİŞ!

Unutmayalım, unutturmayalım kaçak akaryakıt soruşturmasına kaldığımız yerden devam edelim. Sevgili okurlarım, bundan önceki yazılarımda global teminat vurgunuyla devletin kasasını sömürdüğü iddia edilen şirketler ve o şirketlerin neler yaptıklarını anlatmıştım size. Akıl almaz Ali Cengiz oyunları ve konuya hâkim siz okuyucularımdan da gelen bilgiler ışığında, büyük vurgunu en ince detayına kadar gözler önüne sermiştim. Ne düşündüğünüzü biliyorum. Diyorsunuz ki; 'Adı geçen şirketlerin yöneticileri yalnız mı yapmış bu işleri?  Yok mu bunun devlet ayağı, müdürü, amiri, memuru.’ Olmaz mı? Hadi başlayalım o zaman.

O NOTU BİR AÇALIM..

Geçen yazılarımın altında yazar notlarında sizlerinde dikkatini çeken bir paylaşımım vardı. Diyordum ki o notların birinde akaryakıt kaçakçılığı soruşturmasında, Erenköy Gümrük Müdürlüğü ve Deri Serbest Gümrük Müdürlüğü’nün de adı geçiyor. Notumuza sadık kalıp müfettişlerin belgelerinden irdeleyelim konuyu. ' 03.04.8.2015 tarihinde bir ihbarcı tarafından (ismi müfettişliklerimizde saklıdır) EGE OİL, MY GAZ ve AS GOLD OİL firmaları adına global teminat sistemine tanıtılan teminatlarda usulsüzlük yapıldığını ve bazı memurların para karşılığında muhasebe şifrelerini verdiklerini duyduğunu, bu bilgileri de aynı gün bölge müdürü Musa Aydemir'e ilettiğini, Musa Aydemir’in aynı gün kendisini yanına çağırarak, bu firmalar tarafından Körfez Petro Kimya Bölge Müdürlüğü’ne verilen herhangi bir teminat dosyalarının bulunmadığını söyleyerek vermiş olduğu bilgiden emin olup olmadığını sorduğunu, kendisinin de yeniden yaptığı araştırma sonucunda AS GOLD OİL firmasına ait teminat mektubunun global teminat sistemine, Çeşme Gümrük Müdürlüğü'nden tanıtıldığını, MY GAZ firmasına ait teminat mektubunun, Erenköy Gümrük Müdürlüğü tarafından sistemine tanıtıldığını, EGE OİL firmasının ise teminat mektubu ibraz etmeyip sistem üzerinde bu firma adına sanal teminat yatırıldığını ve bu firmaların vergi numaralarını da içerir bilgileri temin ettikten sonra aynı gün içerisinde Bölge Müdürü Musa Aydemir'e bu bilgileri ilettiğini beyan ettiği anlaşılmıştır'. Yani iddialar doğruysa memura bak amire bak demez mi insan? İnsanın nutku tutuluyor, okudukça yutkunamıyor. Yazık doğruysa çok yazık!

SAHTE VE SANAL TEMİNATLAR..

Buyurun sevgili okurlar, buyurun.. Devam ediyoruz...

'04.08.2015 tarihinde inceleme ve soruşturmamıza konu bakanlık makamı onayına mesnet teşkil eden Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü’nün Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü'ne yönelik 9652406/04.08.2015 sayı ve günlü yazısı ile 2014 yılının Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında global teminat sistemine tanıtılan teminat mektuplarının, Körfez Petro Kimya Gümrük Müdürlüğü'nce sorgulanması esnasında, EGE OİL Akaryakıt Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş firması adına global teminat sistemine tanıtılan teminatların sahte veya sanal olduğunun ortaya çıktığının belirtildiği görülmüştür.

SİSTEME GİRMEK BU KADAR KOLAY MI?

Sevgili okurlar, yazımın bu bölümünde daha önceki yazılarımda da eleştirdiğim gümrükte uygulanan 'Bilge Sistemi' ile bölümü anlatacağım. Yani bir memurun inisiyatifine kalmış ele geçirdiğinizde ülkeyi soyup soğana çevirebileceğiniz sistemden. Akaryakıt Kaçakçılığı soruşturmasında müfettişlerin elde ettiği bilgiler ve yorumlar aynen şöyle:

BİNLERCE FİRMA DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE..

'Gümrük memurlarının bilge sisteminde yapmış oldukları şifreleri, 45 günlük şifreler içerisinde güncellemeleri gerektiği; bu süre içerisinde güncellememeleri durumunda eski şifreleri ile bilge sistemi üzerinde işlem yapamayacakları; gümrük memuru Yeter Birkan adına tanımlı bulunan iki teminat girişinin 30.09.2014 tarihinde yapıldığı; ikinci teminat girişinin ise 16.12.2014 tarihinde yapıldığı; ilk işlem ile ikinci işlemin yapıldığı tarihler arasında tam 77 gün bulunduğu; bu durum karşısında Gümrük Memuru Yeter Birkan'ın bilge sisteminde 30.09.2014 ve 16.12.2014 tarihlerinde kullanmış olduğu şifrelerin birbirinden farklı şifreler olması gerektiği hususları göz önünde bulundurulduğunda usulsüz işlemlerin yapıldığı 30.09.2014 ve 16.12.2014 tarihlerinde kullanmış olduğu birbirinden farklı şifrelerin aynı kişilerce iki kez çalınmasının olağan kabul edilemeyeceği; Diğer yandan global teminat sistemi üzerinde firmalar adına teminat tanıtma yetkisine sahip muhasebe şifresinin çalınma sureti ile kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda ise çok rahatlıkla bu kötü niyetli kişiler tarafından akaryakıt sektöründe ÖTV Kanunu’na ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan eşyaların ithalatını yapan binlerce firma olduğu düşünüldüğünde bu muhasebe şifresiyle usulsüz akaryakıt ithalatı yapmak isteyen başka firmalar adına da sistemde birçok sanal veya hayali teminat mektupları oluşturulacağı ya da EGE OİL firması adına sistem üzerinde 100.000.000 TL daha fazla miktarda usulsüz teminat oluşturulabileceği mümkün iken, sistem üzerinde sadece EGE OİL firması ile ilgili olarak 30.09.2014 tarihinde 20.000.000 TL 16.12.2014 tarihinden 80.000.000 TL değerinde sanal teminat oluşturulduğu…'

MEMURA BAK HİZAYA GEL

Bir ara.... Soruşturma evrakları içerisinde önemli bir isim de ya da adı sıkça geçen bir kişide gümrük memuru Yeter Birkan. Yeter demeden işlere devam ettiği gözüken Yeter Birkan hakkında bakalım müfettişlerin tespitleri neler? Devam ediyoruz kaldığımız yerden:

'Hususları dikkate alındığında; Gümrük Memuru Yeter Birkan'ın adına tanımlı  bulunan muhasebe şifresinin EGE OİL firmasının yetkililerine sistem üzerinde belirli tutarda usulsüz teminat yaratılması için bilerek ve isteyerek kullanılmasına göz yumduğu, sanal teminatların usulsüz teminat girişlerinden Gümrük Memuru Yeter Birkan'ın bilgisinin olmadığı ya da şifresinin çalınarak mezkur işlemlerin gerçekleştirildiği izlenimini yaratmak amacı ile bu işlemlerin Yeter Birkan'ın görevli olduğu Körfez Petrokimya Gümrük Müdürlüğü dışında başka bir gümrük idaresinin (İstanbul Deri Serbest Gümrük Müdürlüğü) veri giriş salonunda bulunan bir bilgisayardan gerçekleştirildiği, EGE OİL Akaryakıt Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının ÖTV kanununa ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan motorin cinsi eşyaların ithalat işlemlerinin, Gümrük Memuru Yeter Birkan adına tanımlı bulunan muhasebe şifresi ile global teminat sistemi üzerinde sanal bir şekilde oluşturulan toplam 100.000.000 TL teminatın kullanılması nedeni ile sahte teminatlarla yasal görünümlü olarak ithal edilen akaryakıtın iç piyasada satışı üzerinden tahsil edilen ÖTV ve bu ÖTV'ye bağlı KDV'nin ilgili vergi dairelerine ödenmek yerine, haksız gelir elde etmek/yolsuzluk yapmak temel amacı çerçevesinde kurgulanan, planlı ve organize bir şekilde oluşturulan ve örgütlü bir biçimde faaliyet gösterdiği anlaşılan EGE OİL Akaryakıt Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının iddianamelere konu gümrük kaçakçılığı suçuna iştirak ettiği sonuç ve kanaatine varılmıştır'

NE DİYEYİM NE SÖYLEYEYİM...

Sevgili okurlarım, kaçak akaryakıt dosyasını okudukça inanın sıkılıyorum. Kendi kendime konuşmaya başlıyorum. Nasıl olur diyorum çeteleşmiş akaryakıt firmaları, şifresini daha doğrusu onurunu-haysiyetini sattığı iddia edilen devlet görevlileri ve tüm bunlar yaşanırken hiç bir şeyden haberi olmayan kocaaaaa gümrüğün yetkilileri... Ne diyeyim ne söyleyeyim. Neyse soruşturmanın başka bir sansasyonel bölümünde görüşmek üzere.. 

 - YAZAR NOTU -

KAHRAMAN MURAT’IN DÖNEMİNDE, MERSİN’DE GLOBAL TEMİNAT (SANAL TEMİNAT) VURGUNU YAPILDI MI?

BEKLEYİN!