Suriye'den Türkiye'ye yapılan akaryakıt kaçakçılığı, geçen hafta jandarmanın Hatay'ın Tanışma Köyü'ne yaptığı, baskınla ortaya çıkmıştı. Baskında, kaçak mazotları depolayan ev sahibi, binayı ateşe verince 9 kişi hayatını kaybetmişti..
SINIRDA MAZOT KAÇAKÇILIĞI
Reuters Haber Ajansı da dün, Suriye'de üretilen mazotun Türkiye'ye nasıl getirildiğini kare kare görüntüledi. Kerkük'ten gelen ve Suriye'nin Deir ez-Zur kentinden geçen ham petrol boru hattını delen muhalif güçler, çaldıkları petrolü çölde kurulan mini rafine tesislerine varili 13-50 dolar arasında bir fiyattan satıyor.
BORU HATTI DELİNİYOR!..
Burada ilkel şartlarda kurulan merdivenaltı rafinerilerde, altına ateş yakılan tanklara konularak kaynatılan petrolden normal benzin, dizel yakıt ve uçak yakıtı olan kerosen imal ediliyor. Yakılan ateşin ardından deponun üstü kapatılarak, içerisine sadece bir boru yerleştiriliyor
Ham petrol kaynama noktasına erişince bu borudan önce tüplerde kullanılan gaz çıkıyor. Ardından da kerosen.
RAFİNE EDİLİYOR
Kerosenden sonra benzin ve hemen ardından da dizel benzin çıkarılıyor. Son olarak da makine yağı ve deponun altında kalan zift çıkarılıyor. Benzin ve dizel akaryakıtlar daha sonra 100'er litrelik plastik varillere yüklenerek kamyonetlerle kentine getirilerek Türkiye sınırındaki Asi nehri kıyısına taşınıyor.
VARİLLENİP YOLLANIYOR
Burada variller suyun içinde birbirlerine bağlanarak yan yana istifleniyor. Ardından da nehirden karşıdan karşıya geçmek için kurulan düzenek sayesinde Türk tarafına taşınıyor. Türkiye'ye sokulan benzin litresi 2 buçuk ile 3 TL arasında satılıyor. Dizel benzin Hatay'da ise ortalama 4.09 TL'den satışa sunuluyor.
HASTA ÇOCUKLARA İLAÇ YARDIMI
Asi nehri, aynı zamanda Suriye'dekilere ilaç ve gıda yardımı götürülmesine de olanak sağlıyor. Anadolu Ajansı da önceki gün Hayrat İnsani Yardım Derneği'nin Suriyeli çocuklar için temin ettiği 4 bin kutu ilacı Asi nehri üzerinden Suriye tarafına ulaştırmasını görüntülemişti.
3 milyar varil rezervli Suriye'de, yıllık üretim kapasitesi 121 milyon varil petrol. Türkiye'de normalde bir varil 103 dolar iken, Suriye'de 13 ile 50 dolar arasında satılıyor.