Kahramanmaraşta Üretilen Keklikler Türkiye Genelinde Doğaya Salınıyor

Anadolu türkülerine ilham kaynağı olan kınalı keklikler, Kahramanmaraş’taki Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün Kapıçam Kınalı Keklik Üretim Merkezi'nde çoğaltıldıktan sonra Türkiye’nin dört bir yanında doğaya salınıyor.

Anadolu türkülerine ilham kaynağı olan kınalı keklikler, Kahramanmaraş’taki Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün Kapıçam Kınalı Keklik Üretim Merkezi'nde çoğaltıldıktan sonra Türkiye’nin dört bir yanında doğaya salınıyor.

12 yıl önce Kapıçam Tabiat Parkı içerisinde kurulan ve Türkiye'nin ilk keklik üretim istasyonu olma özelliği taşıyan merkezde, bugüne kadar 100 binin üzerinde keklik yetiştirilerek Diyarbakır, Adana, Mersin ve Osmaniye gibi Türkiye’nin farklı bölgelerinde doğaya bırakıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Kahramanmaraş Şube Müdürü Hacı Kalınkütük, istasyonun 2001 yılında kurulduğunu ifade ederek, gerek doğal dengenin yeniden tesisi, gerekse sürdürülebilir av yaban hayatı faaliyetlerinin sağlanması amacıyla çeşitli illere gönderilen Kınalı kekliklerin doğaya yerleştirme çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Doğaya salınmak üzere Diyarbakır, Osmaniye, Adana ve Mersin’e 4 bin adet keklik gönderildiğini hatırlatan Kalınkütük, “Gaziantep, Afyon, Yozgat ve Malatya’daki üretim istasyonlarına anaçları buradan biz veriyoruz. Keklik üretimdeki en büyük amacımız, sürdürülebilir av yaban hayatının devamlılığını sağlamak. Keklikler ayrıca yaz aylarında ülkenin en önemli sağlık problemlerinden biri olan kene ve süneye karşı da doğal silah olarak kullanılıyor.” dedi.

Merkezde 12 yılda 100 binin üzerinde kınalı keklik üretimi yapıldığını aktaran Kalınkütük, "Bakanlığımızın doğal hayatın sürdürülebilmesi, yabani hayatın geliştirilmesi açısından burada ürettiğimiz keklikleri yine bakanlık tarafından tespit edilen tahsisler doğrultusunda farklı illere gönderiyor. Bu seneki programımıza da istasyonda 10 bin keklik üretildi. " diye konuştu.

Kekliklerin üretim aşamalarına ilişkin de bilgiler veren Kalınkütük, şöyle devam etti: "Yumurtaları belli bir süre beklettikten sonra damızlık haneye gönderiyoruz. Orada da 21 gün bir makinede, 3 gün de bir makinede beklettikten sonra civcivleri alıyoruz. Yine 20-25 gün gibi gelişmesine göre burada bekledikten sonra, 3 aşamalı doğa uyum ünitesinde 90 gün boyunca bakımını yapıp doğaya gönderiyoruz. Keklikler doğaya salınmadan önce eğer o bölgede yırtıcı hayvan var ise biz onlarla yırtıcılarla da mücadele eğitimi de veriyoruz.”

Bu yı lki keklik üretim sezonunu sona erdiğini de bildiren Kalınkütük, tesisin eylül ayında yapılacak bakımın ardından, kasım ayında yeni bir üretim sezonuna başlayacağını kaydetti.






CİHAN