Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kahyaoğlu, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karar doğrultusunda şehir dışına çıkarılacak kamyon, TIR, otobüs, minibüs, midibüs ve iş makinesi satıcılarına siteleşmeleri konusunda yardımcı olabileceklerini açıkladı.
Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun İkinci El Otomotivciler Derneği(SİOD) Başkanı Hasan Kahyaoğlu, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karar doğrultusunda şehir dışına çıkarılacak kamyon, TIR, otobüs, minibüs, midibüs ve iş makinesi satıcılarına siteleşmeleri konusunda yardımcı olabileceklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin almış olduğu kararın Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Çarşamba Havalimanı arasında kalan güzergah için geçerli olduğunu söyleyen Kahyaoğlu, “Büyük araçların kent dışına çıkarılmasını olumlu karşılıyorum. Büyük araçların da kendi konseptinde siteleşmesi gerekiyor. Bizler ikinci el otomobil satıcıları olarak Toybelen mevkiine 15 bin metrekare alan üzerine İkinci El Otomobilciler Sitesi’ni inşa ettik ve şu anda sitemizde doluluk oranı yüzde 80 civarında. Sitemizde ekspertiz raporu ile araç satım işlemi gerçekleştiriliyor. Büyük araç satıcılarının siteleşmesi konusunda bize teklif gelirse bizler yardımcı olur ve tecrübelerimizi paylaşabiliriz." dedi.
İnternetten gerçekleştirilen araç satışı konusunda vatandaşlara uyarıda bulunan Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve SİOD Başkanı Hasan Kahyaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “İnternet ne yazık ki kötü niyetli kişiler tarafından dolandırıcılık amacıyla kullanılıyor. Mesela birisi araç satışı ile ilgili internet üzerinden ilan veriyor. Aracı alacak kişi aracı incelediği zaman ilanda belirtilen özelliklerin bazılarını otomobilde bulamayabiliyor. Hatta bazıları yol kenarına park edilmiş araçların fotoğrafını çekip ilanla satışını yapıyor gibi internete koyuyor. Bu ilanlarda mesela 30 bin lira fiyatı olan bir aracın satışı 25 bin olarak gösterilip vatandaşlardan araca yoğun ilgi olduğu belirtilerek kaparo talep edilebiliyor. Vatandaşların bu tip kişilere dikkat etmesini öneriyor, araçlarını ekspertiz raporu veren güvenilir yerlerden almalarını tavsiye ediyorum."
ARAÇ SATIŞ İŞLEMLERİNİN TAKİBİ YAPILACAK
İnternetten gerçekleştirilen ikinci el araç satışı konusunda bir çalışma içerisinde olduklarını vurgulayan Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve SİOD Başkanı Hasan Kahyaoğlu şunları kaydetti: "Kişi internete koyduğu ilan ile galericiden fazla araç satabiliyor. Ancak bu kişi üç araç satmışsa kendisine cezai işlem uygulanıyor. Üç araç satışını geçmişse vergi mükellefi yapılıyor. Bizler noterlerden yapılan satışların listelerini vergi dairelerinden isteyeceğiz ve takibini sağlamaya çalışacağız. İnternet üzerinde satılan satışlar mercek altına alınacak. İnternetten gerçekleştirilen 5 milyon adet ikinci el otomobil satışının 4 milyonunun vergi mükellefi olmayan kişilerce gerçekleştirildiğini düşünüyoruz." CİHAN