Kalkınma Bakanlığı Ekonomi ve Sosyal Uyum Daire Başkanı Mesut Kamiloğlu, bölgelerde kurulan kalkınma ajanslarının yeni fon döneminde Avrupa Birliği (AB) fonlarından faydalanıcı olmaktan çıkıp fonların dağıtımında aracı kurum haline gelmeleri istediklerini söyledi. Kamiloğlu, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamındaki 2014-2020 fon döneminde kalkınma ajanslarının sürece daha fazla dahil olması gerektiğinin altını çizdi.
Kalkınma Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle ekonomik ve sosyal uyum alanındaki AB fonlarına ilişkin bölgesel seminerlerinden 6.sı Samsun’da gerçekleştirildi. Grand De Luxe Amisos Otel’de yapılan seminere Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Bilim Sanayi ve Teknoloji Samsun İl Müdürü Mürsel Kuloğlu ile Samsun, Amasya, Tokat, Çorum, Sinop, Ordu, Giresun ve Trabzon’da kamu kurum ve kuruluşlarından çok sayıda uzman katıldı.
Seminer öncesinde 2014-2020 yeni fon dönemine ilişkin açıklamalarda bulunan Kalkınma Bakanlığı Ekonomi ve Sosyal Uyum Daire Başkanı Mesut Kamiloğlu, AB fonlarına olan ilginin de her geçen gün arttığını belirtti. Bunda fonların hibe ve proje yapan kuruluşların prestij saymasının büyük etkisinin olduğuna dikkat çeken Kamiloğlu, Samsun’un AB fonlarından en fazla faydalanan iller arasında olduğu, kentin proje kapasitesi ve üretme becerisinin başkentte takdir edildiğini vurguladı. AB’nin hibe fonlarını Türkiye’yi üyeliğe hazırlamak amacıyla tahsis ettiğinin altını çizerek, adaylık sürecinde bu fonları kullanma ve uygulama becerisinin artırılması gerektiğini kaydetti.
AJANSLAR, FONLARI DAĞITACAK
AB’ye üyelik önce proje hazırlama ve uygulama kapasitesinin artırılmasına yönelik gerekli çalışmaların sürdüğü bilgisini veren Mesut Kamiloğlu, “Ekonomik ve sosyal uyum alanındaki fonlar, daha çok yerelde bölgeler tarafından kullanılıyor. Projeler yerelde hazırlanıyor, yerelde izleniyor, yerelde yürütülüyor. Eğer biz bu aşamalarda gerekli etkinliği elde edemezsek, bu konudaki becerimizi yükseltemezsek gerek adaylık gerekse üyelik dönemlerinde bu fonlardan yeterince istifade edemeyeceğiz. Sadece hazırlama değil uygulama becerimizin de zaman içinde artması gerekiyor. Kalkınma Bakanlığı olarak önümüzdeki sürece bakarken özellikle de kalkınma ajanslarının sürece daha fazla dahil olmasını istiyoruz. Ajanslarımız mevcut dönemde AB fonlarından daha çok faydalanıcı olarak istifade ediyorlar. Ancak önümüzdeki dönemde faydalanıcıdan ziyade bu fonları bölgelerde dağıtımına aracılık eden kurum olmasını istiyoruz. Çünkü ajansların kuruluş amacı proje uygulayıcı kurumlar değil aksine bölgeye tahsis edilen kaynaklara aracılık eden kurumlardır.” diye konuştu.
Başarılı, etkin ve zamanında kullanılmayan AB fonlarının geri alındığını, bunun da sadece kullanıcıya değil, bölge ve Türkiye’ye zarar verdiğini söyleyen Kamiloğlu, “AB fonları önümüzdeki dönemde de artarak devam edecek. Bunlara şimdiden hazır olmalıyız. Proje fikrimizin olması gerekiyor. Ancak proje fikrimizin olması bunun proje olduğu anlamına gelmiyor. Fikrin belli bir formata sokulması lazım. Kaynakları etkili kullanabilmemiz ülkemiz için de çok önemli.” ifadelerini kullandı. CİHAN