Kamu Çalışanlarına AB Eğitimi Veriliyor

Bursa’yı Avrupa Birliği (AB) sürecine hazırlamak amacıyla AB Bakanlığı, Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hazırlanan ‘Bursa AB Günleri’ programı, ilk eğitim programıyla başladı.

Bursa’yı Avrupa Birliği (AB) sürecine hazırlamak amacıyla AB Bakanlığı, Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hazırlanan ‘Bursa AB Günleri’ programı, ilk eğitim programıyla başladı.

Türkiye’nin AB adaylık sürecinde Bursa’daki tüm kurum ve kuruluşlarda gerekli altyapıyı oluşturmak amacıyla AB Bakanlığı, Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle düzenlenen ‘Bursa AB Günleri’ start aldı. İki yıl sürecek olan program kapsamında birçok konunun ele alınacağı toplam 19 eğitim toplantısı düzenlenecek. Yaklaşık üç ayda bir yapılması planlanan eğitimlerle, Bursa’daki kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının AB, müktesebat ve uyum süreci ile AB fonları hakkında bilgilerinin artırılması amaçlanıyor.

Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki (Merinos AKKM) ilk eğitim programında konuşan Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Nalan Fidan, Büyükşehir Belediyesi olarak AB sürecinde ilişkilerin daha fazla artırılması, yerel yönetimlerin daha fazla desteklenmesi için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Bu kapsamda AB Bakanlığı, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak 6 aylık çalışma neticesinde bir protokol imzalandığını belirten Fidan, imzaların atılması sonucunda ‘Bursa AB Günleri’ adıyla AB müktesebatını, 7’nci çerçeve programını ve AB ile müzakere sürecindeki gelişmeleri tüm kamu kurumlarıyla ve yerel yönetimlerle paylaşmak üzere eğitim programları düzenlediklerini ifade etti. Yerel yönetimlerin etkisinin gün geçtikçe arttığını dile getiren Fidan, "Belediye Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu ve AB sürecindeki gelişmeler, yerel yönetimlerin daha fazla eğitilmesini, daha fazla çerçeve programlarını takip etmesini gerektiriyor. Şehrimizin çıkan hibelerden daha aktif ve verimli paylaşılması için bu tür programlar önem taşıyor. Yerel yönetimler olarak bu programları takip etmemiz, yaptığımız işlerde, başvurduğumuz hibelerde bizlere destek olacaktır. Bundan sonraki eğitimimiz 18 Eylül tarihinde yapılacak. Birçok konunun ele alınacağı toplam 19 eğitim programı verilecek." dedi.

Vali Yardımcısı Hüseyin Eren ise AB adaylık sürecinin kısaltılması, ekonomi, eğitim, siyasal, mali ve hukuk yapısı gibi tüm yapıların bütünleşmesi için bilgilenmenin önemine dikkat çekti. Bu kapsamda bütün bakanlıklarda, müstakil genel müdürlüklerin tamamında AB birimlerinin, tüm valiliklerde AB ve dış ilişkiler koordinasyon merkezlerinin, belediyelerde de AB şube müdürlüklerinin oluşturulduğunu anlatan Eren, "Bunların görevi, AB proje sunabilecek herkesi ve her kurumu eğitim programına dahil etmektir. Söz konusu birimlerin eğitim, proje yapmak ve proje yapılmasına yardımcı olmak görevleri var. İsteğimiz, bu birimlerin rahat bırakılmamasıdır. En iyisine ulaşmak işbirliğiyle mümkündür." diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından AB Bakanlığı yetkilileri tarafından sunum yapıldı. ‘AB kurumlarının tanıtımı, fonksiyonu ve görevleri’ konulu sunum yapan AB İşleri Uzman Yardımcısı Erencan Tezcan, Bakanlık olarak AB sürecinin merkezde yürütülen uyumlaştırma çabalarından ziyade yerelde de iyi anlaşılması için bu tür çalışmalar önem verdiklerini anlattı. Programda ayrıca, AB İşleri Uzman Yardımcısı Can Büyükpamuk tarafından ‘AB müzakere süreci ve Türkiye AB ilişkilerinde mevcut durum’, AB İşleri Uzmanı Feyza Toprak tarafından ‘AB katılım öncesi mali yardım aracı (IPA) diğer fonlar konusunda teorik ve pratik bilgiler’ konulu sunum yapıldı.
CİHAN