Kamyon, Otobüs, Traktör Satıcıları Kent Dışına Çıkarılacak

Samsun Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde yer alan ikinci el otomobil satıcılarından sonra kamyon, otobüs ve traktör satıcılarının ticaretlerini kent dışında oluşturacakları sitelerde yapmalarına imkan sağlayacak yönetmelik değişikliğini gerçekleştir.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde yer alan ikinci el otomobil satıcılarından sonra kamyon, otobüs ve traktör satıcılarının ticaretlerini kent dışında oluşturacakları sitelerde yapmalarına imkan sağlayacak yönetmelik değişikliğini gerçekleştirdi.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi, Haziran ayı üçüncü ortak komisyon toplantısı, AK Parti Meclis Üyesi Turan Çakır’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda ilk olarak Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezinde yer alan ikinci el otomobil satıcılarından sonra kamyon, otobüs ve traktör satıcılarının ticaretlerini kent dışında oluşturacakları sitelerde yapmalarına imkan sağlayacak yönetmelik değişikliği teklifi görüşüldü. Üretici firmaların yetkili bayilik ve servis hizmeti veren işyerlerinin kapsam dışında bırakıldığı, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Çarşamba Havaalanı arası Atatürk Bulvarı üzeri ile yola çıkan tali yollarda araç alım-satımı yapılmasını yasaklayan yönetmelik değişikliği teklifi, komisyon toplantısında tartışmalara neden oldu.

Teklif hakkında söz alan MHP'li Meclis üyesi Erdem Okan, "Büyük araç satışı yapan işletmelerin kent merkezi dışına çıkarılması konusunda bir yönetmelik değişikliği gerçekleştiriyoruz ve kendilerine yer de göstermiyoruz. Ayrıca yönetmelikte plazalar içerisinde sıfır araç satışı yapan işletmeleri kapsam dışında bırakıyoruz. Bu Rekabet Kanunu'na aykırıdır." dedi.

ÇAKIR: DESTEK VERMEYE HAZIRIZ

AK Parti Meclis Üyesi Emin Kazım Şen ise üretici firmaların yetkili bayilik ve servis hizmeti veren işyerlerinin kapsam dışında bırakılmasının, benzer işletme sayısını artıracağını kaydetti. Eleştiriler üzerine konuşan AK Parti'li Meclis Üyesi Turan Çakır, şunları söyledi: "Kimse kusura bakmasın. Herkesin istediği yerde ticaret yapma geleneği günümüzde kent planlaması anlayışına göre ters bir anlayıştır. İkinci el ve büyük araç satışı yapan işletmelerin kent merkezi dışına çıkarılması konusunda İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi vardır. Eğer vatandaşlarımız ikinci el ve büyük araç satışı yapacaksa, bu ticaretlerini kent merkezi dışında, oluşturulacak sitelerde yapmaları gerekiyor. Bunu ikinci el otomobil satıcıları yaptı ve biz de Büyükşehir Belediyesi olarak kendilerine destek olduk. Bize gelecek projelere destek olmaya hazırız." diye konuştu.

Konuşmaların ardından oylamaya sunulan teklif oy birliği ile kabul edildi.Yönetmelik değişikliği ile kamyon, otobüs ve traktör satıcılarının kent dışına çıkarılması için 1 senelik zaman dilimi öngörülürken, komisyon toplantısında geçen yıl Samsun’da yaşanan sel felaketinden etkilenen 150 aileye oturmaları için tahsis edilen 150 konutun kullanım süreleri de 1 yıl daha uzatıldı.




CİHAN