BDDK’nın geçen hafta açıkladığı 1000 TL’nin altında geliri olanların kredi kartlarına 1000 TL’lik limit sınırlaması sanıldığı gibi mevcut kartlar için değil, alınacak yeni kredi kartları için geçerli olacak!.. BDDK yetkilileri, “Geliri düşük olup, 1000 TL’nin üzerinde limitli kartı olanlar telaşlanmasın. Yönetmelik geçmişi değil, geleceği kapsayacak!” dedi.
BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) geçen hafta tüketici kredileri ve kredi kartı limitleriyle ilgili yayımladığı ve kamuoyunda geniş yankı bulan yönetmelik taslağında, 1000 TL’nin altında geliri olan ve gelirini belgeleyemeyenlere yönelik 1000 TL’lik kredi kartı limiti sınırlamasının, yeni verilecek kartlar için geçerli olduğu, mevcut kredi kartlarını kapsamadığı ortaya çıktı. BDDK’nın yönetmelik taslağını yayınlamasının ardından, yeni uygulamaların özellikle asgari ücretlileri, geliri tam olarak belli olmayanları ve kayıtdışı çalışıp da bir şekilde kredi kartı olanları nasıl etkileyeceği, mevcut kart limitlerinin düşüp düşmeyeceği kamuoyunda geniş bir tartışmaya yol açtı.
Ancak BBDK’nın bir üst düzey yetkilisi, “Başta asgari ücretliler ve kayıtdışı çalışanlar olmak üzere, limitin sınırlanması koşullarını taşıyanların telaşlanmasına gerek yok. Söz konusu 1000 TL’lik limit sınırlaması yönetmeliğin yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2014 tarihinden sonraki kredi kartı başvuruları için geçerli olacak” dedi. Taslağın geçmişte alınmış kredi kartlarını kapsaması durumunda tam olarak kaç kişiyi etkileyeceği bilinmiyor. Bu nedenle BDDK’nın yönetmeliğin geçmişi kapsaması durumunda, işlerin çok daha karmaşık hale geleceği öngörüsüyle sadece yeni kredi kartı başvuruları için geçerli olması yoluna gittiği kaydedildi.
Türk bankacılık sisteminin özellikle küresel kriz ortamında sağlam duruşu ve sofistike ürünleriyle tüm dünyanın dikkatini çektiğini belirten BDDK yetkilileri, “Bu saatten sonra sektörde tüm taşları yerinden oynatacak şekilde kararlar almak doğru değil. Geçmişte iyi geliri varken yüksek limitli kredi kartı almış, ama zamanla işleri bozulmuş, bir şekilde bugüne kadar kartlarıyla idare etmiş insanlar var. Bunların birden bire limitlerini düşürmek doğru değil. Ancak ödeme konusunda oluşabilecek sıkıntıların önüne geçmek için de asgari ödeme limitini artırarak sistemi tehdit edecek unsurların azaltılması hedeflendi” şeklinde konuştu.
BDDK’nın yönetmeliğini hazırlayan ekip içinde yer alan üst düzey bir yetkili de, 1000 TL’lik limit sınırlamasının mevcut kartları da kapsaması konusunun hazırlıklar sırasında tartışıldığını belirterek, şunları aktardı: “Tartışmaların sonunda limit sınırlamasının sadece yeni kartlar için geçerli olmasına karar verildi. Çünkü şu anda kullanımda olan 57 milyona yakın kredi kartı var. Bunlara bir de banka kartlarını ve bağlı ürünleri ekleyince ortaya çok ciddi bir rakam çıkıyor. Bütün bu kartların limitlerini gelire göre yeniden belirlemek, tüketiciye bunların bildirimlerini yapmak, tüketiciyle yeniden kredi kartı sözleşmesi imzalamak hem bankalar hem tüketcilere ekstra bir iş yükü getireceğinden bundan vazgeçildi.”
Kart başvurusunda patlama olabilir!..
KREDİ kartı limitine sınırlama getirilmesiyle ilgili uygulamanın 2014’ün başından itibaren uygulanacak olmasının yeni kredi kartı başvurularında patlamaya neden olabileceğine dikkat çekilidi. Mevcut şartlarda tüketicinin banka nezdindeki kredisi ve gelir durumu baz alınarak kredi kartına limit verilmesi söz konusu. Özellikle 1000 TL’nin altında geliri olanlar ve gelirini tam olarak belgelemek istemeyenlerin yılsonuna kadar 1000 TL’lik limit sınırlamasına takılmamak için yeni kredi kartı alma yolunu tercih etmeleri bekleniyor..
Süre dolsa da telaşa gerek yok
BDDK’nın yönetmelik taslağının Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) görüşleri alınarak son haline kavuşturulduğunu belirten BDDK yetkilileri, kredi kartına limit uygulamasının kesinlikle yeni kredi kartı başvuruları için geçerliği olacağı vurgulayarak, “Kredi kartı süresi dolsa bile ödemelerini aksatmadığı sürece mevcut limitleri geçerli olacak. Bankanın mevcut müşterisinin kredi kartının limitinin düşürülmesi sadece tüketiciyle banka arasındaki kredi kartı sözleşmesinin yenilenmesi durumunda söz konusu olabilecek” şeklinde bilgi verdi.
BDDK’nın kart limiti belirleme yetkisi yok!
AVUKAT Fırat Epözdemir ise, yönetmelik taslağı ile ilgili farklı bir noktaya dikkat çekti. Epözdemir, konuyla ilgili görüşlerini şöyle aktardı: “BDDK’nın geliri 1000 TL’nin altında olan kişilerin kredi kartı limitlerinin 1000 TL’yle sınırlandıracak her hangi bir düzenleme yapma yetkisi yoktur. Zira, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu incelendiği zaman BDDK’nın kredi kartına limit belirleme yetkisinin olmadığı anlaşılıyor. Dolayıyısıyla konuyla ilgili olarak BDDK’nın çıkaracağı yönetmelik 5464 sayılı yasaya aykırı olacaktır. Bu bağlamda kamuoyunda yapılan tartışmaların 5464 sayılı yasanın 24/3. fıkrası üzerinde yoğunlaştığı anlaşılıyor. Bahsi geçen hüküm BDDK’ya asgari ödeme tutarıyla ilgili yetki vermekte olup limit belirleme yetkisi vermemektedir. Buna göre BDDK kredi kartı borcunun yüzde 20’si ile yüzde 40’ı arasında bir asgari ödeme limiti belirleme yetkisi bulunuyor. Kaldı ki, bugüne kadar kredi kartı almış ve kullanıyor olan kişilerle ilgili de “kazanılmış hak” nedeniyle bir düzenleme yapıp kredi kartı limitlerini aşağı çekmek de mümkün değildir. Bu durum ancak, kredi kartı sahibinin onayıyla mümkün olabilir.”