Ankara 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile eski MHP'li yöneticilerin özel hayatlarına ilişkin görüntülerin yayımlanmasıyla ilgili, aralarında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in de bulunduğu 171 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.
Tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatların katıldığı duruşmada, darbe girişimi gecesi firari olduğu halde İstihbarat Daire Başkanlığı yakınında yakalanan ve Başkanlığı ele geçirmeye gittiği öne sürülen eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı sanık Gürsel Aktepe savunma yaptı.
Aktepe, önceki ifadelerinin baskı ve yönlendirmeyle alındığını ileri sürerek, mahkeme huzurundaki ifadesinin kabul edilmesini istedi.
Aktepe, yakalama kararı verilmesinin ardından bir arkadaşının evinde kalmaya başladığını, 15 Temmuz'da ailesinin yanına gitmek için dışarı çıktığını söyledi.
Arabayla eve giderken Çankaya'da markete uğradığını, daha sonra tekrar arabaya bindiğini ancak polis kontrolünde yakalandığını savunan Aktepe, İstihbarat Daire Başkanlığına götürüldüğünü kaydetti.
Aktepe, kötü muameleye maruz kaldığını, "İstihbarat Daire Başkanlığını ele geçirmeye gittiği"ni söylemesinin istendiğini iddia ederek, önceki ifadelerini reddetti.
FETÖ üyeliği ve ByLock kullandığı iddiasını da kabul etmedi
Terör örgütü üyesi olmadığını savunan Aktepe, iddianamedeki delillere rağmen örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullandığı iddiasını da kabul etmedi.
Aktepe, ByLock kullandığı iddiasıyla ilgili, "Bu husustaki suçlama ve deliller, hukuksal dayanaktan yoksundur." şeklinde savunma yaptı.
Bazı iletişime müdahale talep formlarında imzası bulunduğunun iddia edildiğini anlatan Aktepe, bu imzaların kendisine ait olup olmadığına dair kriminal inceleme yapılmasını istedi.
Müşteki Yusuf Ziya Yağmur'un konutuna yönelik çalışma yapıldığı dönemde Teknik Operasyon Şube Müdürlüğünde (TEKOP) nöbetçi müdür olduğunu söyleyen Aktepe, istihbarat personelinin bir eve girmeye çalışırken ev sahiplerince yakalandığını öğrenince müdahil olduğunu ve bu personeli karakoldan aldığını anlattı.
Aktepe, Aydın Deliktaşlı'yla ilgili çalışmalarda da müştekinin evinin yakınında telefonunun sinyal verdiği belirtilerek, bu olaydan da sorumlu tutulduğunu öne sürdü.
Ailesi ve sosyal çevresindekilerin telefon sinyali alınan bölgede olduğunu iddia eden Aktepe, bu kişiye yönelik ikinci çalışmayla alakalı da evrakta imzası bulunduğunu, görevi gereği attığı imza nedeniyle de suçlanmasının anlamsız olduğunu savundu.
Aktepe, Deniz Baykal'ın gündeme geldiği dönemde TEKOP Şube Müdürü olduğunu, müdür olmasının da suçmuş gibi gösterildiğini söyledi.
Sanık Gürsel Aktepe, aynı bina ve aynı dairede olmalarına rağmen suçlamaya konu çalışmaları yapan ekiple alakasının bulunmadığını iddia etti.
"TEKOP Şube Müdürü olarak görev yaptığım dönemde hiçbir şekilde kanunsuz bir iş ve işlem gerçekleştirmedim." diyen Aktepe, iddianamede yer verilen diğer müştekilerle ilgili çalışma yapan ekibin de kendi personeli olmadığını öne sürdü.
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istemedi
Mahkeme başkanının, savcılıktaki ifadesinde etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini söylediğini, örgütle alakalı olduklarına dair Ramazan Akyürek, Lokman Kırcılı ve Sedat Zavar'ın isimlerini verdiğini, Amerika'ya gidip Fetullah Gülen'in yanında kaldığına ilişkin bilgiler paylaştığını hatırlatması üzerine sanık Aktepe, emniyette kendisine kötü muamelede bulunulduğunu, savcılığa gittiğinde de kendinde olmadığını iddia etti.
Aktepe, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istemediğini belirterek, "Daha önce derlenip toplanan bilgilerin, benim anlatımım doğrultusunda yazılmasından ibarettir. Ben, bu ifadelerimi kabul etmiyorum. Burada mahkeme huzurunda vermiş olduğum savunmama itibar edilmesini talep ediyorum." diye konuştu.
Duruşmaya devam ediliyor..
AA