ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Mısır'da siyasi güdümlü tutuklamalar ve siyasi aktivistler, barışçıl göstericiler ve gazetecilere yönelik gözaltılara ilişkin haberlerden derin kaygı duyduklarını söyledi.
Psaki, günlük basın brifinginde, Mısır'daki anayasa referandumuna ilişkin bir soru üzerine, hükümetin henüz resmi sonuçları açıklamadığına dikkati çekerek, gelişmeleri yakından izlediklerini kaydetti. Psaki, Mısırlı ve uluslararası bağımsız gözlemcilerden referandumla alakalı teknik ve prosedürel konulardaki gözlemlerini dinlemeyi arzuladıklarını belirtti.
Sözcü Psaki, "Bununla birlikte, Mısır'da siyasi güdümlü tutuklamalar ve siyasi aktivistler, barışçıl göstericiler ve gazetecilere yönelik gözaltılara ilişkin haberlerden derin kaygı duymaya devam ediyoruz. Hükümete, insan haklarına saygı gösterilmesini sağlaması ve tüm Mısırlıların evrensel hakları ve özgürlüklerini ortaya koyabilecekleri bir atmosferin oluşturulmasına izin verme çağrımızı da sürdürüyoruz" dedi.
Mısır hükümetinin bu siyasi geçişten en iyi şekilde yararlanmak için önemli bir fırsata sahip olduğunu dile getiren Psaki, "Onları, herkesin yararı için bundan istifade etmeye çağırıyoruz. Dolayısıyla bu süreci izleyeceğiz ve göreceğiz" ifadesini kullandı.
Psaki, gazetecinin "referandum sonuçlarının General Sisi'ye cumhurbaşkanlığı için aday olma kapısını açıp açmadığına" dair sorusu üzerine, "Kimin yarışacağına dair bir açıklama yapılmadı. Bu konudaki pozisyonumuz değişmedi. Ülkeyi kimin yöneteceğine karar verecek olanlar Mısır halkı. Dolayısıyla bizim odak noktamız, Mısırlılara, insanların gözaltı ya da taciz korkusu olmadan barışçıl biçimde görüşlerini ifade edebilmeleri ve oylarını kullanabilmeleri için fırsat sunmaları yönünde baskı yapmaya devam etmek" diye konuştu.
ABD'nin Mısır'a yönelik geçen ekim ayında askıya aldığı yardımları tekrar başlatma ihtimaline dair soru üzerine Psaki, geçici hükümetin de sivil toplum için olumlu bir atmosfer geliştirmesi, siyasi aktivistler ve grupların haklarını koruması, onların ülkenin geleceğine dair görüşlerine barışçıl biçimde saygı duyması gibi adımlar atmasının önemli olduğunu, bunlara baktıklarını kaydetti.
Psaki, 2014 mali yılı harcama tasarısında Mısır'a yardımlarla ilgili yer alan düzenlemenin, Mısır hükümetine yardımların sağlanmasını demokrasiyle bağlantılı şartlara bağladığını ve bu konuda bir karar verildiği anlamına gelmediğini kaydetti. Tasarıda geçen yardımın miktarının iki dilime ayrıldığını ifade eden Psaki, 975 milyon dolarlık yardımın, ABD Dışişleri Bakanı'nın Mısır'ın anayasal referandum düzenlediğini ve Mısır'da demokratik geçişe destek veren adımlar atmakta olduğunu teyit etmesi halinde verilebileceğini söyledi.
Psaki, 576,8 milyon dolarlık ikinci dilimin ise ABD Dışişleri Bakanı'nın Mısır'ın parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenlediğini ve yeni seçilmiş hükümetin demokratik şekilde idare eden adımlar atıyor olmasını teyit etmesi halinde sağlanacağını bildirdi.